Κάθε Σαββατοκύριακο το «The Bahar Project» μάς προτείνει και μια διαφορετική συνταγή από εκείνες που ετοίμασαν με πολλή αγάπη δημιουργικές και δυναμικές προσφυγοπούλες που ζουν στην Αθήνα. To «The Bahar Project» διοργανώνει το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. 

Οι συνταγές είχαν παρουσιαστεί από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019 σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, στο πλαίσιο του The Bahar Project και της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όλες οι συνταγές περιλαμβάνονται στο βιβλίο «The Bahar Project: Πολλές Συνταγές – Μία Πόλη», που τυπώθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος του προγράμματος «Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης» το οποίο διαχειρίζεται η ActionAid στην Ελλάδα. To βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Αν θέλετε να γνωρίσετε τις ιστορίες των συνταγών του «The Bahar Project», τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσής τους, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος Τα Πρόσωπα της Μετανάστευσης όπου αναρτώνται.

Νουντλς πανσίτ, σύμβολο χαράς και γιορτής

Η Ντέμπι και οι φίλες της Λόιντα, Ρέμι και Μέλοντι μαγείρεψαν το παραδοσιακό πιάτο νουντλς πανσίτ (νουντλς ρυζιού με λαχανικά και κοτόπουλο), ένα φαγητό με επιρροή από την Κίνα. Στις Φιλιππίνες συμβολίζουν τη μακροζωία και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα σπάμε. Για τον ίδιο λόγο τα υλικά κόβονται μακρόστενα, ομοιόμορφα και διαγώνια.

«Το φαγητό αυτό το συναντάς σε όλη σου τη ζωή στις Φιλιππίνες. Από τα πρώτα σου γενέθλια μέχρι τον γάμο σου. Συμβολίζει για εμάς τη γιορτή, τη χαρά και την αγάπη», λέει η Ντέμπι. «Είναι ένα φαγητό που περνάει από γενιά σε γενιά. Το ένιωσα όταν έκανα τη δική μου οικογένεια και άρχισα να φτιάχνω πανσίτ στα παιδιά μου», λέει η Άιβη, που εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά Φιλιππινέζων.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • ½ κιλό στήθος κοτόπουλο (χωρίς κόκκαλο) τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο και 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό νουντλς (vencemeli ή ρυζιού)
  • 1 ½ κιλό ανάμεικτα λαχανικά (καρότο, λάχανο, φασόλια πλατιά, φρέσκο κρεμμύδι) ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ζωμό κοτόπουλου (κύβοι κότας λιωμένοι σε νερό)
  • 4 κ.γ. σος σόγιας και 1 κ.γ. σος οστρακοειδών
  • Αλάτι, πιπέρι και λεμόνι (σε φέτες ή κύβους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι γουόκ ή σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου και σοτάρουμε. Το βγάζουμε σ’ ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σοτάρουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ρίχνουμε μετά τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό κότας, τη σος σόγιας και τη σος οστρακοειδών και τα αφήνουμε να βράσουν.
  6. Ρίχνουμε τα νουντλς και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν με το ζουμί τους και να μαλακώσουν, για περίπου 3-4 λεπτά (προσοχή μην παραβράσουν). Εάν δούμε ότι τα νουντλς είναι στεγνά ή ξερά, προσθέτουμε ζωμό ή νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο ακόμα.
  7. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι (και αν χρειάζεται λίγο παραπάνω σος σόγιας).
  8. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Διόρθωση: Μπέττυ Σαβούρδου

Μοιράσου το άρθρο: