Αισιόδοξος για το εμβόλιο ο Έλληνας καθηγητής στην Οξφόρδη Άρης Κατζουράκης (video)

Για το πόσο πιθανό είναι να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο προς διάθεση στον γενικό πληθυσμό τον Σεπτέμβριο, μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ιολόγος Άρης Κατζουράκης.

Όπως είπε στην εκπομπή “Ενημέρωση 10-12” ο κ. Κατζουράκης:

“Είναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες. Το εμβόλιο προκαλεί μία σημαντική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο ως προς την πρόληψη, όσο και ως προς την εξέλιξη της νόσου, εφόσον κάποιος έχει προσβληθεί. Ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι στα 1000 άτομα που δοκιμάστηκε το εμβόλιο, δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, είναι ασφαλές.

»Άρα, προχωράμε στην τρίτη φάση των κλινικών μελετών, για να δούμε αν και σε επίπεδο πληθυσμού αυτό το αποτέλεσμα είναι προστατευτικό από το να προσβληθεί κανείς από τον ιό.

»Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ελεγχθούν, δεν είμαστε ακόμα στο τέλος του δρόμου. Για παράδειγμα, σε κάποια πειράματα με πιθήκους σε αυτό το ίδιο εμβόλιο, είχε παρατηρηθεί ότι, παρότι ξυπνάει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιείται, δεν υπάρχει πτώση του ιικού φορτίου στη ρινική χώρα, που σημαίνει ότι ενδεχομένως οι πίθηκοι που έχουν λάβει το εμβόλιο να μην εμποδίζονται από το να διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

»Το να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων απέναντι στον ιό, είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν ξέρουμε ποιο είναι το κρίσιμο επίπεδο που πρέπει να φτάσουν αυτά τα αντισώματα για να καταπολεμηθεί επαρκώς ο ιός, και επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε αυτή τη φάση των ερευνών, για πόσο κρατά αυτή η τόνωση. Δηλαδή, αν υπάρχει μία τόνωση, η οποία όμως φθίνει εβδομάδες ή και κάποιους μήνες μετά από τη λήψη του εμβολίου, αυτό δεν θα ήταν ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, γιατί μία ενδεχόμενη ανοσία θα ήταν πάρα πολύ παροδική και δεν θα προστάτευε τον πληθυσμό σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό η μέτρηση του αυξημένου επιπέδου αντισωμάτων δεν είναι σε θέση να μας καθησυχάσει ακόμα.

»Πρέπει να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τον ιό, δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ισχυρή πρέπει να είναι η ανοσοαπόκριση. Αν γνωρίζαμε τα χαρακτηριστικά του ιού γενικώς, θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση πριν ακόμα μπούμε στο τρίτο στάδιο της έρευνας. Αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο, για να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα κατά πόσο μας προστατεύει.

»Αυτό που συμβαίνει με αυτό το εμβόλιο είναι η σύμπραξη της έρευνας με την παραγωγή, διότι έχει ξεκινήσει και σε πολύ μεγάλη κλίμακα η παραγωγή, ώστε εάν το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, με το που το γνωρίζουμε αυτό, να είναι έτοιμες οι πρώτες παρτίδες σε μεγάλη κλίμακα, για να μπορεί να γίνει διάθεση του εμβολίου στον κόσμο.

»Συνήθως τα εμβόλια που αναπτύσσονται δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Όταν ξεκινάμε από το μηδέν, ένα στα δέκα περνάει στην τρίτη φάση των κλινικών ερευνών, όμως τώρα έχουμε πολύ καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιο ψηλά οι πιθανότητες να πιάσει το εμβόλιο και ταυτόχρονα έχει περάσει και η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, ώστε αν τον Σεπτέμβρη έχουμε μια καλή εικόνα για το εμβόλιο, να μπορεί να διατεθεί σε πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

»Η εταιρεία μιλάει για περίπου 2 δισεκατομμύρια δόσεις, δηλαδή μιλάμε για έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό. Αν αυτό πραγματικά υλοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, που προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά έστω μέσα στους επόμενους μήνες, στον επόμενο χρόνο, να έχουμε μια τέτοια παραγωγή, είναι ένα πάρα πολύ καλό βήμα, αλλά βέβαια δεν επαρκεί για να καλύψει όλον τον πλανήτη και καλό θα ήταν να ξεκινήσει η παραγωγή και από άλλες εταιρείες και σε άλλα μέρη, για να μπορεί να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός. Δεν είναι μόνο η παραγωγή, είναι και η διανομή, να φτάσει το εμβόλιο σε όλα τα μέρη του κόσμου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

»Έχει ξεκινήσει η τρίτη φάση της έρευνας σε 10.000 άτομα, και εκτιμούν ότι θα έχουμε αποτελέσματα τον Σεπτέμβρη. Ένας από τους μεγάλους αστάθμητους παράγοντες είναι ότι σε αυτή τη φάση της μελέτης πρέπει να δούμε εάν αυτοί που έχουν λάβει το εμβόλιο μολύνονται φυσικά από τον ιό που κυκλοφορεί. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μετακινηθεί οι έρευνες σε χώρες όπου ο ιός είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, όπως η Βραζιλία, ώστε να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτοί που συμμετέχουν στη μελέτη να εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον ιό, για να δούμε αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Το αρνητικό με όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι για να δοκιμαστεί το εμβόλιο, πρέπει να γίνει σε χώρες όπου δεν πάει καθόλου καλά η αντιμετώπιση του ιού. Αν αυτό αλλάξει για τον γενικό πληθυσμό, που φυσικά θα είναι ένα πολύ καλό βήμα για τη Βραζιλία ή για τις άλλες χώρες που δοκιμάζονται, αυτό θα μπορούσε και να καθυστερήσει τα αποτελέσματα της έρευνας εκεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος