Χιλιάδες χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια -18.000 συγκεκριμένα- συνέλλεξαν και καθάρισαν εθελοντές στη Σιγκαπούρη, προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία της καλλιτεχνικής εγκατάστασης των Von Wong και Joshua Goh. Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν ένα «σπήλαιο» από πλαστικά ποτήρια, με την ελπίδα να «αφυπνίσουν» συνειδήσεις, επισημαίνοντας το κακό που μπορούν να κάνουν τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον.

Για τους δημιουργούς, το «Plastikophobia» δεν σημαίνει «φόβος σε καθετί πλαστικό». Το έργο παραπέμπει στον φόβο για το τι θα συμβεί στον κόσμο μας, αν δεν πάψουμε να παίρνουμε απρόσεκτες αποφάσεις: Χρησιμοποιώντας –για λίγα δευτερόλεπτα ίσως- ένα πλαστικό ποτήρι από το οποίο πίνουμε (και στη συνέχεια το πετάμε) συμβάλλουμε, ενδεχομένως, στη μόλυνση των υδάτων καθώς ένα πλαστικό ποτήρι -που μπορεί να καταλήξει στον ωκεανό- χρειάζεται χρόνια και χρόνια για να λιώσει.

Στόχος των δημιουργών –που για να φτιάξουν το μεγάλο «σπήλαιο» από πλαστικά ποτήρια συνεργάστηκαν με την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης (για τη συλλογή του υλικού)- ήταν να φτιάξουν ένα «σκηνικό» ιδανικό για φωτογράφιση και ιδιαίτερα για την προβολή στον ιστότοπο του Instagram.

Η εγκατάσταση που δημιουργήθηκε και με την «υπογραφή των Imaginator Studios περιγράφεται από τους υπεύθυνους των στούντιο ως ένα «όπλο μαζικής δημιουργίας» που αναμένεται να λειτουργήσει ως «παγίδα» που θα προσελκύει κάθε ενδιαφερόμενο στο Instagram.

Προσπαθώντας να συγκεντρώσει όλο και περισσότερους αρωγούς στην υλοποίηση της καλλιτεχνικής και περιβαλλοντικής δράσης του, ο  Wong έγραψε στο μπλόγκ (ιστολόγιο) του: «Αν γνωρίζετε κάποιους στη Σιγκαπούρη που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν, με δημιουργικό τρόπο, κόσμο για αυτό το θέμα, στείλτε τους στην αίθουσα τέχνης Sustainable Singapore Galleries, στο Marina Barrage, από ως τις 18 Απριλίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: Von Wong

 

 

Μοιράσου το άρθρο: