Τα μεσογειακά δάση είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η διάβρωση του εδάφους, οι καταιγίδες, η ξηρασία, η υπερβόσκηση, η εντατική γεωργία, οι δασικές πυρκαγιές και η υπερεκμετάλλευση των δασών θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις περιοχές, ενώ είναι γνωστό ότι τα δάση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην ανθεκτικότητα έναντι των κλιματικών κρίσεων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 23-26 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετείχε το ΜΑΙΧ, τα μέλη του δικτύου αντάλλαξαν ιδέες και να καθόρισαν στρατηγικές για τα επόμενα βήματα.

Κοινός στόχος η προστασία, η διαχείριση και η αποκατάσταση των μεσογειακών δασών με υψηλή οικολογική αξία. Οι ερευνητές του ΜΑΙΧ που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και το πρόγραμμα για τη διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη.

Το δίκτυο Medforval συντονίζεται από την ΜΚΟ Istituto Oikos που εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας και περιλαμβάνει 18 περιοχές από 12 μεσογειακές χώρες: Ermenek-Konya (Τουρκία), Guadiana (Πορτογαλία), Köprülü (Τουρκία), La Massane (Γαλλία), Livanjsko Polje (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Luberon-Lure (Γαλλία), Monte Arcosu (Ιταλία), Poblet (Ισπανία), Πρέσπα (Ελλάδα), Prokletije (Μαυροβούνιο), Σαμαριά (Ελλάδα), Jordan EcoPark (Ιορδανία), Shouf (Λίβανος), Sierra de las Nieves (Ισπανία), Talassemtane (Μαρόκο), Valle del Ticino (Ιταλία), Zaghouan (Τυνησία).

Μοιράσου το άρθρο: