Έρευνα: Αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο του παγκρέατος στην Ευρώπη

Αύξηση 5% σημείωσε η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος,  για το χρονικό διάστημα από το 1990 ως το 2016, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης γαστρεντερολόγων United European Gastroenterology (UEG).

Η εν λόγω έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την σημερινή (15/11) Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος και -σύμφωνα με τα δεδομένα- η αύξηση των θανάτων από τον συγκεκριμένο καρκίνο είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις πέντε μορφές καρκίνου εξαιτίας των οποίων οι ασθενείς είναι πιθανό να χάσουν τη ζωή τους. Τα άλλα τέσσερα είδη καρκίνου, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη ωστόσο, μετά το 1990, εμφανίζουν σταδιακή μείωση της θνησιμότητας.

Ο καρκίνος του παγκρέατος -γνωστός και ως «σιωπηλός δολοφόνος»- έχει τη μικρότερη επιβίωση ασθενών από όλους τους καρκίνους στην Ευρώπη και ευθύνεται για περισσότερους από 95.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Από τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι, οι θάνατοι από παγκρεατικό καρκίνο ως ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης συνεχίζουν να αυξάνουν, με αποτέλεσμα ο εν λόγω καρκίνος να έχει πλέον ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού ως η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, για έναν ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος, ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι 4,6 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα του συγκεκριμένου καρκίνου αργούν να εκδηλωθούν, με αποτέλεσμα η διάγνωση-θεραπεία να γίνεται καθυστερημένα. Ως εκ τούτου πολλοί από τους ασθενείς χάνουν τελικά τη μάχη με τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Σύμφωνα με την UEG, παρά την αύξηση της θνησιμότητας και τη μικρή επιβίωση των ασθενών, ο παγκρεατικός καρκίνος λαμβάνει λιγότερο από το 2% της συνολικής χρηματοδότησης για αντικαρκινική έρευνα στην Ευρώπη.

Καθώς ο πληθυσμός των μικροβίων σε ένα καρκινικό πάγκρεας έχει βρεθεί να είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερος από το υγιές πάγκρεας, οι έρευνες των επιστημόνων σχετίζονται και με τον ρόλο του μικροβιώματος.

Ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι, επιφέροντας αλλαγές στο μικροβίωμα, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας ή της ανοσοθεραπείας, θα επιβραδύνουν τις μεταστάσεις και θα εμποδίσουν την επιδείνωση της νόσου.

Από σχετικές μελέτες έχει φανεί ότι, η  απομάκρυνση βακτηρίων από το έντερο και το πάγκρεας μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να «αναπρογραμματίσει» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να αμύνονται καλύτερα απέναντι στα καρκινικά κύτταρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Scientific Animations Inc.-SA 4.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος