Κορονοϊός: Στα 228 τα κρούσματα-Κλειστά τα τουριστικά καταλύματα-Αυστηρά κριτήρια για το τεστ (video)

Ακόμα 38 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ Σ. Τσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι πλέον 228 εκ των οποίων 22 δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και δεν σχετίζονται φανερά με υπάρχοντα κρούσματα. Συνολικά 57 ασθενείς νοσηλεύονται, πέντε από αυτούς διασωληνωμένοι, ενώ 8 ασθενείς έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. Οι άνθρωποι που κατέληξαν εξαιτίας του κορονοϊού είναι τρεις. Κλείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα, τα τουριστικά καταλύματα και οι οργανωμένες παραλίες.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 3.400 δείγματα ενώ θεσπίζονται αυστηρά κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο. Το 51% των νοσηλευθέντων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο έλεγχος στα νοσοκομεία θα γίνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλευονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

  1. Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
  2. Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  3. Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  4. Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Για την διασφάλιση της πρόσβασης των χρονίως πασχόντων στο δημόσιο σύστημα υγείας, προβλέπεται να επεκταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς την φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email. Τα φάρμακα θα μπορούν να παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο κ. Τσιόδρας επέστησε σε όλους την προσοχή να αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις συνθήκες συγχρωτισμού, όπως συμβαίνει σε ουρές σουπερ μάρκετ και καταστημάτων. Όπως ανέφερε, δεν θα κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων, όμως πρέπει να αυστηροποιήσουν τις συνθήκες αναμονής των πελατών ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, ώστε να εξυπηρετείται το κοινό. Κλειστά θα είναι τα χιονοδρομικά κέντρα και οι οργανωμένες παραλίες, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. “Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κλείνουν επίσης με κοινή υπουργική απόφαση τα τουριστικά καταλύματα ως τις 30 απριλίου. Για όσα λειτουργούν ήδη κατά την δημοσίευση της απόφασης, θα έχουν το περιθώριο να κλείσουν από τις 23 Μαρτίου.

“Η επιδημία του πανικού είναι χειρότερη από αυτήν του ιού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέστησε ψυχραιμία, παραμονή στο σπίτι όσο είναι δυνατόν και αποφυγή κοντινής επαφής, ιδιαίτερα με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως τόνισε, ένας άνθρωπος χωρίς συμπτώματα μπορεί να είναι φορέας του ιού για αυτό θα πρέπει όλοι να τηρούν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής του υπουργείου Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμός παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

Για αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά  έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Νωρίτερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε:

  • Αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135
  • Προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού
  • Συντονισμός για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»
  • Σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς την Ιταλία
  • Επέκταση προσλήψεων ιατρικου-νοσηλευτικού προσωπικού

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Αλλάζει από Δευτέρα ο τρόπος επικοινωνίας και συναλλαγής με τις ΔΟΥ, τα Τελωνεία και τα υποκαταστήματα του Χημείου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Μετά το πρώτο θετικό κρούσμα δικαστικού υπαλλήλου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στον κορονοϊό, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και την καθολική απαγόρευση εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες.

Νωρίτερα σήμερα, την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε ο 67χρονος που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό καθώς, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας, 90 ετών, κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια, κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλαδή  με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής), καθώς και με τη λήψη του ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας.

ΕΟΔΥ: Καλές πρακτικές για την χρήση των τροφίμων

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ.

Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  1. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  2. Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  3. Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  4. Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  5. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  6. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  7. Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά)
  8. Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.

Καθημερινή έκτακτη δίωρη εκπομπή στην ΕΡΤ με όλες τις εξελίξεις για τον κορονοϊό

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος