Τη σημασία της προστασίας των μεταναστευτικών πτηνών αναδεικνύει φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, στη λίμνη Κερκίνη. Οι επισκέπτες του προστατευόμενου βιότοπου, έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά σπάνια μεταναστευτικά πουλιά για τα οποία η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι στον ετήσιο μεταναστευτικό τους δρόμο.

Παιδιά και μεγάλοι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στην λίμνη όπου με τηλεσκόπια παρατήρησαν τα πουλιά, ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις και παιχνίδια, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας των πουλιών για το φυσικό περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση τους απέναντι στο φυσικό και ζωικό κόσμο.

Ήδη στη λίμνη Κερκίνη έχουν φθάσει φοινικόπτερα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, το κοινό είχε την δυνατότητα να παρατηρήσει αργυροπελεκάνους οι οποίοι παρατηρούνται όλο το χρόνο στην Κερκίνη καθώς και λαγγόνες, κορμοράνους, διάφορα είδη ερωδιών, χουλιαρομύτες, αρπακτικά πουλιά που έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή για να ξεχειμωνιάσουν, πάπιες, αβοκέτες και άλλα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

Το γενικό θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους. Σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Κουτουζής Παναγιώτης

Μοιράσου το άρθρο: