Την αντίθεσή της από άποψη αρχών, όπως σημειώνει, εκφράζει η ΕΙΝΑΠ στο σύστημα των DRG.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΙΝΑΠ: «Τα DRG (Diagnosis Related Groups) αποτελούν εξέλιξη των ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) τα οποία καθιερώθηκαν εδώ και 10 χρόνια και αποτελούν τα προεόρτια της πλήρους ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων αφού προσδιορίζουν τι θα πληρώνει ο ασθενής μέσω του ταμείου του, έμμεσα ή άμεσα, όταν χρειαστεί νοσηλεία.

Τα DRG συμπληρώνουν το κάδρο των στρατηγικών αλλαγών στο χώρο τα υγείας. Μέσω αυτών καθορίζεται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, στα πλαίσια των οποίων θα πρέπει να κινούνται οι θεραπευτικές αλλαγές των γιατρών, καταργώντας ουσιαστικά την αναγκαία εξατομίκευση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Σκοπός είναι να μειωθούν όσο γίνεται οι δαπάνες νοσηλείας αφού θα προβλέπεται «ποινή» είτε για γιατρούς είτε για ασθενείς. Για τους ασθενείς μπορεί να σημαίνει επιπλέον πληρωμή από τα προβλεπόμενα ενώ για το γιατρό μείωση του budget του τμήματος ή μείωση κλινών, όπως έχει γίνει σε Μ.Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.

Αν π.χ. μια πνευμονεκτομή εκτιμάται ότι χρειάζεται νοσηλεία 10 ημέρες και υπάρξει παράταση θα υπάρξει «ποινή» σε ασθενή ή γιατρό αν δεν αιτιολογηθεί λεπτομερέστατα το επιπλέον κόστος».

Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας 8πμ – 12 όλων των εργαζομένων και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, ζητώντας την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό. Επίσης ανακοίνωσε ότι συμμετέχει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην Παναττική Στάση Εργασίας.

Μοιράσου το άρθρο: