Κάθε Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος, με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του ΚΕΕΠ της ΕΡΤ, παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ειδικότερα, στην εκπομπή της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου, από τις 9-11 μ.μ., ο Περικλής Βασιλόπουλος συζητεί με τις Ροζίν Μουχαμέτ και Sylvie Gruszow.

Η Ροζίν Μουχαμέτ είναι γιατρός (γυναικολόγος), συριακής καταγωγής και ζει με τα δύο παιδιά της και το σύζυγό της τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα. Ύστερα από 5 μήνες σιωπής έμαθε προχθές από το facebook νέα για την αδελφή της Rula που είναι οικονομολόγος και ζει στο Χαλέπι της Συρίας. Διηγείται συγκλονιστικές ιστορίες για το πώς επιβιώνει η οικογένειά της στη Συρία. Μία ζωντανή ανθρώπινη περιγραφή για το πώς κατέρρευσε η μορφωμένη μεσαία τάξη και πώς επιβιώνουν οι απλοί πολίτες της Συρίας σε συνθήκες του πιο άγριου εμφύλιου πολέμου μεταπολεμικά. Από τα 22 εκ. των κατοίκων της Συρίας, μόνο τα 4,7 έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς (1,7 εκ. στην Τουρκία, 1,4 εκ. στον Λίβανο, 1,1 εκ. στην Ιορδανία και ήδη 500.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η Sylvie Gruszow είναι δημοσιογράφος στο Παρίσι, αλλά έρχεται συχνά στην Ελλάδα και μένει στην Πάργα της Ηπείρου. Μιλάει για το πώς φέρεται η γαλλική κοινωνία απέναντι στους πρόσφυγες, για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθώς και για τη σχέση της Τέχνης με τη φύση και την εκπαίδευση.

Στη συνέχεια της εκπομπής, από τις 11-12μ.μ., ο Περικλής Βασιλόπουλος συνομιλεί με τον Ιωάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Ιατρικής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Ο διακεκριμένος καθηγητής μιλάει για το ρόλο των Ελλήνων ερευνητών στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα, καθώς και για το ρόλο της έρευνας και της τεχνολογίας για την αναγέννηση της χώρας.

Συντονισμός-παρουσίαση: Περικλής Βασιλόπουλος.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Μοιράσου το άρθρο: