Με επιτυχία η ημερίδα για την κλιματική αλλαγή στη 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Επιμήκυνση των περιόδων καύσωνα, μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20-25%, αύξηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών στα δάση, διατάραξη της βιοποικιλότητας και εκτεταμένη ερημοποίηση. Αυτές θα είναι μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, το στο Παυσίλυπο, στο πλαίσια της 15ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας. Καταξιωμένοι επιστήμονες, με μεγάλη εμπειρία ο καθένας στον τομέα του, επιχείρησαν να αναδείξουν διαφορετικές πλευρές του θέματος, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, αναλύθηκαν τα εξής θέματα :
> «Κλιματικές αλλαγές και αντιμετώπιση : η ηλιακή οικονομία», με εισηγητή τον κ. Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace
> «Προβληματισμοί για τη Θεσσαλία στην κλιματική αλλαγή», με εισηγητή τον κ. Ζήση Αργυρόπουλο, ειδικό περιβαλλοντολόγο
> «Κλιματικές αλλαγές και εκπαίδευση», με εισηγητή τον κ. Αντώνη Ντάνη, χημικό, υπεύθυνο Κ.Π.Ε. Μουζακίου

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε την Ελλάδα στην ηλιακή οικονομία καθώς μπορεί να αποτελέσει μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά και ένα ΄΄κρυφό όπλο΄΄ για την οικονομία. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον μεγαλύτερο πλούτο που έχει η χώρα, τον ήλιο. Η Ελλάδα έχει μια τεράστια δυνατότητα για να πάει μπροστά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Περιληπτικά, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου : «Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας. Αν δεν λάβουμε άμεσα δράση – με γρήγορη και πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα στις επόμενες δεκαετίες – οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Για την Ελλάδα της κρίσης σήμερααυτό κρύβει μία τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία: η πλούσια σε ανανεώσιμο δυναμικό χώρα μας μπορεί να ανοικοδομήσει την οικονομία στηριζόμενη στους ανεξάντλητους φυσικούς της πόρους και να σπάσει τα δεσμά των ακριβών ορυκτών καυσίμων μία για πάντα».Ο κ. Αργυρόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια πορεία που δεν πρέπει να γίνει μη αναστρέψιμη, ενώ πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πολιτικό θέμα. Στη συνέχεια, ανέλυσε τα νέα δεδομένα και τις προβλέψεις για τη Θεσσαλία που συνοψίζονται στα εξής : (α) Μείωση ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων/ Αύξηση έντασης φαινομένων (β) Αύξηση θερμοκρασίας γ) Μείωση υγρασίας του εδάφους (δ) Επιμήκυνση χρονικών περιόδων καύσωνα (ε) Μείωση της μέσης παροχής των ποταμών (στ)Εμφάνιση νέων ανθεκτικών παρασίτων κλπ Όσον αφορά δε στις επιπτώσεις, αυτές θα αφορούν : Α. Στη γεωργία .Β. Στο φυσικό περιβάλλον Γ. Στο αστικό περιβάλλον Δ. Στο σύστημα υγείας Ε. Στις βασικές υποδομές: υγεία – ύδρευση – παροχή Ενέργειας – μεταφορές – τουρισμός κλπ Στ. Επιπτώσεις στην κοινωνική ψυχολογία Ζ. Επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα- ασφάλεια των πολιτών.Ποιοι είναι όμως οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου ; Ο κ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα θα πρέπει να διαμορφώσει έγκαιρα τις υποδομές της για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις. Κάποια άλλα σημεία προσαρμογής είναι : (1) γεωργία σε οριακά εδάφη/ επανατοπικοποίηση/ «επαναπατρισμός» γηγενούς γενετικού υλικού (2) Αστικές περιοχές μηδενικού άνθρακα/αποκέντρωση – κοινωνικοποίηση παραγωγής Ενέργειας (3) τουριστική ανάπτυξη- Διατροφή χαμηλής Ενέργειας (4) νέες μορφές βιομηχανικών δραστηριοτήτων/ έμφαση στην καινοτομία (5) Διαχείριση κινδύνων και έκτακτων καταστάσεων (6) αλλαγή προσανατολισμού ασφαλιστικής κάλυψης καταστροφών από ακραία φαινόμενα (7) Δημιουργία αποτελεσματικών/ ανθεκτικών υποδομών (8) Βελτίωση διαδικασιών σε παραδοσιακές βιοτεχνικές και βιομηχανικές δραστηριότητες (9) Ενεργειακά ήπιος καταμερισμός εργασίας- ανατροπή στους κανόνες του Διεθνούς Εμπορίου (10) Ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών και ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάνης επικεντρώθηκε στα εξής : «Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων γενικότερα. Γι ΄ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους ώστε να συμβάλλει σ΄ ένα βιώσιμο μέλλον. Σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας.Η εκπαίδευση γίνεται από διάφορους φορείς, κυβερνητικούς και μη, απευθύνεται σε ομάδες- στόχους και με διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις. Η υπευθυνότητα, η παράθεση των διαφορετικών σκέψεων και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των ηθικών ζητημάτων πρέπει να είναι κάποιες από τις αρχές που καθοδηγούν την εκπαίδευση. Ειδικά το θέμα αφορά τη νέα γενιά η οποία θα αντιμετωπίσει οξυμμένα ζητήματα που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Έτσι η περιβαλλοντική εκπαίδευση που υπάρχει και αφορά τις μικρές ηλικίες πρέπει να αναβαθμιστεί και να κατευθυνθεί σε θέματα προτεραιοτήτων όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές. Σημαντική επίσης είναι η συνεργασία των εκπαιδευτικών φορέων με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυβερνητικούς και μη φορείς, τόσο για την πληροφόρηση , ενημέρωση και εκπαίδευση, όσο και για την αποτροπή των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν την ανθρώπινη ασφάλεια και υγεία των οικοσυστημάτων».
Μετά το πέρας της ημερίδας, ακολούθησε εκδήλωση Γευσιγνωσίας για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και εν συνεχεία για τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος