Ζερεφός: Η ερημοποίηση τεράστια απειλή για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο (video)

Το ένα τρίτο του ελληνικού εδάφους κινδυνεύει να γίνει έρημος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης χρήσης των υδάτινων πόρων. Την δραματική προειδοποίηση εκπέμπουν Έλληνες επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που μελετούν συστηματικά το φαινόμενο.

Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι περιοχές όπως είναι η ανατολική Πελοπόννησος και σχεδόν όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά κινδυνεύουν με ερημοποίηση τις προσεχείς δεκαετίες. “Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου”, επισημαίνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Στο “κόκκινο” πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η ανατολική Πελοπόννησος θεωρείται σήμερα υψηλού κινδύνου.

Στο “κόκκινο” βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο διατρέχουν τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, και η Κεντρική και Νοτιοανατολική Κρήτη.

Οι οικονομικές επιπτώσεις εξάλλου της ερημοποίησης παγκοσμίως, είναι εξίσου δραματικές. «Η ερημοποίηση κοστίζει ετησίως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως» επισημαίνει ο κ. Ζερεφός.

Εκατό χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός έχει καθιερώσει την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εκτός της κλιματικής αλλαγής και της υπεράρδευσης, άλλοι παράγοντες που συντελούν στον κίνδυνο ερημοποίησης είναι η έντονη οικιστική ανάπτυξη, η εντατική χρήση γης, οι μονοκαλλιέργειες, η υπερβόσκηση, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος