Στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζωγράφου, απόψε στις 9μμ το Θεατρικό Εργαστήρι Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης Ν. Ιωνίας, παρουσιάζει την παράσταση «Νύφη-Μαρίτσα η πρόσφυγγα» του Αντώνη Παπαδόπουλου.

To ert.gr στηρίζει τη διοργάνωση και προχωράει στη σταδιακή προβολή των θεατρικών ομάδων που θα πάρουν μέρος.

960x355-08-IEROS-NAOS-NEA-IONIA

Ένα από τα ελάχιστα έργα με θέμα τη Νίκαια και μάλιστα την εποχή του 1950, όταν το ζήτημα των Μικρασιατών προσφύγων που θεμελίωσαν τη πόλη, έκαιγε ακόμα. Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και κουβαλά όλα τα χαρακτηριστικά μιας μικρής, κλειστής κοινωνίας. Το έργο περιέχει κινηματογραφικές σκηνές από τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και λήψεις του θιάσου…

Σενάριο: Αντώνης Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Π. Δανιήλ Γκαμουλάκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κεραμύδας
Κατασκευή σκηνικού: Θεόδωρος Σακκάς, Σωτήρης Μπαμπιτσάρης, Σήλια Κόγκα
Χειρισμός ήχου, φωτός και Video: Δημήτρης Ατάτα

Παίζουν:
-Μαρίτσα –  Λαμπρινή Βαρτσανέλη
– Κατίνα – Σοφία Ηλιάδη
– Ιορδάνης – Δημήτρης Κεραμύδας
-Φλωρά –   Κατερίνα Χοβαρδά
– Μάνα Κατίνας – Δόμνα Χιωτάκη
– Μάνα Αντρέα – Αγγελική Ηλιοπούλου
– 1η Γειτόνισσα – Μαρία Τακάτογλου
– 2η Γειτόνισσα –  Σήλια Κόγκα
Συμμετέχουν:
– Αντρέας – Χαράλαμπος Αβδούλος
– Κοριτσάκι – Μαριάντζελα Μουστάκα

Μουσικές Επιλογές και Video:  Δημήτρης Κεραμύδας – π. Δανιήλ Γκαμουλάκος
Σκηνοθεσία και Λήψη Video: π. Δανιήλ Γκαμουλάκος – Δημήτρης Κεραμύδας
Επεξεργασία Video: π. Δανιήλ Γκαμουλάκος – Δημήτρης Ατάτα
Ενδυματολογία: π. Δανιήλ Γκαμουλάκος
Φροντιστές σκηνής: Χαράλαμπος Αβδούλος, Σωτήρης Μπαμπιτσάρης, Σεβίνα Κουφάκου, Λευτέρης Παλαμίδης, ‘Ελλη Μαντά, Θεοδόσιος Μουστάκας
Υποβολέας: Ιωάννα Στεριώτη
Συνοδός ανηλίκου: Η μητέρα της μικρής Μαριάντζελας, Κα Ειρήνη Τσότρα

Διάρκεια: 90΄

νυφη εικοναΣύντομο ιστορικό

Tο Θεατρικό Εργαστήρι του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Ιωνίας, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015, από τον προϊστάμενο και υπεύθυνο νεότητας του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη πατέρα Δανιήλ Γκαμουλάκο και με την ευλογία του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ Γαβριήλ.

Ξεκινώντας ως πρωτοβουλία για την πολιτιστική δραστηριοποίηση του Ναού, η ομάδα έχει γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης για τους ενορίτες του, για ενορίτες εκτός αυτού, αλλά και για άτομα άνευ εκκλησιαστικών και γενικά θρησκευτικών πεποιθήσεων, πράγμα που τη χαρακτηρίζει για την ανοιχτή της προσέλευση και συμμετοχή. Οι ηλικίες ποικίλουν και ο θεατρικός χαρακτήρας της ‘παίζει’ σε πολλά επίπεδα όσον αφορά την επιλογή των έργων σε θέμα και κατηγορία (ιστορικό, κοινωνικό κλπ. και κωμωδία, δράμα, μιούζικαλ κλπ. αντίστοιχα).

Ο σκηνοθέτης και οδηγός της ομάδας π. Δανιήλ Γκαμουλάκος πριν οδηγηθεί στην κληρική ζωή, υπήρξε επαγγελματίας χορευτής στα γνωστά εγχώρια παραδοσιακά μπαλέτα της Δώρας Στράτου, με παραστάσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και Δάσκαλος Παραδοσιακών χορών. Με σπουδές στη γραφιστική – διακοσμητική και όντας κι εκείνος χρόνια ερασιτέχνης ηθοποιός, είναι περιττό να σημειωθεί η καθαρή του καλλιτεχνική φύση και η συνεχής του τάση στην (αυτό)δημιουργία.

Το πρώτο έργο – γνωριμία του Θεατρικού Εργαστηρίου με το κοινό ήταν η «Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόλου, γνωστού ως Μποστ, τον Απρίλιο του 2015, στο θέατρο του ΙΕΚ Νέας Ιωνίας. Αν και ολιγομελής ακόμα η ομάδα και με ελάχιστη στο παρελθόν εμπειρία (από τον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά), μέσα σε δύο μόλις μήνες έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τα έργα ανέβηκαν με την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου από τον κ. Κωνσταντίνο Μποσταντζόγλου (υιό του συγγραφέα), και της πρωτότυπης μουσικής από το μουσικό κ. Βασίλη Δημητρίου, στον οποίο αφιερώθηκε τιμητικά μια παράσταση στη μνήμη του, καθότι η συνεργασία του με το Θεατρικό Εργαστήρι ήταν και η τελευταία του. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των παραστάσεων, την ομάδα στήριξαν ο ηθοποιός-σκηνοθέτης κος Θανάσης Παπαγεωργίου, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Ζηνοβία Κανελλοπούλου και άλλοι ηθοποιοί του θεάτρου Στοά με τις συμβουλές τους. Οι παραστάσεις γνωρίζουν ανέλπιστη επιτυχία και το κοινό αποζητά την παράταση του έργου φτάνοντας τις πέντε παραστάσεις.

Επόμενο έργο του Θεατρικού Εργαστηρίου ήταν η «Έξοδος», το πρώτο πολυθέαμα που γράφτηκε για τη Μικρασιατική Καταστροφή, του θεατρικού συγγραφέα, Αντώνη Παπαδόπουλου. Η παράσταση ανέβηκε τη Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, πολιούχου Νέας Φιλαδελφείας, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κκ. Γαβριήλ. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει να δουλεύεται και το έργο «Νύφη-Μαρίτσα η πρόσφυγγα», δημιουργία και αυτό του Αντώνη Παπαδόπουλου.

Στις 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2015, το Θεατρικό Εργαστήρι παρουσίασε στο θέατρο του ΙΕΚ Νέας Ιωνίας, τα δύο θεατρικά έργα του Αντώνη Παπαδόπουλου «ΕΞΟΔΟΣ & ΝΥΦΗ- Μαρίτσα η πρόσφυγγα» σε μία παράσταση. Το τολμηρό εγχείρημα ήταν η ένωση των δύο έργων με έναν μονόλογο-γέφυρα του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος επικρότησε αμέσως την ιδέα, και έδωσε την άδεια των δικαιωμάτων. Ο ίδιος ο Αντ. Παπαδόπουλος, που συμβουλεύει με τις σημειώσεις του για τους χαρακτήρες των δυο έργων, παρακολουθεί και παρακινεί τον π. Δανιήλ για την εξακολούθηση των παραστάσεων. Τα έργα χειροκροτούνται από κοινό, Μητροπόλεις και συλλόγους.

Η κοινή αυτή παράσταση ξαναπαρουσιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα και στις 22 Μαΐου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Ιωνίας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Πανηγύρεως του Ιερού Ναού.

Το έργο θα παρουσιαστεί, επίσης, στις 10 και 11 Ιουνίου 2016, στην Εστία της Νέας Σμύρνης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Εστίας και στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, κατόπιν προσκλήσεως της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγνησίας, στο Δημοτικό Κηποθέατρο της Νίκαιας.

Παράλληλα, το Θεατρικό Εργαστήρι του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ετοιμάζεται για να παρουσιάσει φέτος το χειμώνα τρία διαφορετικά έργα: «Μας χωρίζει μια θάλασσα», του θεατρικού συγγραφέα Αντώνη Παπαδόπουλου, το μιούζικαλ «My fair lady – Ωραία μου Κυρία» των George Bernard Shaw, Alan Jay Lerner και Frederick Loewe, του οποίου την μετάφραση έχει κάνει μέλος της ομάδας μας και την Βυζαντινή Χριστιανική Τραγωδία «Χριστός Πάσχων».

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια δημιουργική κυψέλη 22 νέων ανθρώπων από όλη την Αθήνα που «ψάχνουμε απαντήσεις, γιατί αντιδράμε, γιατί αγαπάμε, γιατί επικοινωνούμε, γιατί με το δικό μας τρόπο περνάμε μηνύματα, γιατί είμαστε μια μεγάλη παρέα και …. για πολλά ακόμα.
Γι αυτό κάνουμε Θέατρο».

Μοιράσου το άρθρο: