Στο ανατολικό Σάσεξ της Βρετανίας ήρθαν στο φως δεκάδες καλά διατηρημένες πατημασιές δεινοσαύρων, ηλικίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με το BBC και την Independent, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον ‘Αντονι Σιλίτο, διέκριναν από τις πατημασιές τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη δεινοσαύρων, μεταξύ των οποίων ο Ιγκουανόδων, ο Αγκυλόσαυρος και ένα είδος στεγόσαυρου.

Τα συνολικά 85 απολιθώματα, όλα από την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, αποκαλύφθηκαν μετά από διάβρωση του εδάφους, λόγω έντονης κακοκαιρίας, στην παράκτια τοποθεσία του Χέιστινγκς, όπου υπήρξε κατάρρευση ασβεστολιθικών πετρωμάτων.

Οι πατημασιές έχουν μήκος από δύο έως και πάνω από 60 εκατοστά και είναι τόσο καλοδιατηρημένες, ώστε είναι ορατές λεπτομερείς της ανατομίας τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η περιοχή στην οποία έγινε η ανακάλυψη, πιθανότατα κάποτε βρισκόταν κοντά σε πηγή νερού, καθώς κοντά στις πατημασιές βρέθηκαν επίσης απολιθώματα φυτών και ζώων.

Οι επιστήμονες έκαναν τη δημοσίευση για την ανακάλυψή τους στο περιοδικό παλαιογεωγραφίας-παλαιοκλιματολογίας-παλαιοοικολογίας «Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBCIndependent

Φωτογραφία: University of Cambridge-Neil Davies

 

Μοιράσου το άρθρο: