Το ιστορικό δράμα, συμπαραγωγής Δανίας-Γερμανίας-Νορβηγίας-Γαλλίας-Σουηδίας-Φινλανδίας 2008, «Μέρες θυμού» (Flammen & Citronen), προβάλλει απόψε τα μεσάνυχτα η ΕΡΤ2. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και κυρίως σε λεπτομερείς μαρτυρίες συναγωνιστών των αληθινών ηρώων. Είναι μια ταινία που ερευνά τα βάθη της ανθρώπινης ψυχολογίας σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις. Οι δύο αχώριστοι σύντροφοι αμφισβητούν και αμφισβητούνται από την οργάνωσή τους. Το τίμημα της ελευθερίας είναι εκμεταλλεύσιμο προϊόν…

Flammen & Citronen Υπόθεση: Κοπεγχάγη 1944. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει προς το τέλος του και ο ταλαιπωρημένος λαός της Δανίας, ελπίζει σε μια ταχεία λήξη. Παράλληλα, οι μαχητές της ελευθερίας με τα ψευδώνυμα «Φλέιμ» ετών 23 (Θούρε Λίντχαρντ) και «Σιτρόν» ετών 33 (Μαντς Μίκελσεν), με γενναιότητα βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο, αφού αποτελούν τον επιχειρησιακό τομέα της μυστικής, αντιστασιακής οργάνωσης «Holger Danske». Ο ασυμβίβαστος Φλέιμ είναι ένας συνειδητοποιημένος αντιφασίστας και ονειρεύεται την ημέρα που η ομάδα θα δυναμώσει τόσο, ώστε να πραγματοποιήσει γενικευμένη αντεπίθεση κατά των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής. Ο Σιτρόν είναι ένας μάλλον ευαίσθητος οικογενειάρχης, που αρχικά ήταν οδηγός του Φλέιμ. Σιγά-σιγά όμως, εξελίχθηκε σε οργανωτικό εγκέφαλο της ομάδας. Κάποια στιγμή ο διοικητής τους, τους διατάζει να χτυπήσουν δύο αξιωματικούς, που ανήκουν στη γερμανική αντικατασκοπία.

Η επιχείρηση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και αποτυγχάνει. Ο Φλέιμ έχει σοβαρές υποψίες για διαρροή. Αμφιβάλλει για το σκεπτικό της απόφασης του χτυπήματος και για πρώτη φορά θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της διαταγής. Το σίγουρο είναι πως κάτι δεν… κολλάει. Ακόμη παραπέρα, ο Φλέιμ αρχίζει να είναι καχύποπτος και για την κοπέλα του, μια όμορφη κούριερ. Σταδιακά, αρχίζει να σκιαγραφεί το περίγραμμα μιας κρυφής ατζέντας.

Άραγε η οργάνωση υπόκειται σε ξένα κέντρα αποφάσεων; Ποιος τελικά δουλεύει για ποιον; Καθώς η Flammen & Citronen-1δυσπιστία ροκανίζει τα θεμέλια της οργάνωσης, ο Φλέιμ και ο Σιτρόν νιώθουν ότι περπατούν πάνω σε κινούμενη άμμο. Απελπισμένοι και απογοητευμένοι από τη θολή στάση των ανωτέρων τους, οι δύο φίλοι αποφασίζουν ότι εμπιστεύονται μόνο ο ένας τον άλλο, ανασυντάσσονται και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο πώς θα εξοντώσουν το διοικητή της Γκεστάπο.

Καχυποψίες και σκοτεινές δολοπλοκίες. Ποιοι θα επιβιώσουν; Πού ξεκινά η αλήθεια και πού τελειώνει το ψέμα; Στον αγώνα για την ελευθερία, όλες οι ζώνες φαίνονται γκρίζες και είναι ολοένα και λιγότερο ξεκάθαρο ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός.

  •  Σκηνοθεσία: Όλε Κρίστιαν Μάντσεν
  • Παίζουν: Θούρε Λίντχαρντ, Μαντς Μίκελσεν, Στίνε Στενγκάντε, Χανς Ζίσχλερ, Λαρς Μίκελσεν, Κρίστιαν Μπέρκελ, Τζέσπερ Κρίστενσεν

Διάρκεια: 130΄

Μοιράσου το άρθρο: