Η ενημέρωση ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: Κρούσματα: 1.314-Θύματα: 49-Διασωληνωμένοι: 85 (video)

Η καθημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Όπως ανακοινώθηκε, 82 νέα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στην χώρα. Επιπλέον έχουν ανιχνευθεί 20 άλλου κρούσματα που αφορούν επιδημική έξαρση σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 1.314.

Επίσης ανακοινώθηκαν επτά νέοι θάνατοι, με συνολικό αριθμό θανόντων από την αρχή της επιδημίας τους 49. Μέση ηλικία των θυμάτων τα 72 έτη.

Από τα θύματα οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 85 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια. Δεκαεπτά είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 57% έχει υποκείμενο νόσημα.

Έχουν πραγματοποιηθεί 16.732 εργαστηριακά τεστ.

Σχετικά με το θέμα χρήσης μάσκας. Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε χθες. Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες εκτός αν είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

Κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς έχουν δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες. Η χρήση των μασκών προτείνεται αυτήν τη στιγμή για τους επαγγελματίες υγείας.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης όσων ασθενούν. Αυτοί ούτως ή άλλως αν είχαν ήπια συμπτώματα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω.

Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί το μέτρο αποστασιοποίησης, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού.

Σχετικά με αλλοδαπή γυναίκα που προσήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για την διαδικασία του τοκετού και διαβιούσε σε δομή φιλοξενίας, ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος εντός των προηγουμένων ημερών και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων.

Στο νοσοκομείο έχουν ήδη μπει σε καραντίνα 10 γιατροί και νοσηλευτές ενώ γίνονται εξεχάσεις σε λεχώνες και βρέφη.

Στην δομή της Ριτσώνας έχουν ήδη μπει σε απομόνωση 11 άτομα σε ειδική υγειονομική μονάδα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες περίφραξης ενός τμήματος της δομής περίπου 15 κοντέινερ.

Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο υψηλού κινδύνου έκθεσης που συγκατοικούσε με τη γυναίκα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι φορέας του ιού. Αναμένεται το αποτέλεσμα της εξέτασης στην οποία έχει υποβληθεί το βρέφος για να φανεί εάν νοσεί.

Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά 11 χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βέλγιο, Δανίας, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), υπολογίζεται ότι ως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί μεταξύ 7 – 43 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα δε μέτρα εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους, με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τις 120.000 θανάτους.

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου πως πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν αν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και πως αυτήν τη στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, κ. Λίπσιτς, το καλύτερο μέτρο στον κόσμο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν θέλουμε την κορύφωση της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σιγά σιγά ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται.

Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, και τόνισε: «Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς».

Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει ως σήμερα, σε ένα μήνα, στους μισούς από τους θανάτους που καταγράψαμε από τη γρίπη φέτος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστρεπτικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός και στην πατρίδα μας. Αρκεί να κοιτάξουμε στην γειτονιά μας, στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί. Επίσης, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ εξαίρεση μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Β4), η μετάβαση σε τελετή (Β5), η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου (Β6). Για την περίοδο αυτών των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για 14 ημέρες, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” των δήμων. Για την μετάβαση σε τελετή, την συγκεκριμένη περίοδο επιτρέπεται η παρουσία μόνο σε περίπτωση κηδείας και μόνο αποκλειστικά για συγγενείς πρώτου βαθμού. Τέλος, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, έχουν την δυνατότητα τα βγάζουν για 15 λεπτά, και μόνο πέριξ της οικίας τους. Επιπλέον, στους πέντε αυτούς δήμους, στα super market γίνεται υποχρεωτική η αναλογία ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την μία πλευρά του δρόμου.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Δύο νέες απώλειες μετρά η Κοζάνη – H εικόνα διασποράς του COVID-19 στην Περιφέρεια

Δύο νέες απώλειες μετράει η Κοζάνη που έφτασε τους 7 νεκρούς. Τα ξημερώματα ένας 79χρονος από την Εορδαία που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο καταγράφτηκε ως το 6ο θύμα του κορονοϊού στο νομό. Λίγες ώρες αργότερα εξέπνευσε στη Θεσσαλονίκη ένας άνδρας 51 ετών από την Πτολεμαϊδα. Και οι δύο είχαν υποκείμενα νοσήματα. Στα δύο νοσοκομεία του νομού εξακολουθούν να νοσηλεύονται 15 ασθενείς.

Σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά, συνεχίζεται η καραντίνα για τρίτη εβδομάδα. Στα αποκλεισμένα χωριά επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και σε δύο κτηνοτρόφους για να συντηρήσουν τα ζώα τους.

Θετικός βρέθηκε ένας εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Εχίνου που είχε έρθει σε επαφή με ασθενή. Το κέντρο έκλεισε και οι 33 εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντίνα.

Απολυμάνσεις πραγματοποιούνται και στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο που πρόκειται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς COVID 19.

Κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός μεταφέρεται σταδιακά από το Δήμο Ξάνθης σε συνεργασία πάντα με το νοσοκομείο της περιοχής.

Έρευνα για την υπόθεση της 41χρονης στην Καστοριά, που έμενε στο σπίτι ακολουθώντας οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και από γιατρό, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς. Η γυναίκα πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου και τις επόμενες ημέρες αποκαλύφτηκε ότι είχε νοσήσει από κορονοϊό.

Η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς με 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένει ψηλά στους δείκτες διασποράς του χάρτη του ΕΟΔΥ. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 15 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 30 βρίσκονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 4 από τους οποίους διασωληνωμένοι.

Στο νοσοκομείο της Χίου νοσηλεύεται ο πρώτος ασθενής με COVID-19 στο νησί. Πρόκειται για έναν 37χρονο στρατιωτικό που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ταξιδέψει εκτός Χίου.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταδόθηκε ο ιός από νεοσύλλεκτο.

Συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου απολυμαίνουν τα κέντρα υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου που θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό εργαζόμενης θετικής στον κορονοϊό. Σε επταήμερη καραντίνα θα παραμείνουν και όλοι οι εργαζόμενοι στα δύο κέντρα.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος