Η Ευρώπη σε βαθύ διχασμό μπροστά στην Ειδομένη (vid)

Με νευρικό βηματισμό και βαθιά διχασμένη οδεύει η ΕΕ προς τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου. Οι Βρυξέλλες σπεύδουν να επιταχύνουν τις εκταμιεύσεις κονδυλίων που αφορούν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με το Βερολίνο να διευκρινίζει ότι η υπό συζήτηση τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη σε βαθύ διχασμό μπροστά στην Ειδομένη (vid)Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Αυτό το ζήτημα, σημείωσε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι το υπό επεξεργασία σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων και ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο επιστροφής όλων των προσφύγων και μεταναστών προειδοποιώντας για «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».

Εν τω μεταξύ, η μία μετά την άλλη, οι χώρες των Βαλκανίων κλείνουν τους δρόμους για τους πρόσφυγες. Βουλγαρία και Αλβανία ανακοίνωσαν μέτρα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ μίλησε για κίνδυνο να κατακλυστεί η Ευρώπη με τζιχαντιστές, θέση, πάντως, που απορρίπτει το Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία στηρίζει τις ενέργειες της Βουλγαρίας και συντονίζει τις προσπάθειες για ανακοπή των προσφυγικών ροών.

«Στόχος είναι να μπει πλέον στην ιστορία η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, όπως επίσης και να δοθεί το σαφές μήνυμα, πως γενικά δεν υπάρχει πλέον μία ανεξέλεγκτη διέλευση διαμέσου της Ευρώπης, ανεξάρτητα από ποια διαδρομή θα ακολουθηθεί. Κατόπιν, θα μειωθεί και η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία προς την Ελλάδα» ανέφερε σε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως «δεν αρκεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων».

Το Σάββατο, η Γ. Μικλ-Λάιτνερ μεταβαίνει στη Βουλγαρία προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι για να αποφευχθεί μία μετατόπιση των προσφυγικών διαδρομών. Κατόπιν θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του τηλεγράφημα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), τα σύνορα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, τα οποία έχουν μήκος 270 χιλιόμετρα, φυλάσσονται αυστηρά και σε ένα τμήμα τους υπάρχει συνοριακός φράχτης με αγκαθωτά συρματοπλέγματα που τώρα πρόκειται να επεκταθεί σε ένα μήκος 160 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ΑΡΑ, τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα δεν αποτελούν μέχρι στιγμής κεντρική πύλη διέλευσης για πρόσφυγες, ενώ το 2015, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές, από αυτά διήλθαν συνολικά 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία.

Σχετική είδηση: Όλο και πιο σκληρές οι εικόνες από την Ειδομένη (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος