Ένας διαδραστικός χάρτης μας ενημερώνει για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη

Πόσο καθαρός και ποιοτικός είναι, άραγε, ο αέρας που αναπνέουν οι Ευρωπαίοι πολίτες; Σε αυτό το ερώτημα μπορεί κανείς να βρει απαντήσεις, χάρη στο «διαδραστικό χάρτη» που τέθηκε σε λειτουργία στο διαδίκτυο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environment Αgency) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάνω στον χάρτη, κουκίδες με διαφορετικό χρώμα σημαδεύουν τους σταθμούς για τα επίπεδα ενός τουλάχιστον από τους εξής ρύπους: το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τα σωματίδια PM10 (διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρόν) και τα σωματίδια PM2,5 (διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρόν).

Προς το παρόν, κάποιες χώρες μέλη του ΕΕΑ -όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία ή η Τουρκία– σημειώνονται με γκρίζο χρώμα επειδή δεν μπορούν να “διαβάσουν” δεδομένα από τον χάρτη.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση προκαλεί κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. «Η μόλυνση του αέρα είναι ένας αθέατος δολοφόνος, ο δείκτης για την ποιότητα του αέρα είναι ως εκ τούτου απαραίτητος για να ενημερώνονται οι ευρωπαίοι πολίτες για την κατάσταση του αέρα τον οποίο αναπνέουν», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα.

Ο διαδραστικός χάρτης για την ποιότητα του αέρα συγκεντρώνει ανά ώρα τα δεδομένα από περισσότερους από 2.000 σταθμούς μετρήσεων στην Ευρώπη.

Ο Χανς Μπρινίνξ, διευθυντής του ΕΕΑ ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μαακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η ενημέρωση των πολιτών τους δίνει τα μέσα (…) προκειμένου να ζητήσουν από το πολιτικό σύστημα να συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας».

Ο χάρτης παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο της ποιότητας του αέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα τις δύο τελευταίες ημέρες, αλλά με ένα κλικ μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο γραφικό που συνοψίζει την κατάσταση που επικρατούσε τις προηγούμενες 100 ημέρες.

Επιπλέον, μια σελίδα ανά χώρα δίνει στοιχεία για τη μέση ετήσια μόλυνση και τους πρόωρους θανάτους που αυτή προκαλεί.

Σύμφωνα με έκθεση του ΕΕΑ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα του Ευρωπαϊκού αέρα. Ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις πόλεις, παραμένει εκτεθειμένο στη μόλυνση.

Ο διευθυντής του ΕΕΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των πολιτών των ευρωπαϊκών πόλεων ζουν με μια ποιότητα του αέρα που δεν είναι στο ύψος των προτύπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού οργανισμού Περιβάλλοντος, μόνο η μόλυνση με αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 που διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες προκάλεσε το 2014 περισσότερους από 420.000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος