Το Ρέθυμνο ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018 από το Δίκτυο Recevin, έναν φορέα στον οποίο συμμετέχουν περίπου 800 οινικές πόλεις από όλη την Ευρώπη.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, το κρασί βρέθηκε στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στην πόλη.

Βράδυ Σαββάτου 30 Ιουνίου στη Φορτέτζα

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με κάτι πραγματικά ξεχωριστό: Μια γευσιγνωσία που φιλοξενήθηκε στο φρούριο του Ρεθύμνου.

Μια υψηλού επιπέδου έκθεση κρασιού, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των επισκεπτών. Ήταν η πρώτη μεγάλη οινική εκδήλωση στο Ρέθυμνο μετά από αρκετά χρόνια. Επίσης, για πρώτη φορά οι οινοποιοί της Κρήτης ξέφυγαν από τα συνηθισμένα και συνδιοργάνωσαν μία έκθεση που δεν ήταν μόνο για  επαγγελματίες και φίλους του κρασιού αλλά και για ξένους επισκέπτες. Μέχρι σήμερα τα ΟΙΝΟΤΙΚΑ σε Ηράκλειο, Χανιά και Αθήνα γίνονται φθινόπωρο και χειμώνα. Δεν είχε γίνει πάλι καλοκαιρινό οινικό event από το δίκτυο και η ανταπόκριση του κόσμου έδειξε ότι υπάρχει θετική διάθεση και μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, η οργανωτική επιτροπή «Ρέθυμνο RECEVIN» και το δίκτυο οινοποιών Wines of Crete με μία εντυπωσιακή κίνηση συνεργασίας και εξωστρέφειας απέδειξαν ότι το Ρέθυμνο κατέχει σημαντική θέση στον οινικό χάρτη του νησιού.

Με 11 γηγενείς ποικιλίες, με μονοποικιλιακές εκδόσεις αλλά και blend, τα κρασιά της Κρήτης δείχνουν βελτίωση χρόνο με τον χρόνο. Βηλάνα, βιδιανό, θραψαθήρι, δαφνί, πλυτό, μαλβαζία, μοσχάτο σπίνας,  κοτσιφάλι, λιάτικο, ρωμαίικο και μανδηλάρι. Θα τα συναντήσουμε σε διαφορετικές οινικές ζώνες από την ανατολική Κρήτη και τη Σητεία μέχρι το δυτικότερο άκρο του νησιού, στον νομό Χανίων. Σε πολλές περιπτώσεις «παντρεύονται» με τις διεθνείς ποικιλίες και δίνουν ξεχωριστά χαρμάνια. Η δουλειά σε βάθος που έχει γίνει από πολλούς οινοποιούς στο αμπέλι όλα αυτά τα χρόνια έχει αρχίσει και αποδίδει. Τα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά. Τα κρασιά της Κρήτης κερδίζουν όλο και περισσότερο τους οινόφιλους.

Παρουσιάστηκαν κρασιά σε φρέσκες και παλαιωμένες εκδοχές, ξηρά ή γλυκά. Είδαμε και κρασιά που ακολουθούν το νέο ρεύμα της εποχής. Κρασιά ήπιας οινοποίησης, χωρίς προσθήκη θειώδους.  Όλα αυτά απόλαυσαν οι επισκέπτες κάτω από το φως του φεγγαριού σε μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στη Φορτέτζα.

Ο κόσμος που ανέβηκε στη Φορτέτζα, ήταν κυρίως άνθρωποι που ήξεραν τι ζητούσαν και έδειξαν ενδιαφέρον για να δοκιμάσουν, αλλά και για να  γνωρίσουν τους οινοποιούς και να ανταλλάξουν λίγα λόγια μαζί τους. Οι περισσότεροι ήταν Ευρωπαίοι τουρίστες από τη Γερμανία, την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Φυσικά και κάτοικοι της πόλης, αλλά και Έλληνες επισκέπτες.

Το παρόν έδωσε και το Δίκτυο Κρητικού Τυριού (Cheese of Crete) με τα μέλη του, που πρόσφεραν ευγενικά για να συνοδεύει το κρητικό κρασί. Το stand υποστήριξαν τυροκόμοι και μέλη της ομάδας του εστιατορίου ΑΥΛΗ, οι οποίοι έδιναν χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή του τυριού της Κρήτης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και την μεγάλη προσέλευση του κοινού επισημαίνοντας: «Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να γίνεται κάθε χρόνο και να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες τον πλούτο του Κρητικού αμπελώνα. Η διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού θα δώσει την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες, αλλά και στους Ρεθεμνιώτες, να γνωρίσουν τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας».

Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνου και μέλος της ομάδας Ρέθυμνο RECEVIN Πέπη Μπιρλιράκη, μιλώντας στο ert.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η διάκριση αυτή για την πόλη και για το Κρητικό κρασί.

«Το Ρέθυμνο είναι πόλη-προορισμός και η διάκρισή του αυτή ήταν η αφορμή για το Δίκτυο να οργανώσει κάτι πολύ ξεχωριστό εδώ» λέει ο πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Wines of Crete, Νίκος Μηλιαράκης.

Με τη γευσιγνωσία στο φρούριο της Φορτέτζας ουσιαστικά άνοιξε ένας κύκλος, με πλήθος εκδηλώσεων που θα γίνουν στην πόλη η οποία διακρίθηκε ως Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για το 2018.

Κυριακή 1η Ιουλίου, μεσημέρι στο οινοποιείο «Κλάδου»

Οι ξένοι επισκέπτες – εκπρόσωποι του RECEVIN  από την Πορτογαλία και την Ιταλία, ήρθαν σε επαφή με τον Κρητικό αμπελώνα όταν επισκέφθηκαν ένα από τα οινοποιεία του Ρεθύμνου, το οινοποιείο Κλάδου που βρίσκεται στον Πάνορμο. O  José Rupio διδάσκει το κρασί σε σχολές υψηλού επιπέδου, ενώ η Sandra Gonçalves εργάζεται ως οινολόγος σε μεγάλο οινοποιείο στην Πορτογαλία. Ο Enzo Giorgi και η σεφ Maura Tonelli ήρθαν από τη Λα Σπέτσια της Λιγουρίας. Στη σκιά της κληματαριάς, δοκίμασαν Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας, κρασιά που τους άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από τη συζήτηση αυτό που ξεχώρισε είναι οι κοινές προσπάθειες των οινοποιών στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου για τη δημιουργία κρασιών με «ταυτότητα». Ο κόσμος πλέον στρέφεται σε κρασιά που εκφράζουν το terroir. Το έδαφος και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Οι πιο «ψαγμένοι» οινόφιλοι θα αναζητήσουν τους μικρούς, κρυμμένους θησαυρούς των παραγωγών και θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την εμπορικότητα. Η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών δείχνει να έχει διάθεση να μάθει και να  ανακαλύψει το κρασί. Τα wine bar και ο οινοτουρισμός είναι δύο τάσεις που δεν θα τις συναντήσουμε μόνο στην Ιταλία, αλλά έχουν βρει έδαφος και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

 

Κυριακή 1η Ιουλίου, απόγευμα στον Δημοτικό Κήπο

Την Κυριακή στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου έγιναν τα εγκαίνια της 7ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν δεκάδες παραγωγοί της Κρήτης με παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα διατροφής. Οι βραδιές γεμίζουν από μουσικές και χορευτικά συγκροτήματα.

Πρωταγωνιστής για όλη την εβδομάδα ήταν το κρασί και την πρώτη ημέρα η κεντρική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Πορτογάλους εκπροσώπους του δικτύου RECEVIN. O José Rupio και η Sandra Gonçalves έκαναν μία πολύ απλή και ουσιαστική παρουσίαση, σέρβιραν εξαιρετικές ετικέτες πορτογαλικών κρασιών από την περιοχή του Αλεντέζου, συνομίλησαν με το κοινό και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες.

Ο σύλλογος Ερωφίλη χόρεψε με τη συνοδεία κρητικής μουσικής από τον Γιάννη Δινιακό και το συγκρότημά του. Στο φινάλε της βραδιάς οι Vamos Ensemble, ένα σύνολο 18 μουσικών από το χωριό Βάμος στα Χανιά, παρουσίασαν μουσικές του κόσμου με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις.

Δευτέρα 2 Ιουλίου, η ημέρα των Ιταλών

Ο σομελιέ Enzo Giorgi και η σεφ Maura Tonelli  με έναν πολύ εύστοχο τρόπο έδειξαν τη σύνδεση στις κουλτούρες των δύο λαών. Η παρουσία τους ήταν από αυτές που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή.

Έφτιαξαν μία πάστα, με ζύμη που έφεραν από την Ιταλία μέσα σε κενό αέρος. Η συνταγή για τη συγκεκριμένη παρασκευή περιλαμβάνει μόνο δύο συστατικά: Αλεύρι και νερό. Είναι ζυμωμένο και ψημένο σε φούρνο από τερακότα. Πρόκειται για συνταγή ελληνική που μεταφέρθηκε από τους αποίκους στην Κάτω Ιταλία και μετά εξαπλώθηκε και στα ηπειρωτικά της χώρας. Τα ζυμαρικά έβρασαν για δύο λεπτά σε αλατισμένο νερό και μετά ανακατεύθηκαν με μία μοναδική σάλτσα πέστο, που έγινε με λάδι, κουκουνάρι και βασιλικό. Μια γενναία δόση από παρμεζάνα συμπλήρωσε το πιάτο και τη γεύση.

Το κρασί που διάλεξε να παρουσιάσει ο Enzo ήταν ένα Fermentino από την Cantine Federici που βρίσκεται στο Λούνι της Λιγουρίας. Η συγκεκριμένη ετικέτα κέρδισε χρυσό μετάλλιο στον πρόσφατο διαγωνισμό του Decanter, με βαθμολογία 95/100.

Η ιταλική γαστρονομία και το ιταλικό κρασί παρουσιάστηκαν από  δύο ανθρώπους που μετέδωσαν όλο το πάθος και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν.

Σε Κρητικά μονοπάτια κινήθηκε και το ψυχαγωγικό κομμάτι της βραδιάς.Στη  σκηνή βρέθηκε ο Δημήτρης Σγουρός, γνώστης της Βυζαντινής μουσικής αλλά και δάσκαλος της Κρητικής μουσικής και πλαισιωμένος από τον Γιάννη Παπατζανή, τον Δημήτρη Σιδερή και τον Μανώλη Πάγκαλο, παρουσίασαν μοναδικές κρητικές μελωδίες.

Τρίτη 3 Ιουλίου, το κρασί είναι χαρά 

Από τους ξένους επισκέπτες του δικτύου RECEVIN η σκυτάλη πέρασε σε ελληνικά χέρια. Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου και ο δημοσιογράφος οίνου Θοδωρής Λέλεκας μοιράστηκαν τη σκήνη και ανέπτυξαν έναν διάλογο μεταξύ κρασιού και φαγητού. Ο δημιουργικός σεφ του Kapsaliana Village Hotel, βραβευμένος ως κορυφαίος σεφ ελαιολάδου για το 2017 από τον παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOS OLEI από τη μία, και ο blogger oίνου, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου & Αποσταγμάτων (FIJEV) από την άλλη, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμάχησαν απέναντι στο δίδυμο των stand-up comedians Κώστα Παπαγεωργίου και Αλέξανδρου Ζουριδάκη

Το αποτέλεσμα ήταν ένα απολαυστικό δίωρο γεμάτο γέλιο αλλά και γνώση που μοιράστηκε απλόχερα στον κόσμο που συμμετείχε στη γιορτή.

Ο Βασίλης Λεωνίδου ετοίμασε τρεις παραδοσιακές κρητικές συνταγές: ντοματόρυζο του «αμπελουργού», φασολάκια σε κρύα σαλάτα με ξινομυζήθρα Κρήτης και κουνέλι με σταφίδες, πορτοκάλι και σταμναγκάθι.

Ο Θοδωρής Λέλεκας εξήγησε τη διαδικασία οινοποίησης των ροζέ κρασιών και στάθηκε στη θέση που έχει πλέον το επώνυμο εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί στα εστιατόρια. Και οι δύο τόνισαν τη σημασία της διάκρισης του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, τόσο για τη διάδοση της σωστής απόλαυσης του κρασιού όσο και για την ευκαιρία ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην πόλη, ενώ αναφέρθηκαν στην εξαιρετική ποιότητα των κρητικών προϊόντων μιας και η Γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάδειξή τους.

Ένα νέο συγκρότημα από τα Χανιά, οι Accordia tango & more παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με εμφανείς λατινοαμερικάνικες επιρροές, που ταξίδεψε στον μεσοπόλεμο, στα ελληνικά tango, αλλά και στα πορτογαλικά fados.

Στο βίντεο μπορείτε να πάρετε μία γεύση για όσα διαδραματίστηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες της γιορτής.

Τετάρτη 4 Ιουλίου, με κοκτέιλ από κρασί

Το κρασί έγινε βασικό συστατικό για την παρασκευή κοκτέιλ την Τετάρτη. Δώδεκα από τους καλύτερους mixologists της Κρήτης παρουσίασαν κοκτέιλ που βασίστηκαν στο βιδιανό. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές κρητικές ποικιλίες που έχει δώσει άριστα αποτελέσματα στα χέρια παραγωγών του νησιού.

Οι Joyce Ghosn- Enoteca, Γιώργος Δενδράκης Τhe Art of Cocktail, Eύη Ζήζη Pepi Boutique Hotel, Bαγγέλης Ηλιάκης Lux, Δημήτρης Ισακίδης Monitor, Ελένη Καλογεράκη Rewine, Xρήστος Καμπουράκης Home, Γιάννης Κλουβιδάκης Bohème, Παύλος Κυπαρίσσης Metropolis, Κωνσταντίνος Μαραγκουδάκης Cocktails in the City, Τάσος Ταταράκης Bonobo και Μιλέν Χατζιέβ Barrio εμπνεύστηκαν από το κρασί και, κάνοντας τα μαγικά τους, δημιούργησαν εξαιρετικά κοκτέιλ, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο η δροσερή οξύτητα και ο φρουτώδης χαρακτήρας της ποικιλίας.

Το κάθε μπαρ διάλεξε μία ετικέτα από βιδιανό , τα κρασιά προσφέρθηκαν από τα μέλη του δικτύου Wines of Crete και τα κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν προσφέρθηκαν στον κόσμο που βρέθηκε στον Κήπο και τις επόμενες ημέρες βρήκαν τη θέση τους στις λίστες των μπαρ της πόλης.

Και επειδή με τα cocktail ο κόσμος ήταν σε διάθεση για πάρτι, ανέλαβαν δράση αγαπημένοι DJ’s από μπαρ του Ρεθύμνου και ανέβασαν τα decibel.

Πέμπτη 5 Ιουλίου, το λιάτικο είναι κρασί του Ρεθύμνου 

Στον Κήπο βρέθηκαν περισσότερα από 1000 άτομα. Κάτοικοι, επαγγελματίες της εστίασης και εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένοι γέμισαν την πλατεία αλλά και τους άλλους χώρους του Κήπου. Στη σκηνή του Δημοτικού Κήπου βρέθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός Μινωική Γη, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν προϊόντα με αλόη και φραγκόσυκο, ενώ ετοιμάστηκαν και συνταγές για όλους τους επισκέπτες.

O synΜινωική Γη, εκτός από το περίφημο ποτό οπούντια, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά smoothies και πόσιμη αλόη. Παράλληλα με τις δημιουργικές συνταγές, η ομάδα Zumba και Piloxing της Κατερίνας Κυριανιτάκη, παρουσίασε με ενθουσιασμό και αστείρευτη ενέργεια τα νέα της προγράμματα, κερδίζοντας με τον ρυθμό της πολλούς επισκέπτες.

Το θέμα όμως ήταν το κρασί και η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο λιάτικο. Μία από τις εντυπωσιακές κρητικές ποικιλίες που δίνει εξαιρετικά ξηρά κόκκινα κρασιά, αν και έχει ταυτιστεί με τα γλυκά. Η πιο χαρακτηριστική έκφραση του θερμού κλίματος του νησιού είναι αυτό το σταφύλι και το κρασί που φτιάχνεται με αυτό. Στις γλυκές εκδοχές δίνει κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σε σχέση με τα περισσότερα γλυκά που γνωρίζουμε. Τα λιαστά σταφύλια φτιάχνουν κρασιά με μεγάλη αντοχή στο χρόνο, που εξελίσσονται πολύ όμορφα.

Ο οινοποιός και οινολόγος Στέλιος Κλάδος και οι οινοχόοι Υρώ Κολιακουδάκη, Εύη Δενδράκη, Γιάννης Παπαδομανωλάκης, Διονύσης Αναστασόπουλος και Ελένη Καλογεράκη, παρουσίασαν αναλυτικά την ποικιλία.

Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα, ο οποίος ερμήνευσε παλιές και νέες επιτυχίες του και σε ντουέτο με τη Γιάννα Φαφαλιού, τραγούδια από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο

Παρασκευή 6 Ιουλίου, μύηση στη γευσιγνωσία

Τα οινικά events συνεχίστηκαν με μία διαδραστική παρουσίαση των τοπικών κρητικών ποικιλιών από την ομάδα Rethymno Recevin. Οι επισκέπτες μυήθηκαν στα μυστικά της γευσιγνωσίας. Το ποτήρι του κρασιού, το χρώμα, τα αρώματα , οι γεύσεις… Όλα συντελούν στο «ξύπνημα» των αισθήσεων και φυσικά στην απόλαυση. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της κατανάλωσης κρασιού.

«Κατανάλωση, αλλά με μέτρο», μας υπενθύμιζαν με κάθε αφορμή οι άνθρωποι του κρασιού όλες αυτές τις ημέρες στη Γιορτή.

Σάββατο 7 Ιουλίου, το φινάλε 

Το γαστρονομικό κομμάτι της βραδιάς, είχε αναλάβει η αγαπημένη όλων τηλεοπτική Mama Mia, Εύα Παρακεντάκη, η οποία δημιούργησε δύο δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές με βάση τα κρητικά τυριά Αμάρι, ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες με τις γεύσεις και την ποιότητα των ντόπιων προϊόντων. H τελευταία ημέρα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει την παραδοσιακή μουσική του νησιού μας. Έτσι, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Ρίζες της Κρήτης, εντυπωσίασε με τους χορευτές του.

 

To RECEVIN 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού RECEVIN, δημιουργήθηκε το 2000, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση των περιοχών που συνδέονται οικονομικά με την οινοποιία. Τα μέλη τού Δικτύου συνιστούν περίπου 800 Ευρωπαϊκές πόλεις (ή ομάδες πόλεων), οι οποίες προστατεύονται από την εγγύηση της ποιότητας των κρασιών τους. Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι η εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών του στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η προώθηση του οινοτουρισμού, η ανάπτυξη δράσεων, η ανταλλαγή εμπειριών, η σύναψη σταθερών συνεργασιών και η διάδοση καλών πρακτικών. Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη πόλη εκτός των ιδρυτών μελών-κρατών, καθώς και η πρώτη πόλη που δεν ανήκει σε εθνικό δίκτυο οινοπαραγωγών πόλεων, που λαμβάνει τον συγκεκριμένο τίτλο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ του Δικτύου Recevin και του Δήμου Ρεθύμνης, τα δύο μέρη συμφωνούν:

  • Να ξεκινήσουν μια από κοινού συντονισμένη διαδικασία για την έναρξη της ίδρυσης ενός Ελληνικού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού.
  • Να συνεργαστούν για την ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών δια μέσου Ευρωπαϊκών, περιφερειακών και εθνικών προγραμμάτων.
  • Να καθιερώσουν μορφές αδελφοποίησης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πόλεων του Κρασιού
  • Να μοιραστούν τις αξίες και τις δραστηριότητες του Recevin

Στο Ρέθυμνο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί δουλεύει ήδη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών και έχει καταρτίσει ατζέντα δράσεων μέχρι και τον Μάρτιο του 2019.

Τρία από τα μέλη της ομάδας μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους. Τους ρωτήσαμε δύο πράγματα. Γιατί είναι σημαντική η διάκριση και ποιες μπορεί να είναι οι παρακαταθήκες για την επόμενη ημέρα. Όταν σβήσουν τα φώτα και κάποια άλλη ευρωπαϊκή οινική πόλη πάρει τον τίτλο από το Ρέθυμνο.

Ρεπορτάζ

Φανή Καλαθάκη

Νίκος Ιωαννίδης

 

Διεύθυνση παραγωγής

Παναγιώτης Καραντίας

 

Εικονολήπτες

Γιώργος Παναγιωτάκης

Κυριάκος Περατσάκης

 

Μοντάζ

Κώστας Μαντάς

 

Μοιράσου το άρθρο: