Πλειοψηφία στον Εμμανουέλ Μακρόν έδωσαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Το κίνημα La Republique en Marche εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, καταλαμβάνοντας 291 έδρες, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων. Το Modem (Δημοκρατικό Κίνημα) του Φρανσουά Μπαϊρού, και σύμμαχός του, καταλαμβάνει 45 έδρες. Οι Les Republicains μαζί με τους UDI, DVD εξασφαλίζουν 131 έδρες (χάνοντας 95 σε σχέση με το 2012), το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του (PRG, EELV et DVG) κερδίζουν μόλις 44 (το 2012 κατείχαν 302), ενώ η ριζοσπαστική αριστερά Ανυπότακτη Γαλλία 18 και οι Κομμουνιστές (PCF) 10. Η αποχή κατέγραψε ποσοστό ρεκόρ, στο 58%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μίας από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της 5ης Δημοκρατίας, χωρίς να επιτύχει την σαρωτική νίκη που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις και με αποχή που φθάνει σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικου κόμματος, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του, μετά το ιστορικό χαμηλό του κόμματός του τονίζοντας ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

Ζήτημα νομιμοποίησης της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, λόγω του υψηλού ποσοστού αποχής θέτουν ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν και η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Μοιράσου το άρθρο: