Εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη για την αναβίωση του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργου Δέδε, που αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τις μεταφορές, ενώ η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιο Βούρδα και τον προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών της ΕΡΓΟΣΕ, Μιχάλη Αναστασάκη.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκειά της, στα βασικά έργα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται να εντάξει σε πρόγραμμα υποδομών που θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας.

Επίσης το ίδιο έργο είναι μεταξύ των 25 που έχει προτείνει η κυβέρνηση για ένταξη στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ». Για το τμήμα Πάτρα-Πύργος (και Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία) υπάρχουν πλήρεις μελέτες, εγκεκριμένες, με τεύχη δημοπράτησης. Για το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Καλαμάτα υπάρχουν προμελέτες. Όμως η ολοκλήρωση των μελετών στο τμήμα αυτό θα ενταχθεί στο συνολικό έργο, καθώς τόσο για την ΕΡΓΟΣΕ όσο και για την κυβέρνηση πρόκειται για ενιαίο έργο που «δεν επιμερίζεται».

Την παρουσίαση συντόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ενώ τις ομιλίες και τη συζήτηση παρακολούθησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλής την περιφερειακή σύμβουλο Δήμητρα Λυμπεροπουλου. Στο πάνελ, συμμετείχε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος και εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παρουσίασης.

Στα χαρακτηριστικα της χθεσινής εκδήλωσης ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε την παντελή απουσία δημάρχων της Μεσσηνίας (ή τουλάχιστον εκπροσώπων των δήμων από τους οποίους περνάει η σιδηροδρομική γραμμή) αλλά και εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής.

Οι απουσίες αυτές σχολιάστηκαν αρνητικά και από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσο, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Καλαμάτας, καταλόγισε «εμπαθεια και μικροπολιτική διάθεση στο δήμαρχο Καλαμάτας» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχω έρθει δύο φορές στην Καλαμάτα ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και ο δήμαρχος απουσίαζε και τις δύο. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί ο πρόεδρος της ΠΕΔ είναι θεσμός».

Με αφορμή τις αναφορές του Παναγιώτη Νίκα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν θα παραστεί ο Δήμος στην εκδήλωση για το σιδηρόδρομο διότι θεωρεί ότι πρόκειται για μια εκδήλωση προπαγάνδας στην οποία θα παρουσιαστεί μια μελέτη-έκθεση ιδεών, ο Δημήτρης Καμπόσος σχολίασε ότι «η κρίση και η κριτική είναι χρήσιμο να υπάρχει, αντίθετα όμως δεν πρέπει να υπάρχει μηδενισμός.

Την ίδια στιγμή αρνητικη εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όχι τόσο για τους χαρακτηρισμούς του για την εν λόγω εκδηλωση, αλλα και γιατί προσπάθησε ν΄απαξιωσει τον ίδιο τον σιδηρόδρομο, κάνοντας λόγο «για έργο που γίνεται για να ταξιδεύουν δύο «αθίγγανοι» και να πληρώνει ο υπόλοιπος κόσμος», εργο το οποίο όπως είπε- ο δήμος δεν προκειται να στηρίξει.

Μοιράσου το άρθρο: