Η ζέστη πλήττει περισσότερο τα μωρά (aud)

Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τα νεογνά και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και χρειάζονται ειδική φροντίδα. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς μεγάλη προσοχή -αποφυγή έκθεσης του μωρού στον ήλιο, συχνά ντουζάκια, ελαφρά ρούχα και φαγητό.

Ακόμα κι αν πληγούν από τη ζέστη, τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να μην εμφανίσουν έντονα συμπτώματα θερμοπληξίας όπως οι ενήλικοι, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τη δυσφορία τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουν οι γονείς τα μάτια τους 14.

Πρώτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα έκδηλα. Προσοχή λοιπόν!

  • Οι γονείς οφείλουν να παρατηρούν το παιδί τους για τυχόν αλλαγή στη διάθεσή του (π.χ. περισσότερη γκρίνια, υπνηλία, νωθρότητα κ.λπ.). Αυτή η αλλαγή της διάθεσης πιθανότατα να είναι σύμπτωμα θερμοπληξίας του νεογνού/βρέφους.
  • Το δέρμα του μωρού μπορεί να είναι ξηρότερο από ό,τι συνήθως, ακόμη και να αρνείται γεύματα.
  • Ο αριθμός των βρεγμένων πανών μέσα στο 24ωρο να είναι πολύ μικρότερος.
  • Μπορεί να εμφανιστεί στα νεογνά εισολκή της μεγάλης πηγής (σ.σ.: Η μεγάλη πηγή είναι το μαλακό σημείο στο κρανίο του νεογνού). Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις παρατεταμένης αφυδάτωσης.

H επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Μαιευτικής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δρ Αγγελική Αντωνάκου έδωσε απλές οδηγίες για το πώς θα προφυλάξουμε τα νεογνά και τα βρέφη μας από τον καύσωνα, στην εκπομπή Κάτι που μας Αφορά στο Πρώτο Πρόγραμμα (Σάββατο 8/8/2015).

Απλές οδηγίες προφύλαξης 

Ενυδάτωση και σίτιση

  • Το σημαντικό είναι τα νεογνά/ βρέφη σε περιόδους καύσωνα να είναι καλά ενυδατωμένα. Αυτό για τα βρέφη που θηλάζουν σημαίνει συχνότερους θηλασμούς, ενώ για τα άλλα περισσότερα γεύματα. Ειδικά, εάν το βρέφος λαμβάνει στέρεες τροφές, συστήνεται να πίνει αρκετό νερό στα μεσοδιαστήματα.
  • Σε περιπτώσεις παρατεταμένου καύσωνα, ακόμη και σε μικρότερα βρέφη μπορεί να χορηγηθούν μικρές ποσότητες βρασμένου νερού.
  • Τα βρέφη καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Ένδυση 

  • Τα νεογνά/βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Μπορεί απλά να φορούν την πάνα τους ή ένα ελαφρύ φανελάκι αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα.
  • Χρήσιμα είναι τα χλιαρά ντουζ ή μπάνια. Πρέπει να αποφεύγεται το κρύο νερό.
  • Τα νεογνά/βρέφη πρέπει να κοιμούνται στο δροσερότερο μέρος του σπιτιού, το οποίο θα πρέπει να αερίζεται καλά. Αποφεύγουμε να αφήνουμε το μωρό να κοιμάται στο καρότσι. Αν κοιμάται σε κούνια, βγάζουμε την πάντα ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί καλύτερα.
  • Εάν έχουμε κλιματιστικό, το ρυθμίζουμε στους 25-26 βαθμούς Κελσίου. Αερίζουμε τακτικά τον χώρο. Εάν χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα, προσέχουμε να μην κατευθύνεται πάνω στο μωρό μας. Εάν δεν έχουμε τίποτα από τα παραπάνω, ντύνουμε το μωρό μας με ελαφρώς νωπά δροσερά ρούχα- θα μειώσει τη θερμοκρασία του άμεσα. Χρειάζεται προσοχή να μην παραμείνει με τα ρούχα αυτά πολλή ώρα, γιατί κινδυνεύει από υποθερμία.

Εκτός σπιτιού

  • Καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις των γονιών με το μωρό σε ημέρες καύσωνα. Εάν πρέπει να μετακινηθούμε, επιλέγουμε τις πρωινές ώρες. Τα μωρά μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν στο αυτοκίνητο ακόμη και αν χρησιμοποιούμε  κλιματιστικό.
  • Χρησιμοποιούμε το κατάλληλο αντηλιακό (το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο σε εγκαύματα ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο) και φυσικά ανοιχτόχρωμα, ελαφρά ρούχα και καπέλο.
  • Δεν ξεχνάμε να το ενυδατώνεται σωστά (συχνοί θηλασμοί ή γεύματα).
  • Επιλέγουμε πρωινές ή απογευματινές ώρες για να πάμε το μωρό μας στη θάλασσα. Τα μωρά πρέπει να φορούν το κατάλληλο αντηλιακό, βαμβακερό λευκό φανελάκι και καπέλο και φυσικά καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο τους.

*Σημαντικό

Είναι απαραίτητο οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο ή τη μαία τους για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος