Η γαστρονομία της Λήμνου είναι ξεχωριστή. Σε έναν τόπο με άφθονες ποιοτικές πρώτες ύλες υπάρχουν προσπάθειες που ξεχωρίζουν. Το σιτάρι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα τυριά και φυσικά ψάρι και κρέας δημιουργούν γευστικές εκπλήξεις.

Άνθρωποι που αναδεικνύουν τα προϊόντα του τόπου τους και τα παρουσιάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο ενώ παράλληλα δεν διστάζουν να επιχειρήσουν μοντέρνες προσεγγίσεις. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στο νησί και είναι δεδομένο ότι, όπου κι αν πάει κανείς, θα φάει καλά. Το νησί δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό και οι ντόπιοι επαγγελματίες της εστίασης δεν αναζητούν μαζική κατανάλωση. Θα προσέξουν τον πελάτη και θα φροντίσουν να του σερβίρουν ποιοτικό φαγητό. Αυτό θα το βρούμε (σχεδόν) παντού!

Σε κάποιες περιπτώσεις, θα συναντήσουμε νέους ανθρώπους που πήγαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έμαθαν να μαγειρεύουν και γύρισαν στη Λήμνο. Όχι με σκυμμένο κεφάλι επειδή δεν βρήκαν δουλειά, αλλά με όρεξη για να δημιουργήσουν κάτι σημαντικό στον τόπο τους.

Αυτοί παρουσιάζουν δημιουργική κουζίνα στις ταβέρνες μικρών χωριών. Στα Λύχνα, στο Πλατύ, στις Σαρδές, στο Γομάτι, στον Κότσινα, στο Διαπόρι αλλά και στη Μύρινα βρίσκει κανείς ποιοτικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Πιάτα με έμπνευση και δουλειά. Με γεύσεις ξεχωριστές και ιδιαίτερες. Ταρτάρ ροφού, καρπάτσιο ξιφία. Προβατίνα στον ξυλόφουρνο. Αρνί στο φούρνο με ρύζι και τυρί. Φλωμάρια με θαλασσινά. Σαγανάκια με ντόπιο μελίχλωρο.  Σαλάτες φρέσκες με λαχανικά και θαλασσινά. Κοκόρια και κουνέλια στην κατσαρόλα. Αυτά τα φτιάχνουν νέοι κυρίως άνθρωποι που έχουν τη γνώση, είναι απλοί, φιλικοί και ευγενικοί.

Στη Λήμνο μπορεί να μην ανθίζει ο μαζικός τουρισμός, υπάρχουν όμως πολλές ευκαιρίες για θεματικό. Οι λάτρεις του σερφ, για παράδειγμα, μαζεύονται στις ανατολικές παραλίες όπως είναι το Κέρος. Στα είδη του θεματικού τουρισμού που αναπτύσσονται ανήκει και ο γαστρονομικός τουρισμός και η Λήμνος είναι γαστρονομικός προορισμός καθώς δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούμε μονάδες παραγωγής τυριού και οινοποιεία ανοιχτά στο κοινό, με εκπληκτικό κρασί, με ανθρώπους ευγενικούς και πρόθυμους που ασχολούνται με τους επισκέπτες και τους μεταφέρουν το πάθος τους για το νησί. Όλα αυτά είναι η γαστρονομία της Λήμνου! 

Προτάσεις για φαγητό στη Λήμνο

Φλωμάρι  

Στο βόρειο κομμάτι του νησιού βρίσκονται οι πιο απομονωμένες παραλίες και μία από αυτές είναι το Γομάτι, μία ατέλειωτη αμμουδιά πολύ κοντά στις Αμμοθίνες. Εκεί, η σεφ Μάλαμα Μπανάβου βάζει όλο το ταλέντο της και μαγειρεύει λημνιακά φαγητά με προϊόντα που προέρχονται από το νησί. Χρησιμοποιεί λαχανικά από το μποστάνι της οικογένειας, φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά και ψάρια και ντόπια κρέατα. Απλές συνταγές μοναδικά εκτελεσμένες.

Η Καλουδίτσα

Στο χωρίο Πλατύ, η Μαρία Καλλιγέρη τα κάνει όλα: Μαγειρεύει, ζυμώνει, χαμογελάει ευγενικά και σε κερδίζει αμέσως. Δεν πρέπει κανείς να φύγει από εκεί αν δεν δοκιμάσει πρώτα το ζυμωτό ψωμί της αλλά και προβατίνα (όλα ψημένα στον ξυλόφουρνο), αλλά  και άλλες παραδοσιακές συνταγές γεμάτες γεύση. Η «Καλουδίτσα» είναι ανοιχτή όλον τον χρόνο.

Ενοια Πο’ χς

Στα Λύχνα, ένα χωριό 70 κατοίκων μία παρέα νέων άνοιξε ένα καφενείο που εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε σημείο αναφοράς για την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα. Το όνομα του σημαίνει μη δίνεις σημασία, μη σε νοιάζει. Ο Βασίλης Πιαντές κρατάει σήμερα τα ηνία ενός μοναδικού project, ευρωπαϊκού επιπέδου που κινείται ανάμεσα στη δημιουργική κουζίνα και τις gourmet γεύσεις, αλλά και σε απλές συνταγές που βρίσκουν άλλον τρόπο έκφρασης. Το σκηνικό στην καλοκαιρινή αυλή είναι θεατρικό και η ατμόσφαιρα μοναδική.  

Μενέλαος

Είναι ένα μεζεδοπωλείο-ουζερί στο Διαπόρι, σε ήσυχο μικρό λιμανάκι που είναι προστατευμένο από τους ανέμους -η εικόνα θυμίζει άλλες εποχές. Λίγα τραπέζια στον ίσκιο των δέντρων (ακακίες και μουριές) και απλά πιάτα φτιαγμένα με την καλύτερη πρώτη ύλη: σαρδέλες ψητές, χταπόδι στα κάρβουνα, μελίχλωρο σαγανάκι και μικρά ψάρια από τους ψαράδες του χωριού.

Μαντέλας 

Γνωστό για τα μαγειρευτά και παραδοσιακά πιάτα (σε εντυπωσιακά μεγάλες μερίδες!), το «Μαντέλας» βρίσκεται στις Σαρδές. Κόκορας με φλωμάρια, κατσίκι, κουνέλι στιφάδο. Δεν λείπουν από την κουζίνα του τα ψητά κρέατα στη σχάρα και τα φρέσκα λαχανικά, ενώ η λίστα των κρασιών, η οποία μάλιστα δίνει έμφαση στα τοπικά οινοποιεία, είναι πάντα ενημερωμένη.

Σπιτικές Λιχουδιές

Βρίσκεται στη Νέα Κούταλη, σε ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια του νησιού, δίπλα στη λιμνοθάλασσα. Στο εστιατόριο βρίσκουμε θαλασσινά που προέρχονται από τον κόλπο του Μούδρου αλλά και κρέατα και λαχανικά τα οποία προμηθεύουν ντόπιοι παραγωγοί. Όλα μαγειρεύονται με υψηλή τεχνική και παρουσιάζονται σε πιο προχωρημένη προσέγγιση από τον chef Τριαντάφυλλο Καλατζή

Γιαννάκαρος

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στο νησί. Βρίσκεται στη δημοφιλή παραλία του  Κότσινα, δίπλα στο κύμα. Ο Νίκος και η αδελφή του Αλεξάνδρα Γιαννάκαρου δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, σερβίροντας εξαιρετικής ποιότητας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Ένα από τα μυστικά των γευστικών πιάτων που σερβίρουν είναι τα λαχανικά που χρησιμοποιούν στις μαγειρικές τους τα οποία προέρχονται από το δικό τους περιβόλι.

Η Pezoula 

Στην Pezoula, που βρίσκεται στον Μούδρο, πηγαίνουμε για κρασί που το απολαμβάνουμε με ωραία συνοδευτικά και όχι μόνο: τυριά από το νησί, πίτες, σαλάτες  και καταπληκτικά πρωινά. Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου καταφέρνει να δημιουργήσει ένα all-day στέκι που έχει γίνει πλέον προορισμός.

Μεταξύ μας

Βρίσκεται στη Μύρινα, στον «τούρκικο γιαλό», και προσφέρει θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες που χορταίνουν τους επισκέπτες τόσο γευστικά, όσο και οπτικά και αισθητικά. Η Γιώτα Ζούγκα, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, δίνει βαρύτητα στην ποιότητα και στην προέλευση των προϊόντων που χρησιμοποιεί στην κουζίνα της.

Μοιράσου το άρθρο: