Η τέχνη της γευσιγνωσίας

Η γευστική δοκιμή ενός κρασιού από ειδικούς προσβλέπει κυρίως στην αξιολόγηση του. Το ζητούμενο είναι να αναλυθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού μέσα από μια συγκεκριμένη μέθοδο. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν ποικίλουν ανάλογα με το επίπεδο του γευσιγνώστη-κριτικού. ‘Οσο πιο εκπαιδευμένος και έμπειρος είναι τόσο πιο καλά μπορεί να περιγράψει ένα κρασί.

Και στο ερώτημα γιατί πρέπει να γίνονται όλα αυτά, η απάντηση είναι πολύ απλή. Η περιγραφή ενός κρασιού δεν προκύπτει μόνο από την ανάγκη της επικοινωνίας και της πώλησης μιας φιάλης κρασιού. Βοηθά επίσης στην αποκρυπτογράφηση του συνδυασμού των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάθε ξεχωριστή ποικιλία σταφυλιού αναπτύσσει σε κάθε μοναδικό τόπο. Έτσι ώστε κάθε ένας να μπορεί να επιλέξει το κρασί και τις γεύσεις που αυτός επιθυμεί να απολαύσει.

Η τέχνη της γευσιγνωσίας
Michael Schuster και Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW

Και μία τέτοια απόλαυση πρόσφερε, ένας από τους πιο σπουδαίους δασκάλους γευσιγνωσίας, ο Michael Schuster που κουβαλάει 30 χρόνια εμπειρίας αλλά και μία μοναδική απλότητα. Παρουσίασε ένα εντυπωσιακό masterclass στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις του προγράμματος οινικών σπουδών WSPC που ουσιαστικά εγκαινιάστηκαν με την εκδήλωση αυτή. Αποκάλυψε στο παρευρισκόμενο πλήθος των επαγγελματιών ότι η περιγραφή ενός κρασιού μπορεί να γίνει με τρόπο άμεσο και κατανοητό, χωρίς πολύπλοκες έννοιες και κουραστικές περιγραφές, μοιράστηκε τη γνώση και την πληροφορία που κατέχει χωρίς ίχνος επίδειξης ή φλυαρίας.  Η τεχνική της γευσιγνωσίας παρουσιάζεται όπως μία τέχνη.

Η τέχνη της γευσιγνωσίας

Η μέθοδος του βασίζεται στην απλότητα. Λίγα λόγια για την περιοχή από την οποία προέρχεται το κάθε κρασί της δοκιμής, τη χρονιά της συγκομιδής και μία επεξηγηματική περιγραφή της εμφάνισης, της μυρωδιάς, της γεύσης και της τιμής, οδήγησαν σε ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα. Η εμπειρία της συγκεκριμένης γευσιγνωσίας που οργάνωσε και διηύθυνε με μαεστρία ο πρώτος Έλληνας Master of Wine, Κωνσταντίνος Λαζαράκης περιλάμβανε ένα οινικό ταξίδι από τον Λίγηρα και το Sancerre στην κοιλάδα Marlborough της Νέας Ζηλανδίας για τα δύο πρώτα Sauvignon Blanc. Στο δεύτερο ζευγάρι κρασιών συναντήθηκαν ένα Pinot Noir από τη Βουργουνδία της Γαλλίας με μία Ραψάνη ( Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο είναι οι τρεις ποικιλίες)  από τον Όλυμπο ενώ το μεγάλο φινάλε ήταν ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά ερυθρά κρασιά από το Bordeaux. Ο  Michael Schuster δεν φάνηκε να διστάζει ούτε στιγμή για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα της αύξησης των τιμών στα (πολύ) ακριβά αυτά κρασιά.

Η τέχνη της γευσιγνωσίας
Τα κρασιά της γευσιγνωσίας

Ο άνθρωπος που εκπαιδεύει όσους επιθυμούν να κατακτήσουν τον απόλυτο τίτλο στις οινικές σπουδές, εκείνον του Master of Wine μίλησε για εμπορικές και ηθικές αξίες, μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές ιστορίες και βιώματα και ανέπτυξε τη δική του φιλοσοφία για το κρασί , με τη λέξη ποιότητα να κυριαρχεί στη συζήτηση. Αυτό που αποτυπώθηκε στη σκέψη όσων συμμετείχαν στη μοναδική αυτή γευσιγνωσία ήταν τα λόγια του: Δοκιμάζετε με το μυαλό αλλά πίνετε κρασί με την καρδιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος