Τι είναι αυτό που κάνει το Tinos Food Paths ξεχωριστό και ιδιαίτερο, συγκριτικά με τα άλλα γαστρονομικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα; Τι θα ζήσουμε φέτος στην Τήνο κατά τη διάρκειά του τον Μάιο; Συζητάμε με τους διοργανωτές της γαστρονομικής αυτής γιορτής  οι οποίοι είναι όλοι εθελοντές και επιθυμούν να κρατούν μυστική την ταυτότητά τους στο πλαίσιο της ομαδικότητας.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρα Δέδου 

Η 5η διοργάνωση του Tinos Food Paths ολοκληρώνει σιγά σιγά τις προετοιμασίες της για να υποδεχθεί στο νησί τους επισκέπτες της γιορτής γαστρονομίας και πολιτισμού που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2019. Οι φετινές δράσεις αναμένεται να κάνουν βόλτα σε μύλους και σε αλώνια στην ενδοχώρα του νησιού και να δημιουργήσουν «κύκλους» ζωής, παρέας, νοστιμιάς και γεύσης.

Το όραμα της ομάδας του Tinos Food Paths είναι να αναδείξει τη γαστρονομία, την παράδοση και την αυθεντικότητα της Τήνου, εμπνέοντας ανθρώπους να συνεργαστούν και να προσφέρουν τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους, τον χρόνο τους, τα προϊόντα που παράγουν.

 1. Τι το ιδιαίτερο έχει το Tinos Food Paths σε σχέση με τα άλλα γαστρονομικά φεστιβάλ που συμβαίνουν στη χώρα;
  Όλα τα φεστιβάλ γαστρονομίας είναι σημαντικά για την Ελλάδα γιατί προβάλλουν τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας. Η διαφορετικότητα της γιορτής γαστρονομίας και πολιτισμού του Tinos Food Paths βασίζεται αρχικά στη σύνδεση γαστρονομίας, παράδοσης και ιστορίας του νησιού και, στη συνέχεια, στον αλτρουισμό, στον εθελοντισμό και στον ενθουσιασμό των ανθρώπων της ομάδας. Οι αξίες της συνεργασίας και των συνεργιών για το κοινό καλό του τόπου, καθώς και η αγάπη μας για την Τήνο, είναι η βάση του εγχειρήματος. Έχουμε παραμερίσει όλα τα «εγώ» και λειτουργούμε μόνο με το «μαζί» σε κάθε μικρή και μεγάλη ανάγκη, με εύκολες συνθήκες, αλλά και με συνθήκες πρόκλησης. Η μοναδική διάθεση μας είναι η ανάδειξη ανεξερεύνητων στοιχείων του τόπου, χωρίς διάθεση του «φαίνεσθαι» αλλά με ανάγκη του αληθινού «είναι».
 2. Η διοργάνωση Tinos Food Paths μετράει 5 χρόνια. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού τα προηγούμενα χρόνια;
  Τα 4 έτη ζωής της διοργάνωσης μας δίδαξαν ότι υπάρχει μεγάλη αγάπη για τον θεσμό τόσο από τους προσκεκλημένους, όσο και από τους επισκέπτες της διοργάνωσης. Το νησί περιμένει με χαρά αυτή την μεγάλη γιορτή που ο καθένας με τον δικό του τρόπο συμμετέχει, προσφέρει και απολαμβάνει κάθε δράση. Κατά συνέπεια όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν την προθυμία τους να εργαστούν εθελοντικά και να βιώσουν την γιορτή του τόπου μας σαν μέλη αυτής της ομάδας. Μας έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 4.000 μοναδικοί επισκέπτες στις δράσεις αυτών των ετών. Έχουν γράψει για εμάς περισσότεροι από 50 food bloggers και δημοσιογράφοι γεύσης, έχουν μαγειρέψει περισσότεροι από 100 μοναδικοί chef γεύματα με Τηνιακά υλικά.
 3. Στην περσινή διοργάνωση υπήρξαν δράσεις για παιδιά, θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη φετινή διοργάνωση;
  Η εθελοντική ομάδα του Tinos Food Paths στη φετινή διοργάνωση έχει μεγαλώσει γιατί ήδη όλα τα σχολεία του νησιού εργάζονται πάνω σε μια ιδέα δημιουργίας κατασκευών που θα χρησιμοποιήσουμε εκείνες τις ημέρες στις δράσεις μας. Είναι χαρά μας, λοιπόν, ότι φέτος θα έχουμε και κατασκευές παιδιών του νησιού από τα νήπια έως τα παιδιά του λυκείου που θα στολίζουν τα «χωράφια» στο οδοιπορικό που έχουμε οργανώσει στην ενδοχώρα του νησιού. Παράλληλα, θα έχουμε ειδικές δράσεις για παιδιά κατά τις επισκέψεις τους όλη την εβδομάδα της διοργάνωσης του Tinos Food Paths.
 4. Το υγρό στοιχείο και ο αέρας του νησιού της Τήνου τι θέση έχουν σε αυτό το φεστιβάλ;
  Ο αέρας είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίσουν την Τήνο. Τον αγαπάμε τον άνεμο εμείς εδώ στο νησί. Το περσινό θέμα μας, αφορούσε στους Περιστεριώνες. Μας γοήτευσε η θέση τους, η ομορφιά τους, τα περιστέρια. Βάλαμε την πλάτη μας στον βοριά και αγναντέψαμε τα περιστέρια να απογειώνονται και να προσγειώνονται. Είχαν καλή «πετασιά» με την βοήθεια του αέρα. Ο αέρας για εμάς είναι κομμάτι της ζωής μας. Το φετινό θέμα αφορά στους ανεμόμυλους. Φέτος, θα δούμε πώς ο άνεμος και η ευφυΐα των ανθρώπων έδιναν κίνηση στους ανεμόμυλους και αλεύρι στα σπιτικά. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής που ξεκινά από τον σπόρο και φτάνει στο τραπέζι. Το υγρό στοιχείο επίσης μας περικυκλώνει, κύκλο κάνει και αυτό στις ζωές μας. Στις θάλασσές μας στήνουμε τραπέζια, ανάβουμε φωτιές και μαγειρεύουμε για τους καλεσμένους μας. Φέτος στην ενδοχώρα ανταμώσαμε με τα νερά που τρέχουν στις λαγκαδιές. Περνάνε γεφύρια και ποτίζουν τα εύφορα λιβάδια της ενδοχώρας του νησιού. Μιας ενδοχώρας που τροφοδοτεί το νησί με άφθονα φρέσκα ζαρζαβατικά. Όπως αντιλαμβάνεστε το νερό και ο αέρας χαρακτηρίζουν τις δράσεις μας.
 5. Πώς γεννήθηκε η ιδέα της εν λόγω διοργάνωσης;
  Πριν 5 χρόνια και συγκεκριμένα το 2015 μια παρέα λίγων επιχειρηματιών εστίασης στο νησί της Τήνου είχε μια ιδέα και αναζήτησε τρόπους για να αναδείξει την πλούσια γαστρονομία και τον πολιτισμό του νησιού. Τα κίνητρα της παρέας ήταν η αγάπη της για «Αληθινές Ελληνικές Γεύσεις» και για «μαγειρέματα» με αγνές πρώτες ύλες του νησιού. Ο στόχος ήταν να συνδεθεί η ιστορία αυτού του τόπου με την γεύση και η Τήνος να εδραιωθεί ως γαστρονομικός προορισμός. Η ιδέα υλοποιήθηκε και πήρε το όνομα Tinos Food Paths. Η παρέα μεγάλωσε, ο πυρήνας της αυτή την στιγμή είναι πολλοί επιχειρηματίες εστίασης του νησιού, στους οποίους προστέθηκαν και επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, μετράει περισσότερους από 300 μοναδικούς εθελοντές: άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, κατοίκους του νησιού, καθώς και κατοίκους από πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού «με» ή «χωρίς» καταγωγή από την Τήνο.

Φωτογραφίες: Photo4Frame

Μοιράσου το άρθρο: