Από το 2003 ως το 2015 οι παγετώνες των γαλλικών Άλπεων κατέγραψαν μεγάλη και ταχύτερη απώλεια της επιφάνειάς τους, καθώς συρρικνώνονται πλέον «τρεις φορές ταχύτερα» απ’ ό,τι παλαιότερα, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Παγολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος (LGGE) της Γκρενόμπλ, η απώλεια επιφάνειας πάγου ανάμεσα στο 2003 -χρονολογία κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί οι τελευταίες μετρήσεις- και το 2015 είναι κατά μέσο όρο 2% τον χρόνο στις γαλλικές Άλπεις, έναντι 0,7% κατά την προηγούμενη περίοδο (19862003).

Τα στοιχεία για το ταχύτερο λιώσιμο των πάγων προέκυψαν και από μια «απογραφή» για τις Άλπεις, που πραγματοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκή κλίμακα. Ο παγολόγος Αντουάν Ραμπατέλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο την ερευνητική του εργασία με βάση δορυφορικές φωτογραφίες του 2015, ανέφερε: «Το ποσοστό (της απώλειας επιφάνειας των παγετώνων) έχει σχεδόν τριπλασιασθεί».

Μέχρι στιγμής, οι παγετώνες που αντιστέκονται καλύτερα στις απώλειες είναι αυτοί του Λευκού Όρους, που έχει την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (4.809 μέτρα). Καταγράφουν μια υποχώρηση της τάξης περίπου του 1% τον χρόνο για την περίοδο 2003-2015, έναντι 2,25% τον χρόνο για τους παγετώνες του όρους Εκρέν.

«Η πιο μικρή απώλεια, που διαπιστώνεται στο Λευκό Όρος, εξηγείται από το γεγονός ότι το μέσο ύψος των παγετώνων είναι μεγαλύτερο στο όρος αυτό», διευκρινίζει ο ειδικός των πάγων.

Σύμφωνα και με τις έρευνες του Ραμπατέλ, το όρος Βανουάζ είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο με μέσο όρο απώλειας επιφανείας 2,6% κατ’ έτος, κυρίως επειδή «λίγες κορυφές εκεί ξεπερνούν το ύψος των 3.800 μέτρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Patrick Gardin

Μοιράσου το άρθρο: