Τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας και «την παράσταση κλέβουν» στο Παρίσι, τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace που αιωρούνται από τον Πύργο του Άιφελ με φόντο ένα τεράστιο πανό όπου εκτός από το μήνυμα της γαλλικής Επανάστασης, «Ελευθερία, Αδερφοσύνη, Ισότητα», καλούν τους ψηφοφόρους «να αντισταθούν» και να μην ψηφίσουν την Άκρα Δεξιά και την υποψήφια της Μαρίν Λεπέν.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι εξασφαλίζει ποσοστό 62% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι ποσοστού 38% της προεδρικής υποψηφίου της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. Το ποσοστό αυτό, είναι αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ( Elabe poll) για την τηλεόραση BFM TV. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αυτής, δημοσιοποιήθηκε σήμερα και διενεργήθηκε μετά την τελευταία τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η Μαρίν Λεπέν κλείνει την εκστρατεία της με αντι-ισλαμικά συνθήματα αλλά και με εξαγγελία για «άμεση επιστροφή στη συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας».

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της κίνησης «Εμπρός!», Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας: «Δεν έχω περίοδο χάριτος, δεν θα μπορώ να προεδρεύσω όπως προήδρευαν από το 1958». Ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται να αποκαλύψει την επιλογή του για πρωθυπουργό που εικάζεται ότι θα είναι γυναίκα, χωρίς να αποκλείεται και ο σύμμαχος του Φρανσουά Μπαϊρού.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με τη συνδρομή των στρατιωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle, θα αναπτυχθούν εκ νέου στη Γαλλία προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών την προσεχή Κυριακή, ημέρα της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατακεραύνωσε την «άγνοια» της Μαρίν Λεπέν επί των οικονομικών ζητημάτων, εκτιμώντας ότι λόγω αυτής της άγνοιας θα έπρεπε να αποκλειστεί από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ενώ κατήγγειλε επίσης τον «όχι μονάχα ασυνάρτητο αλλά και επικίνδυνο» χαρακτήρα του πολιτικού της προγράμματος.

Οι προεδρικές εκλογές, είπε «δεν είναι διαγωνισμός, δεν ζητάμε να έχει κανείς γνώσεις, επομένως η άγνοια δεν αποκλείει το να περάσει κανείς στον δεύτερο γύρο, όμως δεν μπορεί να επιτρέπει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ:EΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Γαλλία: Αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες για τα εργασιακά ο Μακρόν (video)
Σχετική είδηση:Οι δημοσκοπήσεις στον απόηχο της τηλεμαχίας (video)
Σχετική είδηση:Αυγά εναντίον Λε Πεν κατά την επίσκεψή της στη Βρετάνη
Σχετική είδηση:Αγωγή Μακρόν κατά αγνώστων για διάδοση ψευδών ειδήσεων

Μοιράσου το άρθρο: