Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας

Η Ελισάβετ (Λίζα) Μάτσα ανακηρύχτηκε ως η μεγάλη νικήτρια του τελικού του διαγωνισμού MaziChef για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Gout de France – Good France 2019» από την γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Δάφνη Σκαλιώνη

Ο διαγωνισμός MaziChef για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ, πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του σεφ της Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman και με τη συνδρομή πολλών διακεκριμένων Ελλήνων και Γάλλων σεφ. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός παραδοσιακού γαλλικού γλυκού, όπως το εκλέρ, αλλά με ελληνική γεύση.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας
Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι σεφ στην κριτική επιτροπή του τελικού

Περισσότεροι από 80 υποψήφιοι διαγωνίσθηκαν σε τέσσερις περιφερειακούς διαγωνισμούς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά. Οι 4 φιναλίστ επελέγησαν βάσει της ποιότητας και της γεύσης του εκλέρ που ετοίμασαν για την εκάστοτε κριτική επιτροπή.

Στον τελικό, που πραγματοποιήθηκε στην γαλλική πρεσβεία στις 18 Μαρτίου, διαγωνίστηκαν τέσσερις σεφ με τα εκλέρ τους, οι οποίοι αναδείχτηκαν ύστερα από τέσσερις διαγωνισμούς που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά. Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν εκτός από την Ελισάβετ Μάτσα (νικήτρια στην Αθήνα), ο Παναγιώτης Κατάκης (νικητής στα Χανιά), ο Λάζαρος Πολίτης (νικητής στην Πάτρα), και ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης (νικητής στη Θεσσαλονίκη).

Ο κάθε διαγωνιζόμενος του μεγάλου τελικού MaziChef προετοίμασε 600 εκλέρ, ίδια με αυτά του πρώτου γύρου, στις κουζίνες της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη των σεφ – μελών της κριτικής επιτροπής του τελικού. Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι της γαλλικής πρεσβείας ψήφισαν το εκλέρ που τους άρεσε περισσότερο και μαζί με την άποψη της κριτικής επιτροπής αναδείχθηκε το καλύτερο εκλέρ με γεύση Ελλάδας.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας
Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί βραβεύει τη νικήτρια Λίζα Μάτσα

Το νικητήριο εκλέρ της Ελισάβετ Μάτσα είχε γεύση από ρυζόγαλο, μαστίχα και μανταρίνι.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας
Το νικητήριο εκλέρ με ρυζόγαλο, μαστίχα και μανταρίνι

Δεύτερο αναδείχθηκε το εκλέρ που ετοίμασε ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης με γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας
Γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη δεύτερη θέση

Την τρίτη θέση κατέλαβε το εκλέρ του Παναγιώτη Κατάκη με λευκή σοκολάτα, αυγοτάραχο και τζελ λεμονιού.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας
Στην τρίτη θέση το εκλέρ με λευκή σοκολάτα, αυγοτάραχο και τζελ λεμονιού

Τέταρτο ήρθε το εκλέρ του Λάζαρου Πολίτη με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνης.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας
Τέταρτο στην Ελλάδα το εκλέρ με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνης

“Ανεξαρτήτως νικητή, αυτό που βγήκε πραγματικά κερδισμένο τις τελευταίες μέρες είναι η ελληνική μαγειρική και ζαχαροπλαστική”, δήλωσε στην ΕΡΤ λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης, του οποίου η δημιουργία έκλεψε τις εντυπώσεις του κοινού, αν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

«Goût de France – Good France 2019»

Το μεγαλύτερο δείπνο του κόσμου εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα.

Στις 21 Μαρτίου 2019, χιλιάδες Σεφ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο θα σερβίρουν την ίδια μέρα ένα παραδοσιακό γαλλικό δείπνο στους πελάτες τους. Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και απόλαυσης των γεύσεων της Γαλλίας!

Πάνω από 3.000 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν φέτος σε αυτή τη γαλλική γιορτή της γαστρονομίας εκ των οποίων 114 στην Ελλάδα σε 34 ελληνικές πόλεις!

Η γαστρονομική πρωτοβουλία «Gout de France – Good France» διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων και τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο Σεφ Alain Ducasse, με στόχο τον ταυτόχρονο εορτασμό της γαλλικής κουζίνας, των παραδόσεων και των αξιών της κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης παγκόσμιας γαστρονομικής βραδιάς.

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Πολωνία, με βάση τον αριθμό των εστιατορίων που συμμετέχουν στο φετινό Gout de France, όπως δήλωσε με υπερηφάνεια ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί. Σε συνάρτηση όμως με τον πληθυσμό της, με 115 εστιατόρια να μαγειρεύουν αλά γαλλικά, είναι η πρώτη στον κόσμο!

Δείτε τον κατάλογο με τα μενού των εστιατορίων που συμμετέχουν στην Ελλάδα και κλείστε τραπέζι.

Πληροφορίες για τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην Ελλάδα στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας, στα ελληνικά και στα γαλλικά.

Το καλύτερο ελληνικό εκλέρ και η γιορτή της γαλλικής κουζίνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος