Με πρόταση για το κλίμα η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΟΗΕ-Παγκόσμια κινητοποίηση για τη σωτηρία του πλανήτη (video)

Κοινή διαπίστωση των επιστημόνων είναι ότι η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων επιτείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του πλανήτη, διαδήλωσαν εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο, τρεις μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Παρέμβαση για το κλίμα εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών από 32 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη Σύνοδο του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστηρίξει την ελληνική πρόταση για τη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών και του κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και την UNESCO.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ειδικά για τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, δεν υπήρχε άλλη πρόταση πλην της ελληνικής.

Κατά την παρουσία του στη σύνοδο του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναπτύξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη σημασία της πρωτοβουλίας, η οποία έχει ήδη τη στήριξη σημαντικού αριθμού χωρών, ενώ ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, θα είναι ο επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι επίσης, τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση. Για τον ίδιο λόγο, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event) που θα προηγηθεί της επίσημης παρουσίασης από τον πρωθυπουργό.

Η ελληνική πρόταση είναι μια από τις εννέα που θα συζητηθούν στη Νέα Υόρκη.

Παγκόσμια απεργία για το κλίμα

Στην Ελλάδα, οι μαθητές πραγματοποίησαν, δυναμική, διαμαρτυρία, το μεσημέρι έξω από τη Βουλή.

Στις 6 το απόγευμα, στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της κίνησης  “Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή”.

Καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η “Fridays For Future Thessaloniki”.

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Γερμανίας αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.

Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους της Αυστραλίας και άλλων χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.

«Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».

Σε όλο τον κόσμο έγιναν περισσότερες από 5.000 κινητοποιήσεις, με κορύφωση στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένονταν 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.

Το κίνημα της Γκρέτα Τούνμπεργκ

Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ,  συμμετείχε και η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 το κίνημα αυτό των απεργιών της Παρασκευής.

Μια ημέρα με καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι κι ενώ πυρκαγιές κατέστρεφαν τα δάση της Σουηδίας, η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν πήγε στο σχολείο, κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και άθελά της οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου 2018. Και εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Έκτοτε βρισκόταν στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή.
Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποτρέψουν. Οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. ‘Ενα χρόνο μετά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η ίδια υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης.

Το κίνημά της έχει εξαπλωθεί σε 71 χώρες και ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις “Παρασκευές για το Μέλλον”, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια.

Εμπνεύστηκε όπως λέει, από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ που επέτρεψαν  πολύνεκρες επιθέσεις.

Η Τούνμπεργκ χαιρέτισε το «τεράστιο πλήθος» που είχε συγκεντρωθεί στο Σίδνεϊ με ανάρτησή της στο Twitter και επισήμανε ότι η διαδήλωση αυτή θα αποτελέσει πρότυπο καθώς οι απεργίες επεκτείνονται σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, τα παιδιά στο νησί του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές φορώντας παραδοσιακές φούστες από χόρτα και κρατώντας ξύλινες ασπίδες.

Στα νησιά Βανουάτου και στο Κιριμπάτι παιδιά φώναζαν: «Δεν θα υποχωρήσουμε, θα πολεμήσουμε».

Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Ωστόσο η Ζενγκ Σιαοουέν του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα των Νέων της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι νέοι θα δράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη δύο εβδομάδων κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος των νέων για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ. Εκτός από την Τούνμπεργκ 500 νέοι από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, της Ασία και την Αφρική αναμένονται στη σύνοδο.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η ειδική σύνοδος κορυφής για το κλίμα, με τη συμμετοχή 100 ηγετών κρατών.

Κρίσιμα τα επόμενα δυο χρόνια- Επιταχύνεται η εξαφάνιση ειδών

Αν δεν γίνει τίποτα ουσιαστικό, δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την αύξηση θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και άλλων οικολογικών προβλημάτων πολύ μεγάλης σημασίας, που συγκλίνουν άλλωστε με την υπερθέρμανση του πλανήτη, απειλώντας να τον κάνουν τελικά ακατοίκητο. Πρόκειται για την επιταχυνόμενη εξαφάνιση των ειδών, που, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ θα οδηγήσει σε εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου εντός των επομένων δεκαετιών, με το 40% των αμφιβίων και το 14% των πτηνών σε άμεσο κίνδυνο.

«Σήμερα ζούμε με τρόπο μη-βιώσιμο»

Με αυτή την δραματική φράση, από το εντυπωσιακό Futurium, το νέο Μουσείο του Μέλλοντος στο Βερολίνο, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη στρατηγική της για το κλίμα.

Η ίδια ωστόσο, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα για το κλίμα, παραδέχθηκε ότι «πολιτική είναι το εφικτό και αυτό που είναι εφικτό το έχουμε σταθμίσει».

Η Γερμανία φιλοδοξεί να περιορίσει μέχρι το 2030 τις εκπομπές καυσαερίων CO2 κατά 55% έναντι των αντίστοιχων εκπομπών το 1990, και ανακοίνωσε προς αυτόν τον στόχο δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν ακριβότερη βενζίνη, φθηνότερο ρεύμα, ακριβότερες αεροπορικές πτήσεις, φθηνότερα σιδηροδρομικά εισιτήρια, αλλά και κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και την αντικατάσταση καυστήρων λαδιού. Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης κοστολογούνται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2023, ενώ από την πλευρά της Καγκελαρίας τονίστηκε κατ’ επανάληψη ότι η πολιτική για το κλίμα θα εφαρμοστεί χωρίς περαιτέρω δανειακή επιβάρυνση του κράτους, με απόλυτο σεβασμό στην αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Εξάλλου την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής Συνόδου του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συντονισμένη παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Επίκεντρο η Αρκτική

“Καμία άλλη περιοχή της Γης δεν υπερθερμάνθηκε με τόση ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Αρκτική βρίσκεται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης και ταυτόχρονα, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περιοχή”, τόνισαν επιστήμονες από 19 χώρες ξεκινώντας τη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ, διάρκειας ενός έτους, προκειμένου να μελετήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

https://twitter.com/WachtTeKooi/status/1175133806975537152?s=20

Το παγοθραυστικό Polastream του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ, στο Μπρεμερχάφεν, πρόκειται να αποπλεύσει από το Τρόμσε της βόρειας Νορβηγίας, στο πλαίσιο της αποστολής “Mosaic”. Εκατοντάδες επιστήμονες, που θα εναλλάσσονται πάνω στο πλοίο, θα μπορέσουν έτσι να περάσουν τον επόμενο χρόνο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon και ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη να εκπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Η Google ανακοίνωσε επίσης χθες ότι υπέγραψε 18 νέες συμφωνίες με τις οποίες διασφάλισε 1.600 μεγκαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο από ανανεώσιμες πηγές –αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Πηγή:ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, ‘Αγις Μενούτης, Ζέτα Κονταξή

Σχετική είδηση: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/p-paylopoylos-i-dimokratia-prostateyei-tin-eirini-sevasmos-sto-diethnes-dikaio-video/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος