Με ταχύτητα και ακρίβεια (αλλά χωρίς προχειρότητα και βιασύνη), με τον άνθρωπο στο επίκεντρο (δίχως στοιχεία λαϊκισμού), με εγκυρότητα και ακεραιότητα (όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη!), το δελτίο ειδήσεων στις 18:00 της ΕΡΤ1 μπαίνει δυναμικά στις καθημερινές μας συνήθειες. Το παρουσιάζουν ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης και η δημοσιογραφική ομάδα της ΕΡΤ που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό γιατί πιστεύουν ότι λείπει ένα τέτοιο δελτίο ειδήσεων από την ελληνική τηλεόραση και πως είναι απαραίτητο. Συναντήσαμε τον Νίκο Αγγελίδη στο γραφείο του στο Ραδιομέγαρο για μια συνέντευξη γνωριμίας με το νέο δελτίο ειδήσεων που βγαίνει «στον αέρα» από τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016.

Συνέντευξη στην Τζένη Χαραλαμπίδου 

 

Ο Νίκος Αγγελίδης, έμπειρος «καπετάνιος» στον τομέα ενημέρωση, μας μίλησε για το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει: το νέο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 να δώσει φωνή στον πολίτη και να αναδείξει τα προβλήματα της ελληνικής Περιφέρειας.

– Τι διαφορετικό έχει αυτό το δελτίο ειδήσεων από τα άλλα απογευματινά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών; 
Μέσα από το νέο δελτίο ειδήσεων των 18:00 και την ενότητα «Ώρα Ελλάδας» θα επιχειρήσουμε κάτι απλό: να προσεγγίσουμε την κοινωνία, τον διπλανό μας, τον κάθε απλό άνθρωπο της καθημερινότητας…  Στόχος μας είναι να «μηδενίσουμε» την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους τηλεοπτικούς δέκτες και το στούντιο. Θέλουμε οι τηλεθεατές να νοιώθουν ότι είναι στον ίδιο χώρο με εμάς, μέσα στο σαλόνι τους, να ξέρουν ότι έχουν -και αυτοί- απέναντί τους καθημερινούς ανθρώπους, δικούς τους ανθρώπους που απλά τους ενημερώνουν με ειλικρίνεια και σεβασμό για όλα όσα γίνονται γύρω μας.

– Πιστεύετε ότι το κοινό έχει κουραστεί από τα δελτία ειδήσεων με την κλασική μορφή τους και θέλουν περισσότερη διαδραστικότητα; Δηλαδή να συμμετέχουν, να έχουν φωνή, να παίρνουν απαντήσεις, να λένε το πρόβλημά τους…
Ο κόσμος διψάει για ενημέρωση. Καθαρή, αδιαπραγμάτευτη ενημέρωση. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε την κουρτίνα της κοινωνίας, να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, να «σκύψουμε» στα προβλήματα και να ακούσουμε όλες τις φωνές… Ο διαδραστικός τρόπος επικοινωνίας είναι ο μοναδικός ορθός δρόμος για το μέλλον της ενημέρωσης. Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι άνθρωποι δίπλα μας.

– Με ποιον τρόπο θα δώσετε φωνή στην κοινωνία μέσα από το απογευματινό δελτίο ειδήσεων; 
Η «Ώρα Ελλάδας» το ειδικό ένθετο που θα περιλαμβάνεται μέσα στο δελτίο ειδήσεων των 18:00, θα αποτελεί μια καθημερινή «βόλτα» σε όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Και όχι μόνο! Θα ταξιδεύουμε και στην Ελλάδα της Διασποράς όπου ζει μια άλλη, δημιουργική Ελλάδα, μια Ελλάδα που μας εκπροσωπεί πανάξια και μας κάνει υπερήφανους. Επειδή έχω ζήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στο εξωτερικό, στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, νομίζω ότι αξίζει να αναδείξουμε και την Ελλάδα εκτός συνόρων που αγωνιά για όσα γίνονται εδώ.

Nikos Aggelidis-EPT1
Νίκος Αγγελίδης

– Θεωρείτε ότι τα προβλήματα της Περιφέρειας στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έρχονται σε δεύτερη προτεραιότητα;
Δυστυχώς ναι. Θα προσπαθήσουμε όμως, να το αλλάξουμε αυτό, σιγά σιγά. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Αξιόλογη προσπάθεια σε αυτό τον άξονα γίνεται και στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3. Αξίζουν πολλά μπράβο στους συντελεστές. Έχουμε ανοιχτή γραμμή με τους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη και νομίζω πως η συνεργασία μας θα αποδώσει δυνατούς καρπούς.

– Στόχος σε κάθε δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι η έγκυρη, πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση. Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι αυτό επιτυγχάνεται; Ο κόσμος εισπράττει αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ; 
Καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει ποτέ. Θέλει κι άλλο, κι άλλο… Πάντα πρέπει να λειτουργούμε με στόχο να γινόμαστε καλύτεροι. Εκείνο που χρειάζεται είναι απλή, κατανοητή γλώσσα και άνοιγμα προς την κοινωνία. Δεν ενδιαφέρει το κοινό μόνο η αμιγώς πολιτική επικαιρότητα. Ενδιαφέρει -και πολύ μάλιστα- το τι συνεπάγεται αυτής.

– Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, και το προσφυγικό ζήτημα έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές, για πολλά δελτία ειδήσεων, για πολλή ενημέρωση… Τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο; Ποιες είναι οι αγωνίες τους; Ελπίζουν σε κάτι καλύτερο;
Ο κόσμος αγωνιά. Και είναι μπερδεμένος σε ένα μεγάλο κομμάτι. Δεν ξέρει τι να πιστέψει. Είναι δυσκολονόητο αυτό που βλέπει δίπλα του. Δεν το έχει ξαναζήσει. Μόνο από ακούσματα παλαιότερων για τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού του Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού. Έχω την τύχη να έχω προσφυγική ρίζα, οπότε το δικό μου συναίσθημα σε αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Πρέπει να ενημερώνουμε την κοινωνία με χρηστικό, πρακτικό και καθαρό τρόπο για αυτό που γίνεται δίπλα μας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε εαυτούς και την κοινωνία την ίδια, από πάθη και μίση. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου χρειάζεται ψυχραιμία και ηρεμία για να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση και με δεδομένη την αδιαφορία των Ευρωπαίων.

– Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι τα νούμερα τηλεθέασης προκαθορίζουν την ενημέρωση του κόσμου που παίρνει μέσα από τα δελτία ειδήσεων;
Τα καλύτερα νούμερα τηλεθέασης για μένα είναι όταν μου χαμογελάει ένας άγνωστος φίλος, το πρωί που βγαίνω για περπάτημα στη γειτονιά μου… Με το χαμόγελο με κάνει να νιώθω φίλος του και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία για μένα. Έτσι κερδίζεις το «στοίχημα», όποιο κι αν είναι τελικά αυτό. Για μένα πάντως το «στοίχημα» είναι αυτό το απλό, ειλικρινές και γνήσιο χαμόγελο.

 

Στο video ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής, Νίκος Αγγελίδης, μάς περιγράφει το νέο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 18:00 

 

Το νέο απογευματινό δελτίο ειδήσεων στις 18:00 περιλαμβάνει:

  • Συνεχείς συνδέσεις με την ελληνική Περιφέρεια, ώστε να αναδειχθούν τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών.
  • Ανταποκρίσεις από το Δίκτυο της ΕΡΤ εντός και εκτός των συνόρων ώστε να γνωρίζουμε όλες τις εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
  • Πλήρες αθλητικό δελτίο.
  • Ενημέρωση για τον καιρό.
  • Δελτίο ειδήσεων στη Νοηματική γλώσσα.
  • Δελτίο ειδήσεων για τους Πρόσφυγες.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: