Μαρτυρία από τα χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

“Είναι πιθανότατα οι άνθρωποι με τους λιγότερους φίλους στον κόσμο”, είχε πει για τους Ροχίνγκια της Μιανμάρ εκπρόσωπος του ΟΗΕ το 2009. Οκτώ χρόνια μετά, η κατάσταση για μία από τις πιο ανεπιθύμητες μειονότητες του πλανήτη έχει επιδεινωθεί. 

Πρόκειται για μια μουσουλμανική μειονότητα την οποία η κυβέρνηση της βουδιστικής ως επί το πλείστον Μιανμάρ αρνείται να αναγνωρίσει, θεωρώντας τα μέλη της παράνομους μετανάστες, παρότι οι ίδιοι δηλώνουν απόγονοι αράβων εμπόρων, με παρουσία αιώνων στη χώρα.

Μαρτυρία από τα χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ
φωτογραφία : Φραγκίσκα Μεγαλούδη

“Στην ουσία οι Ροχίνγκια δεν έχουν κανένα επίσημο καθεστώς αφού δεν αναγνωρίζονται από καμία αρχή. Οι ντόπιοι τους ονομάζουν “μπεγκάλι” υπονοώντας ότι ανήκουν στο Μπαγκλαντές, το οποίο όμως με τη σειρά του δεν τους αναγνωρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τελείως ευάλωτοι σε κάθε είδους εκμετάλλευση και να στερούνται βασικών δικαιωμάτων” , μας εξηγεί η δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην περιοχή.

Τουλάχιστον 21 αντάρτες Ροχίνγκια και 11 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί στην Πολιτεία Ραχίν της δυτικής Μιανμάρ, όταν αντάρτες επιτέθηκαν σε 24 συνοριακά φυλάκια και μία στρατιωτική βάση. Πρόκειται για το πιο αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή από τον Οκτώβρη, όπου παρόμοιες επιθέσεις οδήγησαν σε μεγάλες στρατιωτικές εκκαθαρίσεις, με αποτέλεσμα την φυγή 87.000 Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών Ροχίνγκια τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Μαρτυρία από τα χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ
φωτογραφία: Φραγκίσκα Μεγαλούδη

“Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τα γεγονότα του 2012 όταν ξεκίνησαν οι συμπλοκές μεταξύ των βουδιστών και των Ροχίνγκια, πυρπολήθηκαν χωριά και από τότε η κυβέρνηση της χώρας έχει απαγορεύσει κάθε μετακίνηση των Ροχίνγκια. Περίπου 120.000 μένουν σε καταυλισμούς από τους οποίους δεν μπορούν να βγουν, ενώ οι υπόλοιποι σε χωριά από τα οποία όμως πάλι δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν έστω και για λίγες ώρες. Στην ουσία και τα χωριά είναι ένα στρατόπεδο.”

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη, που έχει βρεθεί σε πολλές εμπόλεμες περιοχές και έχει γίνει μάρτυρας πολλών ανθρωπιστικών κρίσεων, δηλώνει σοκαρισμένη από όσα βλέπει στα χωριά των Ροχίνγκια.

“Επισκέφτηκα κάποια χωριά και δυο καταυλισμούς, οι συνθήκες είναι τραγικές. Δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ούτε σχολείο- σχολείο είδα σε ένα χωριό μόνο αλλά μιλάμε για μια τάξη με 700 παιδιά και μια εθελόντρια δασκάλα… Κάποιες ΜΚΟ είναι εδώ και προσφέρουν πολύ βασικές υπηρεσίες, ίσα δηλαδή να τους κρατούν στη ζωή.”

Μαρτυρία από τα χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ
φωτογραφία: Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφού η επιτροπή υπό τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δημοσίευσε την τελική έκθεσή της για την κατάσταση στην περιοχή, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει περισσότερα δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα.

“Η κατάσταση είναι έκρυθμη και πλέον έχει δημιουργηθεί ένα σώμα ανταρτών -το οποίο μάλλον χρηματοδοτείται από ισλαμικές ομάδες του Πακιστάν-, το οποίο και επιχειρεί κατά της κυβέρνησης της Μιανμάρ, όπως δηλαδή τα χθεσινά επεισόδια. Φυσικά το μεγάλο θύμα είναι οι πληθυσμοί εδώ, οι οποίοι δεν έχουν καμία προστασία” σχολιάζει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη.

Η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αούνγκ Σαν Σου Κι, πρωθυπουργός της δημοκρατικής πλέον Μιανμάρ από το 2016, δεν έχει σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων του 1,1 εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ροχίνγκια, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος