Στο πανεπιστήμιο του Γέιλ στην Αμερική, διδάσκεται αυτό το εξάμηνο ένα νέο μάθημα με τίτλο «Ψυχολογία και Καλή Ζωή», που έχει γίνει ανάρπαστο καθώς περίπου 1.200 μαθητές, ή σχεδόν το ένα τέταρτο των προπτυχιακών φοιτητών του Γέιλ, έχουν εγγραφεί για να το παρακολουθήσουν.

Το μάθημα διδάσκει η 42χρονη καθηγήτρια ψυχολογίας Λόρι Σάντος η οποία διδάσκει στους μαθητές της πώς να έχουν μια ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή. Το μάθημα επικεντρώνεται τόσο στη θετική ψυχολογία και την αλλαγή συμπεριφοράς. Εκτός από τις καθιερωμένες εργασίες και εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι φοιτητές θα πρέπει να συμπληρώσουν κι ένα προσωπικό σχέδιο αυτοβελτίωσης, αυτό που η Σάντος ονομάζει ‘Χάκαρε τον εαυτό σου’. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές μάθημα στην 316χρονη ιστορία του Γέιλ καθώς οι περισσότερες διαλέξεις δεν ξεπερνούν τους 600 φοιτητές.

«Οι σπουδαστές θέλουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και να αλλάξουν την κουλτούρα εδώ στα πανεπιστήμιο», δήλωσε η Σάντος σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Times. «Όταν ένας στους τέσσερις φοιτητές του Γέιλ παρακολουθεί το μάθημα κι έπειτα υιοθετεί καλές συνήθειες, δείχνει ευγνωμοσύνη, χρονοτριβεί λιγότερο, γίνεται πιο κοινωνικός/η, τότε ουσιαστικά αλλάζουμε και τη νοοτροπία της σχολής» ανέφερε η καθηγήτρια.

Η Σάντος εκτιμά πως οι φοιτητές ενδιαφέρονται για αυτό το μάθημα γιατί στο γυμνάσιο έπρεπε να παραμελήσουν την ευτυχία τους ώστε να καταφέρουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο, υιοθετώντας όμως επιβλαβείς συνήθειες ζωής που οδηγούν σε αυτό που η καθηγήτρια αποκαλεί «κρίσεις ψυχικής υγείας που βλέπουμε σε μέρη όπως είναι το Γέιλ». Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2013 το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, περισσότεροι από τους μισούς προπτυχιακούς φοιτητές έχουν αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους εκεί.

«Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς είμαστε ανήσυχοι, αγχωμένοι, δυστυχισμένοι, μουδιασμένοι», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα η 19χρονη πρωτοετής φοιτήτρια Αλάννα Μέινεζ. «Το γεγονός ότι ένα μάθημα όπως αυτό έχει τέτοια απήχηση αποδεικνύει πόσο κουρασμένοι είναι οι φοιτητές καθώς είναι αναγκασμένοι να αγνοούν τα συναισθήματά τους, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στις σπουδές τους».

ΠΗΓΗ : New York Times

 

Μοιράσου το άρθρο: