Συμβουλές επιβίωσης στην καραντίνα από έναν αστροναύτη

Ο πρώην αστροναύτης της NASA, Jay Buckey, δημοσίευσε στο διαδίκτυο έναν οδηγό αυτοβοήθειας βασισμένο στο πρόγραμμα που ακολουθούν οι αστροναύτες για να μπορέσουν να αντέξουν τον περιορισμό σε μικρούς χώρους για παρατεταμένες περιόδους.

«Είναι δύσκολο να είμαστε απομονωμένοι με μια μικρή ομάδα ανθρώπων και να μην μπορούμε να ξεφύγουμε», δήλωσε ο Buckey. «Αν και ο εξωτερικός χώρος και το σαλόνι σας είναι τελείως διαφορετικά, η συναισθηματική πίεση μπορεί να είναι ίδια».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ονομάζεται Πρόγραμμα Dartmouth Path, αναπτύχθηκε για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο το διαστημικό πρόγραμμα μπορεί να διαχειριστεί τις πιέσεις που προκαλούνται από τη μακρόχρονη διαστημική πτήση. Έχει ήδη δοκιμαστεί σε ακραία περιβάλλοντα όπως είναι οι ερευνητικοί σταθμοί στην Ανταρκτική. Από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί κοινωνικής απομάκρυνσης, είναι πλέον διαθέσιμο και δωρεάν για το κοινό. Συστήνει τρόπους και λύσεις σχετικά με την επίλυση συγκρούσεων, τη διαχείριση της διάθεσης και τα εργαλεία αυτοαξιολόγησης, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί κανείς τα επίπεδα άγχους.

Συγκεκριμένα, για τη διαχείριση του άγχους, το πρόγραμμα προτρέπει τον συμμετέχοντα να αναλογιστεί εάν η αντίδραση του είναι υπερβολική και αν κρίνει λάθος την κατάσταση και συστήνει τεχνικές αναπνοής και μυϊκής χαλάρωσης που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους, της ανησυχίας και του θυμού. Το πρόγραμμα αναφέρεται και στην κατάθλιψη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί όταν κάποιος αισθάνεται περιορισμένος και ανίκανος να κάνει τα πράγματα που συνήθως φτιάχνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τον Buckey, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής ιατρικής στο Dartmouth College.

Επίσης, το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέξουν κάποια προβλήματα και να βρουν τις πτυχές που μπορούν να βελτιώσουν ή να λύσουν, καθώς και να σκεφτούν μια ευχάριστη δραστηριότητα που να μπορούν να κάνουν κάθε μέρα. «Εάν εστιάζετε συνεχώς σε αυτά που δεν μπορείτε να κάνετε ή στα πράγματα που θέλετε να κάνετε ή είστε απομονωμένοι, αυτό δεν σας κάνει καλό», εξηγεί ο Buckey.

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του χρόνου που περνάτε με τους άλλους και του ιδιωτικού σας χρόνου είναι σημαντική. «Πρέπει να επιτρέψετε στους ανθρώπους με τους οποίους βιώνετε μαζί, να έχουν την ιδιωτικότητά τους, αλλά να μην τους αφήσετε να απομονωθούν από την ομάδα», λέει ο πρώην αστροναύτης. «Αν κάποιος περνά όλο το χρόνο στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειστή, αυτό δεν είναι καλό. Από την άλλη το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες που δεν τους αρέσουν, ούτε αυτό είναι καλό».

Σύμφωνα με τον Buckey, η NASA και άλλες υπηρεσίες παρέχουν πλέον ψυχολογική εκπαίδευση για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των μελών του πληρώματος. Ο Ρώσος κοσμοναύτης Valentin Lebvedev, ο οποίος έμεινε 211 ημέρες στο Διαστημικό Σταθμό Salyut 7 μαζί με τον Anatoly Berezovoy, εχει καταγράψει την εμπειρία του: «Δεν καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει. Προσπερνάμε σιωπηλά ο ένας δίπλα τον άλλο, αισθανόμαστε θιγμένοι. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση».

Οι επιστήμονες στις αποστολές της Ανταρκτικής έχουν επίσης αντιμετωπίσει την απομόνωση, δήλωσε ο Buckey, αναφερόμενος στις σημειώσεις του Jean Rivolier, Γάλλου ψυχολόγου σε αρκετές αποστολές της Ανταρκτικής.

«Ένα μέλος της αποστολής επέστρεψε πιο νωρίς στο Σίδνεϊ για ψυχολογικούς λόγους. Του έλειπε η οικογένειά του και είχε πάθει κατάθλιψη», γράφει ο Rivolier. «Όταν επέστρεψαν και τα υπόλοιπα μέλη δεν είχαν καμία διάθεση, ήταν κουρασμένα, απελπισμένα και ανυπόμονα. Κανείς δεν βρήκε την εμπειρία της Ανταρκτικής ευχάριστη, όχι τόσο εξαιτίας των ακραίων κλιματικών συνθηκών ή των προσωπικών δυσκολιών, αλλά λόγω της αδιάφορης και εγωιστικής συμπεριφοράς των μελών».

Ο Βρετανός ωκεανογράφος Pete Davis, δήλωσε ότι η αβέβαιη διάρκεια των αποστολών στο Νότιο Πόλο, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι  δύσκολη. «Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εστιάζουμε στη λήξη της απομόνωσης. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε είναι τι πρόκειται να συμβεί σήμερα ή αύριο», συμβουλεύει ο Ντέιβις, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από μια τρίμηνη αποστολή στην Ανταρκτική.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος