Είναι γνωστό ότι οι πάγοι στη Γροιλανδία τους καλοκαιρινούς μήνες λιώνουν σε μεγάλο βαθμό και οι ερευνητές που βρίσκονται εκεί το περιμένουν. Όχι όμως στο βαθμό που φαίνεται να προχωρά φέτος το καλοκαίρι…με αυτή τη φωτογραφία να είναι ενδεικτική.

Είναι μεγάλο το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία, ακόμη και για τον Ιούλιο. Ξεκίνησε νωρίς φέτος.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό και συνήθως παρατηρούνται στα μέσα Ιουλίου… Μία μέρα πριν τραβηχτεί η φωτογραφία είχε φτάσει τους 22 βαθμούς κελσίου. Είναι πιθανόν να λιώσουν οι πάγοι σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος απ’ ότι το 2012.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει κατά μεγάλο βαθμό τις τοπικές κοινότητες που βασίζονται στον πάγο για να μεταφέρονται έτσι ώστε να κυνηγήσουν ή να ψαρέψουν, αλλά θα επηρεάσει σημαντικά και στη στάθμη της θάλασσας προκαλώντας ίσως προβλήματα και σε άλλες περιοχές.

Νέα μέτρα για την κλιματική αλλαγή φαίνεται να λαμβάνει η ιρλανδική κυβέρνηση. Με ένα βίντεο ανακοίνωσε το σχέδιό της για την προστασία του περιβάλλοντος… που περιλαμβάνει 180 μέτρα… Μεταξύ τους και η απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2030… Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ εκτιμάται ότι μέχρι τότε στους δρόμους της χώρας θα κυκλοφορούν πάνω από 950.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα… Θα αναπτυχθεί μάλιστα δίκτυο σε όλη την Ιρλανδία για την επαναφόρτισή τους.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: