Η Λήμνος μας καλεί για να μας φιλέψει

Τρεις νέοι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη γαστρονομία και την παράδοση του τόπου τους. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ «Lemnos Philema»   είναι η Άνθεια Κώτση (Πολυχώρος “Αποθήκη”),  ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου  (Taste Lemnos) και η Ελευθερία Κωνσταντάρα (Lemnos Wine Trails).

Για να πετύχουν τον σκοπό τους συσπείρωσαν 21 παραγωγούς προϊόντων ανάμεσά τους και 5 οινοποιεία της Λήμνου. Οργανώνουν ένα τριήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου με το όνομα  «Lemnos Philema»  στις 27, 28 και 29 Ιουλίου στον πολυχώρο «Αποθήκη» στο λιμανάκι της Μύρινας, στη Λήμνο. Το φεστιβάλ έχει την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την υποστήριξη της ΑΜΚΕ «Λήμνος Τουριστική» και του εμπορικού συλλόγου Λήμνου. Αποσκοπεί στο να φιλέψει και να προσφέρει στους επισκέπτες του τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της Λήμνου. Για τον λόγο αυτό, η λέξη «φίλεμα» αντιπροσωπεύει απόλυτα το φεστιβάλ.

Αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης στη Λήμνο, παρουσιάστηκαν σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση στον πολυχώρο γαστρονομίας Yoleni’s στο Κολωνάκι.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της Λήμνου ως ταξιδιωτικός προορισμός με χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες της. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παραγωγοί και τα προϊόντα που συμμετέχουν στο “Lemnos Philema” 2018 καθώς και οι παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα την περίοδο του φεστιβάλ.

Η Λήμνος μας καλεί για να μας φιλέψει

Στην αίθουσα της «Αποθήκης»  φέτος θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, ενώ δύο καταξιωμένοι Έλληνες σεφ, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λαγός θα μαγειρεύουν με συστατικά από τους Λημνιούς παραγωγούς. Το Lemnos Philema  περιλαμβάνει κι ένα πλέγμα εκδηλώσεων και σε άλλες τοποθεσίες στο νησί με επίκεντρο τη γαστρονομία και το κρασί, που είναι ανοιχτές προς το κοινό.

Μαζί με τους διοργανωτές και ορισμένους από τους παραγωγούς που συμμετέχουν, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Χριστιάνα Καλογήρου η οποία στο χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία που έχει για το νησί η προώθηση των προϊόντων, που όπως είπε  «είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το μικροκλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του».

Η Λήμνος μας καλεί για να μας φιλέψει

Η Λήμνος μας καλεί για να μας φιλέψειΣτο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα της Λήμνου όπως διάφορα τυριά, θαλασσινά, αρτοσκευάσματα, παραδοσιακά γλυκά (βενιζελικά, γλυκό του κουταλιού φιστίκι και σαμσά), αλλά και 2 συνταγές μαγειρεμένες με Λημνιά προϊόντα: φλωμάρι με κόκκινη σάλτσα, καβουρμά χοιρινό και τριμμένο μελίχλωρο και άφκο (τοπική φάβα) με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό μύδι.

Η Λήμνος μας καλεί για να μας φιλέψει

Παράλληλα, τα πέντε οινοποιεία του νησιού που συμμετέχουν στο φεστιβάλ παρουσίασαν τα κρασιά τους. Η Λήμνος είναι γνωστή για τα κρασιά που παράγει από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα κάνει αναφορά στο κρασί που έπαιρναν οι Αχαιοί από το νησί.

Η Λήμνος μας καλεί για να μας φιλέψειΤο πιο διαδεδομένο σταφύλι στο νησί είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, λευκή ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ξηρών και γλυκών κρασιών αλλά και για παραγωγή σταφίδας και ως επιτραπέζια.  Το Λημνιό ή καλαμπάκι ( όπως είναι η τοπική του ονομασία) είναι το σταφύλι που ονομάζονταν “λημνία άμπελος” στην αρχαιότητα. Είναι ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται σε μικρή σχετικά έκταση καθώς το Μοσχάτο καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση του αμπελώνα (περίπου 90%). Όλα τα κρασιά που δοκιμάστηκαν , λευκά ροζέ και κόκκινα, ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά, αφρώδη και ημιαφρώδη δείχνουν τη δυναμική του αμπελώνα της Λήμνου που πατάει πάνω στην οινική παράδοση αλλά κοιτάει και μπροστά. Κατι που αποδεικνύουν και τα πολύ σημαντικά βραβεία που απέσπασαν πρόσφατα σε αναγνωρισμένους Διεθνείς Διαγωνισμούς ορισμένες νέες ετικέτες οινοποιείων του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος