Περισσότερα από 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά εργαστήρια. Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα, που εορτάζεται στις 24 Απριλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελεί ημέρα αφύπνισής μας. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές.

animali-testing-3

Της Τζένης Χαραλαμπίδου 

 

Εκατομμύρια ζώα γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης ασθενειών κάθε είδους. Χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.ά. Περισσότερα από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπαντζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα.

[blocktext align=»right»]»Τα πειράματα για καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης είναι λάθος και άσκοπα, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις»[/blocktext]

Όπως υποστηρίζουν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, τα πειράματα για καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης είναι λάθος και άσκοπα, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αν και οι δοκιμές σε ζώα φαρμακευτικών και ορισμένων χημικών ουσιών απαιτούνται από τον νόμο, οι αντιρρήσεις κατά της χρησιμοποίησης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών εξακολουθούν να ισχύουν, όταν εφαρμόζεται σε χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες οι οποίες ούτως ή άλλως ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και τις υπηρεσίες προστασίας του Περιβάλλοντος που λειτουργούν στα κράτη.

Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, ένα ζώο πεθαίνει σε κάποιο εργαστήριο, όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Animal Aid για την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα πειραματόζωα. «Όχι μόνο η έρευνα πάνω σε ζώα βλάπτει τα ίδια, αλλά πιθανώς και τους ίδιους τους ανθρώπους. Διαφορετικά είδη αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα είδη φαρμάκων και μεθόδων», αναφέρει η οργάνωση Animal Aid. Ουσίες που μπορεί να φανούν ασφαλείς για τα ζώα, ίσως τελικά αποδειχθούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα, πολλές θεραπείες για τον άνθρωπο μπορούν να χαθούν, απλώς επειδή δεν πέτυχαν στα ζώα, υποστηρίζει η αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση.

Δείτε στο video πώς τα ζώα αντιδρούν στα πειράματα

(Προσοχή! Το οπτικό υλικό θεωρούμε ότι δεν είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά γιατί εμπεριέχει σκηνές βίας)

 

 

Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές. Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΦ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή εκεί, παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο να εκφράσει τη συνισταμένη των αρχών και των αξιών από τις οποίες διέπεται. Τόσο η τεχνογνωσία των Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και ο βαρύς ιατρικός όρκος τους, ένας όρκος που αναγνωρίζει πάνω απ’ όλα την ηθική υπόσταση των ζώων, θα στέκονται πάντα ως τροχοπέδη σε κάθε αισχροκέρδεια, φρικαλεότητα, διαστροφική αδιαφορία και νοσηρή περιέργεια.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος επιθυμεί την κατάργηση κάθε βαναυσότητας που κηλιδώνει την αξιοπρεπή πορεία του και πλήττει καίρια τον πολιτισμό. Οι Έλληνες κτηνίατροι δεν είναι «μαθητευόμενοι μάγοι» ούτε υπέρμαχοι του γνωμικού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Είναι επιστήμονες, λειτουργοί, μελετητές και ερευνητές με αδιαμφισβήτητη κοινωνική προσφορά, έχοντας πάντα ως κέντρο της δράσης τους τη διάδραση αυτού του αξιοθαύμαστου «ζευγαριού» της φύσης ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΖΩΟ», δηλώνει στη «Ραδιοτηλεόραση» η πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη.

Καλλυντικά που δεν χρησιμοποιούνται σε πειράματα με ζώα

Θα ξαναχρησιμοποιούσατε ποτέ τη μάσκαρα της επιλογής σας αν γνωρίζατε ότι προτού βάψει τις βλεφαρίδες σας, έχει πρώτα περάσει από τα μάτια κάποιων ταλαίπωρων πιθήκων; Ή θα ξαναγοράζατε το αγαπημένο σας σαμπουάν αν γνωρίζατε ότι για να το χρησιμοποιήσετε εσείς έχει πρώτα τυφλώσει αρκετά κουνέλια μέχρι να θεωρηθεί το προϊόν ασφαλές; Πιστεύω πως όχι. Γι αυτό, αρχίστε στο εξής να διαβάζετε καλά τις συσκευασίες των καλλυντικών που αγοράζετε για να διαπιστώνετε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε ζώα. Για να τα εντοπίζετε τα καλλυντικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πειράματα με ζώα, αρχίστε να ψάχνετε το σύμβολο «Cruelty free» (το σήμα με τον λαγό που χοροπηδά).

animal_testing-1

 

Παραδείγματα τεστ σε ζώα

Τεστ ευαισθησίας των ματιών

Αυτό το πείραμα περιλαμβάνει τον ερεθισμό των ματιών τους με τοξικές ουσίες. Συνήθως αυτά τα ζωα κρατιούνται με ανοιχτά μάτια, ειδικά τα κουνέλια που δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα τους, για να μην αποβάλουν μέσω δακρύων τις ουσίες, και φυσικά στο τέλος, τυφλώνονται. Υποφέρουν από φρικτούς πόνους στα μάτια τους για τουλάχιστον 21 ημέρες. Όταν το πείραμα ολοκληρωθεί, τα ζώα θανατώνονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλα τεστ.

Δερματολογικά τεστ

Τα ζώα ακινητοποιούνται, τους ξυρίζουν το τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και τους ρίχνουν για περίπου εννέα μήνες καυστικές ουσίες ώστε να διαπιστώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα διαβρωθεί το δέρμα τους.

Τεστ θανατηφόρας δόσης

Το πείραμα αυτό περιλαμβάνει την μετά βίας χορήγηση από το στόμα, ή την χορήγηση με ενέσεις και εισπνοή, ουσιών που σκοτώνουν προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μίας χημικής ουσίας προτού ο οργανισμός καταλήξει. Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα. Η διάρκεια αυτών μπορεί να διαρκεί μήνες έως και χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο: