Σε 117 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 10 είναι «ορφανά», ενώ άλλα 15 διερευνώνται. Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό οικειοθελώς. Στη χώρα μας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ασθενών έφτασε τα 117. Για δέκα από αυτά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού. Ένας ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος και τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ρίου. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 10 το πρωί έφτασε στο ΑΧΕΠΑ από την Κοζάνη ένας 78χρονος άνδρας με συμπτώματα πνευμονίας. Εντός της ημέρας θα γίνει γνωστό αν είναι θετικός στον ιό του Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ, καλεί τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, να μην αναζητούν πληροφορίες για τον κορονοϊό στο τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό του γιατρό.

Το μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο Υγείας σε όσους έχουν ήπια συμπτωματολογία «είναι το μένω στο σπίτι», που έχει κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για 15 ημέρες κλείνουν δικαστήρια, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι και γυμναστήρια.

Την επέμβαση των εισαγγελέων, όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικαλούμενος διάταξη στον ποινικό κώδικα, που προβλέπει ποινές από 2 χρόνια, μέχρι ισόβια.

Χθες, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να υποβάλλουν αιτήσεις για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις στο ΕΣΥ, και στη συνέχεια να παραμείνουν στο σύστημα υγείας, απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας.

Αχαΐα

Στο νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν τέσσερα σοβαρά κρούσματα ενώ ένα άτομο είναι διασωληνωμένο, ενώ από σήμερα στον 2ο όροφο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» θα γίνονται δεκτά ύποπτα κρούσματα, δηλαδή άτομα τα οποία δεν αισθάνονται καλά- και θα μπορούν να δίνουν δείγματα ώστε να σταλούν στο εργαστήριο αναφοράς του Πανεπιστημίου Πατρών και σε 5-6 ώρες να έχουν τα αποτελέσματα.
Επίσης, υπάρχει κοντέινερ στο νοσοκομείο ώστε να μεταβαίνουν όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κλείνει από σήμερα το Δημοτικό Πάρκο του Αιγίου.
Εν τω μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι αλλάζει το ωράριο των καταστημάτων λόγω του κορονοϊού.
Ειδικότερα τα καταστήματα θα λειτουργούν Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10πμ-6μμ και Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 10πμ ως τις 3μμ.

Θεσσαλονίκη
Στο σπίτι της βρίσκεται πλέον η 38χρονη -το πρώτο κρούσμα κορονοϊού- μαζί με το γιο της καθώς χθες πήρε εξιτήριο και δεν χρειάζεται να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται έξι κρούσματα τα δύο πιο σοβαρά, τον 53χρονο από την Κοζάνη και ένα 50χρονο από την Καστοριά με πνευμονία.
Εξάλλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει προτείνει στο εκπαιδευτικό προσωπικό να προχωρήσουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση,

Αθήνα

Στα 7 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Αττικό νοσοκομείο, ενώ πέντε άτομα νοσηλεύονται στο «Σωτηρία». Την επιστημονική κοινότητα προβληματίζει τα 10 «ορφανά» κρούσματα από τα 117, ενώ επισημαίνουν ότι ο αυτοπεριορισμός είναι το σημαντικότερο μέτρο, ειδικά όσοι έχουν κάποια συμπτώματα γρίπης. Πάντως όπως τονίζουν σε 2 με 3 εβδομάδες θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Εξάλλου, αναστέλλεται από σήμερα μέχρι και τις 10/4 η υποδοχή και η εξυπηρέτηση κοινού σε όλα τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην ενδοχώρα και στα νησιά, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διάδοσης του ιού COVID-19.

Παράλληλα, αναστέλλονται όλες οι διοικητικές ενέργειες (καταγραφές, συνεντεύξεις, κατάθεση προσφυγής κ.λπ.). Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Άσυλο και των Αδειών Διαμονής που λήγουν εντός του ανωτέρω διαστήματος παρατείνεται. Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου  αναλυτικότερες ανακοινώσεις.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Αθανασία Σταμοπούλου, Λία Χριστάρα, Κατερίνα Μπατζάκη

Σχετική είδηση: Συναγερμός αλλά και ψυχραιμία – Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης (videο)

Μοιράσου το άρθρο: