Κατά 13,72% αυξήθηκε, για το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2017 και Ιουλίου 2018 η καταστροφή των δασών στη Βραζιλία, τη χώρα στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου στην αμερικανική Ήπειρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επιφάνεια του δάσους που χάθηκε ισοδυναμεί με την έκταση που καταλαμβάνουν περίπου ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως επισημαίνει η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Greenpeace.

Σε ανακοίνωσή του, το  Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφικών Μελετών της χώρας (ένας κυβερνητικός οργανισμός) ανέφερε ότι, η επιφάνεια δάσους που χάθηκε κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 5,2 φορές την έκταση της πόλης Σάου Πάουλου.

Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντονιστής της Greenpeace όσον αφορά τις δημόσιες πολιτικές για το περιβάλλον στη Βραζιλία, Μάρτσου Αστρίνι: «η έκταση των περιοχών που εκδασώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο ισοδυναμεί περίπου με ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου».

Σύμφωνα με τον Αστρίνι, σε περίπτωση που ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι θα αμβλύνει ή θα απαλείψει τελείως πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία του περιβάλλοντος, η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερεύσει.

«Έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται προστατευόμενες και όπου ζουν φυλές ιθαγενών, ότι θα μειώσει τις επιθεωρήσεις, τις κυρώσεις και τις ποινές για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Όλα όσα θα μπορούσαν να μειώσουν την εκδάσωση. Εάν τα εξαλείψει όλα αυτά, μπορεί να προκαλέσει μια αδιανόητη κατάσταση», τόνισε ο υπεύθυνος της Greenpeace.

Χάρη στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα, κυρίως χάρη στην αύξηση των κρατικών ελέγχων, η Βραζιλία πέτυχε προοδευτικά τη μείωση της καταστροφής των δασών την περίοδο μεταξύ του 2004 και του 2012.

Πρόσφατα, ο Μπολσονάρου άφησε να εννοηθεί ότι, ενδέχεται να επανεξετάσει το σχέδιο που είχε εξαγγείλει, για τη συγχώνευση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Γεωργίας στη Βραζιλία, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Vinicius Mendonca/Ibama μέσω AP

Μοιράσου το άρθρο: