ΟΗΕ: Έκθεση Φωτογραφίας για τα ελληνικά νησιά και τη βιοποικιλότητα

Έκθεση φωτογραφίας και προβολή βίντεο με θέμα: «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και του παραδοσιακού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στα ελληνικά νησιά: Οδηγοί για βιώσιμο τουρισμό και ανθεκτικές κοινωνίες» (“Conserving biodiversity and the traditional man-made environment in the Greek islands: Drivers for sustainable tourism and resilient societies”) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο  του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στην έδρα του ΟΗΕ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες που δίνουν έμφαση στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα των ελληνικών νησιών, με υλικό ταξινομημένο ανά περιφέρεια. Στο βίντεο των 30 λεπτών, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, προβάλλεται υλικό που συλλέχθηκε από διάφορους φορείς.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ενώ τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, από τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, παρουσία των Γενικών Γραμματέων των συνεργαζόμενων Υπουργείων, των μελών της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας, διεθνών οργανισμών, ξένων διπλωματών και αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, παρουσίασε τους οργανωτές της έκθεσης και τον αναπληρωτή υπουργό.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι, στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των ελληνικών νησιών μέσα από μια διαφορετική, βιώσιμη οπτική, εστιάζοντας στην προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του παραδοσιακού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ως βασικών παραγόντων για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη αειφόρων πρακτικών σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως ο τουρισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο πώς η έκθεση σχετίζεται με  τους περιβαλλοντικούς υπό εξέταση Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ και ευθυγραμμίζεται με το θέμα του φετινού Φόρουμ: «Μετάβαση σε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες κοινωνίες». Η έκθεση, όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος επιχειρεί ακόμα να καταδείξει πώς οι πολιτικές προστασίας της βιοποικιλότητας και των νησιωτικών οικοσυστημάτων αλλά και των παραδοσιακών οικισμών μπορούν να ωφελήσουν τον εναλλακτικό τουρισμό και να συμβάλλουν στην προβολή ενδημικής χλωρίδας και πανίδας της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα με 18.400 χλμ ακτογραμμής και 9.800 νησιά, τα οποία λόγω των διαφορετικών γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών, γίνονται πραγματικά “εργαστήρια της φύσης” και καταφύγια μοναδικών ενδημικών ειδών. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 40% της ευρωπαϊκής χλωρίδας και το 18% της πανίδας της. Στα ελληνικά νησιά, τα ίδια φυσικά στοιχεία, διά μέσο των αιώνων, δαμάστηκαν και αξιοποιηθήκαν για την ευημερία του ανθρώπου, οδηγώντας από την αρχαιότητα σε αειφόρες πρακτικές σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, όπως η αξιοποίηση ενδημικών ειδών, η χρήση της αιολικής ενέργειας, η καλλιέργεια της γης σε αναβαθμίδες, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική σε υπόσκαφα, ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον. Η αναβίωση των αειφόρων αυτών παραδοσιακών τεχνικών και πρακτικών μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, σήμερα, για την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την καινοτομία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από τη μεριά του, ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας ανέφερε στον χαιρετισμό του:  «Ο Τουρισμός είναι η ίδια η Ελλάδα. Όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό προωθούμε τον τουρισμό, την ελληνική φιλοξενία, τον ελληνικό λαό κι αυτό που είναι Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι και σημαντικό για μας να επισκεπτόμαστε όλο τον κόσμο και όλοι το σέβονται και αποτελούν πιθανούς επισκέπτες της Ελλάδας».

«Φροντίζουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να έχουμε τουρισμό για 365 μέρες το χρόνο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιάλλας, επισημαίνοντας πως κάθε χρόνο το τουριστικό ρεύμα όσων επισκέπτονται η χώρα μας αυξάνεται.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο  γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε: «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός βιώσιμου τουρισμού, σε σχέση με το περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική εμπλοκή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τουρισμός σημαίνει άνθρωποι. Στην κατεύθυνση αυτή εμπλέκουμε πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων και έχουμε μία υπεύθυνη ανάπτυξη γύρω από τις τοπικές κοινότητες. Αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη σ’ όλη τη χώρα κι ο τουρισμός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: ΟΗΕ: Παρουσίαση της ελληνικής αξιολόγησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος