Του Αλεξάντερ Μόντρουντακ (Νέα Υόρκη)

Είναι σχεδόν βέβαιο πλέον πως η παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα είναι γεγονός μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, αφού το πρωί της Πέμπτης η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε πως ζήτησε από τους προέδρους των επιτροπών της Βουλής, οι οποίες ασχολούνται με τη διερεύνηση πιθανώς παρανόμων και παρατύπων δραστηριοτήτων
του προέδρου, να συντάξουν άρθρα παραπομπής.

Τι ακριβώς ανακοίνωσε η Πελόζι
Η ανακοίνωση της επικεφαλής του κατώτερου σώματος του Κογκρέσου επηρεάζει το πιθανό χρονοδιάγραμμα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, δεν προσθέτει όμως κάτι καινούριο στις πιθανότητες της ίδιας της παραπομπής, η οποία θεωρείτο βέβαιη σχεδόν εξ αρχής, και σίγουρα είχε πρακτικά οριστικοποιηθεί τα τελευταία 24ωρα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Τα άρθρα παραπομπής είναι το κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η εγκυρότητά τους. Αν και διάφορες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξάγουν τις έρευνές τους εδώ και κάποιες εβδομάδες, υπεύθυνη για την τελική σύνταξη των άρθρων είναι, κατά παράδοση, η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, η οποία συνεδρίασε μόλις την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης συμπερασμάτων της επιτροπής Πληροφοριών. Στην έκθεση της τελευταίας, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη, αναλύονται τα ευρήματα σχετικώς προς την συμπεριφορά του προέδρου έναντι των ουκρανικών αιτημάτων για παροχή οικονομικής βοήθειας και την οργάνωση συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Ενώ συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, η Νάνσι Πελόζι ουσιαστικά ανακοίνωσε πως η ίδια ζήτησε από τους επικεφαλής των εμπλεκομένων επιτροπών να συντάξουν άρθρα παραπομπής, τα οποία, μέχρι να οριστικοποιηθεί η πρόταση της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως προτάσεις άρθρων. Έστω και έτσι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποκάλυψε και επισήμως το τέλος αυτού του σίριαλ, ή τουλάχιστον αυτής της σεζόν του, επιβεβαιώνοντας, συγχρόνως, τη βαρύτητα του δικού της ρόλου.

Η σημασία της ανακοίνωσης
Στην εναρκτήρια συνεδρίασή της, η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων όρισε τρία πιθανά άρθρα παραπομπής: Παρεμπόδιση του Κογκρέσου, παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, και κατάχρηση εξουσίας. Ένα σημαντικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά στην πιθανή ενσωμάτωση των πορισμάτων της έρευνας Μάλερ στα ενδεχόμενα άρθρα παραπομπής του Αμερικανού προέδρου. Η έρευνα αυτή, υπενθυμίζουμε, σχετίζεται με την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η αναφορά Πελόζι στη συμμετοχή προέδρων διαφόρων επιτροπών σηματοδοτεί, σύμφωνα με ειδικούς, την πιθανότητα διεύρυνσης των άρθρων πέραν του άμεσου αντικειμένου της έρευνας της επιτροπής Πληροφοριών για την φύση των αιτημάτων του Ντόναλντ Τραμπ στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, όπου κατηγορείται ότι ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τις δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, προκειμένου να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την χώρα και να δεχθεί τον ομόλογό του στην Ουάσινγκτον. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι τα άρθρα παραπομπής θα μπορούν, παρομοίως, να συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες που σχετίζονται με την άρνηση του προέδρου να παρέχει στο Κογκρέσο πρόσβαση στα φορολογικά του αρχεία, αν και αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό.

Σημαντική είναι επίσης η επιβεβαίωση, μέσω της βαρύτητας και της δραματικότητας της ανακοίνωσης Πελόζι, πως η ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ επί των συζητουμένων άρθρων θα διεξαχθεί πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για την εορταστική περίοδο Δεκεμβρίου/ Ιανουαρίου, δηλαδή πριν τις 20 Δεκεμβρίου. Εφ’ όσον τα άρθρα συντάσσονται ήδη, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο σύντομο χρονοδιάγραμμα.

Η σημασία των άρθρων παραπομπής
Το αμερικανικό Σύνταγμα περιέχει τουλάχιστον μια κομβική ασάφεια ως προς την διαδικασία παραπομπής, ήτοι το περιεχόμενο των ενεργειών που επισείουν την αυτή ποινή. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να παραπεμφθούν για «υψηλά εγκλήματα και παραπτώματα». Για την ακρίβεια, το Σύνταγμα ορίζει πως μπορούν να απομακρυνθούν από το αξίωμά τους επί τη παραπομπή και καταδίκη τους για «προδοσία, δωροδοκία, και άλλα υψηλά εγκλήματα και παραπτώματα». Η προδοσία και η δωροδοκία είναι περισσότερο σαφή αδικήματα, όμως τα «υψηλά εγκλήματα και παραπτώματα», μια δικαστική ορολογία που κατάγεται από το Βρετανικό δίκαιο, έχει δεχθεί και έχει προ(σ)καλέσει πολλές ερμηνείες.
Στην πραγματικότητα, η παραπομπή ενός προέδρου είναι ως επί το πλείστον μια πολιτική, και όχι ποινική, διαδικασία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους, αν και η έκθεση συμπερασμάτων της επιτροπής Πληροφοριών, περιγράφει -με κάθε άλλο τρόπο- μια πρόταση συναλλαγής ανάμεσα στους προέδρους Αμερικής και Ουκρανίας, η δωροδοκία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα ως ορολογία στα πιθανά άρθρα παραπομπής. Η δωροδοκία ορίζεται ποινικά, και το κριτήριο για την ένταξή της στα άρθρα αυτά ορίζεται ποινικώς, ειδικώς και σαφώς. Αντιθέτως, η παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και του Κογκρέσου μπορούν να οριστούν και με πολιτικά κριτήρια. Στις δύο περιπτώσεις παραπομπής προέδρων της χώρας, το κατηγορητήριο δεν περιορίστηκε στην κατάχρηση εξουσίας, αλλά είχε και απτό
ποινικό περιεχόμενο (στην περίπτωση του Μπιλ Κλίντον, αυτό ήταν η ψευδορκία, μια και  είχε ενόρκως αρνηθεί την εξωσυζυγική του σχέση).

Τα άρθρα παραπομπής ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, όπου συνταγματολόγοι νομικοί εξέτασαν την επάρκεια της κατάχρησης εξουσίας και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου για την
παραπομπή του. Βασικό συμπέρασμα των ειδικών που κλητεύθηκαν ενώπιον της επιτροπής από τη μεριά των Δημοκρατικών ήταν ότι οι ενέργειες του προέδρου Τραμπ αντιστοιχούν σε αδικήματα άξια παραπομπής.

Οι Δημοκρατικοί, όπως φάνηκε και από τα σχόλια της Νάνσι Πελόζι, χρησιμοποιούν αυτή τη γνωμοδότηση για να διαμορφώσουν το επιχείρημα πως η μη άμεση παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα ενθαρρύνει τη συστηματική επανάληψη των αδικημάτων.

Μετά τα άρθρα, τι;
Υποθέτοντας πως η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αρραγής (και η πολλάκις αποδεδειγμένη μεθοδικότητα της Νάνσι Πελόζι δεν επιτρέπει μεγάλη αμφισβήτηση), ο πρόεδρος Τραμπ θα δει το κατηγορητήριο εναντίον του να παραπέμπεται στην Γερουσία. Αυτή είναι, στην ουσία, η παραπομπή. Μόλις κάποιος πρόεδρος παραπέμπεται από το ένα σώμα του Κογκρέσου στο άλλο, τότε, κατά παράδοση,
διεξάγεται ακροαματική διαδικασία στην οποία οι γερουσιαστές ενεργούν ως ένορκοι. Το αμερικανικό Σύνταγμα επιτρέπει και πάλι αμφίσημες ερμηνείες ως προς την υποχρέωση της Γερουσίας να διεξάγει αυτή τη «δίκη», με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν πως μπορεί και να απορρίψει τα άρθρα παραπομπής συλλήβδην. Πάντως, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο σώμα έχει σχολιάσει ότι η Γερουσία θα «κάνει το καθήκον» της. Σε συνδυασμό με την επιθυμία του Λευκού Οίκου να υπερασπιστεί, στο φιλικότερο για αυτόν περιβάλλον της συντηρητικής γερουσίας, τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι των κατηγοριών, το σχόλιο αυτό υποδεικνύει πως, τον Ιανουάριο, το ανώτερο σώμα του
Κογκρέσου θα ασχοληθεί με την εκδίκαση της παραπομπής Τραμπ.

Σε tweets που ανήρτησε την Πέμπτη, λίγο πριν από την ανακοίνωση Πελόζι, ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε τους Δημοκρατικούς να επισπεύσουν την διαδικασία παραπομπής, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και να παρουσιάσει την δική του ερμηνεία των γεγονότων. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί να παραστεί μέσω των συνηγόρων του στις ακροαματικές διαδικασίες των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην πλειοψηφία, επικρίνοντας την επάρκεια των κατηγοριών και την ταχύτητα της διαδικασίας. Στην Γερουσία, όπου προβλέπεται το δικαίωμά του να κλητεύσει τους μάρτυρες που θέλει, αναμένεται ότι θα μπορεί να διαμορφώσει μια πληρέστερη υπερασπιστική ρητορική.

Και στο βάθος, εκλογές
Τα δεδομένα της παραπομπής Τραμπ, της τρίτης παραπομπής Αμερικανού προέδρου στην Ιστορία της χώρας, είναι απλά: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραπεμφθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα απαλλαχθεί από την Γερουσία. (Το ενδεχόμενο διάσπασης οποιασδήποτε κομματικής πλειοψηφίας, ειδικά σε βαθμό ικανό ανατροπής των εκτιμήσεων είναι απίθανο.) Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η πραγματική μάχη αφορά στην κυριαρχία της κάθε πλευράς στον επικοινωνιακό τομέα. Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί, σε επίπεδο εθνικού δείγματος, φαίνεται να υποστηρίζουν την παραπομπή Τραμπ. Η βαρύτητα και η επάρκεια του κατηγορητηρίου, όμως, σε συνδυασμό με τον τόνο, την ταχύτητα, και τον χρόνο της παραπομπής, είναι εξίσου ικανές να προκαλέσουν συσπειρώσεις των ψηφοφόρων και στα δύο στρατόπεδα. Αυτό θα έχει επιπτώσεις τόσο στο επίπεδο των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου, όσο και στο επίπεδο των Δημοκρατικών προκριματικών εκλογών.

Σχετική είδηση: Την παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Μοιράσου το άρθρο: