Η προώθηση των επενδύσεων είναι ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης.

Ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε κρίσιμες υποδομές της χώρας βγάζει στην αγορά το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα φέρουν έσοδα στα άδεια ταμεία των αποκρατικοποιήσεων.

Στο Ελληνικό, μετά και την ανακοίνωση της Lamda Development ότι αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό 100%, τα τυπικά απομένουν για να μπουν οι μπουλντόζες. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η πλήρης αποκρατικοποίηση των δικτύων και της εμπορίας φυσικού αερίου, και η ΔΕΠΑ θα είναι η πρώτη επιχείρηση του ενεργειακού τομέα που θα ιδιωτικοποιηθεί.

Με αύξηση –μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. Ευρώ, η Lamda Development παίρνει στα χέρια της την εμβληματική επένδυση των 8 δισ. στο παλιό αεροδρόμιο. Έως τις 4 Οκτωβρίου οι δύο υποψήφιοι αμερικανικοί κολοσσοί Mohegan και Hard Rock θα πρέπει να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το διαγωνισμό για το Καζίνο.

Μετά το πράσινο φως για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλάζει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ με την κυβέρνηση να εξετάζει την πλήρη αποκρατικοποίηση των δικτύων της με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο στην βουλή.

Αμέσως μετά αναμένεται και η ολοκλήρωση της μελέτης για την αξιοποίηση για τα περιφερειακά λιμάνια με νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί και το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με το δημόσιο να προσανατολίζεται στην εκχώρηση του 15% με 20% από το 35% των μετοχών που έχει με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Ο Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπάς, σχολίασε σχετικά: «Η βιώσιμη ανάπτυξη θέλει σχέδιο. Όχι χάρες σε ημέτερους με διάλυση της εργασίας και του περιβάλλοντος.»

Να σημειωθεί πως η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει αφού κλείσουν όλες οι νομικές εκκρεμότητες.

ΑΝΤΖΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Δείτε ακόμη: Γκάζι για τις ιδιωτικοποιήσεις από την κυβέρνηση

Μοιράσου το άρθρο: