H Έφη Μπαχτσεβάνα υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου

Σε ένα δημόσιο σχολείο της Ινδίας, οι μικροί μαθητές και οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν μια καθηγήτρια μουσικής από το σπίτι της στη… Θεσσαλονίκη η οποία τους μαθαίνει τις νότες μέσω Skype. Ο λόγος για την Έφη Μπαχτσεβάνα, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στα Δημοτικά Ωδεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η ίδια μιλάει στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ με αφορμή την υποψηφιότητά της για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020 (Global Teacher Award 2020) από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό AKS Education Awards. Μεταξύ άλλων, μας εξηγεί πώς η μέθοδός της για τη διδασκαλία μουσικής με τα boomwhackers (χρωματιστοί πλαστικοί σωλήνες) της επιτρέπει όχι μόνο να πρωτοτυπεί, αλλά, το κυριότερο, να προσφέρει χαρά και γνώσεις σε παιδιά και ενήλικες.

Δουλεύοντας σε ομάδες με τα boomwhackers

«Τα boomwhackers είναι μουσικά όργανα που επινόησε ο Αμερικανός Craig Ramsell το 1995. Tα ανακάλυψα τυχαία ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Με το πρώτο κιόλας άκουσμα ενθουσιάστηκα και είπα πως πρέπει οπωσδήποτε να τα εντάξω στα μουσικά μου μαθήματα. Είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες, σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, που όταν τους χτυπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο (π.χ. παλάμη, χέρια, μηροί, γόνατα, πάτωμα, τραπέζι, καρέκλα κλπ.) παράγουν από έναν διαφορετικό μουσικό ήχο. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη νότα της διατονικής και χρωματικής κλίμακας. Ανάλογα με το μέγεθος του κάθε σωλήνα παράγεται και η αντίστοιχη νότα», σημειώνει η κυρία Έφη Μπαχτσεβάνα.

H Έφη Μπαχτσεβάνα υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου
Φωτογραφία: CC-FREDDYTHEHAT-SA 3.0

Γνωρίζοντας καλά την απήχηση που έχει στα παιδιά η διαδικασία του να αναπαράγουν ομαδικά μουσική με απλά εργαλεία, δημιούργησε το 2012 την «Boomwhackers Οrchestra» του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για την πρώτη ορχήστρα του είδους στην Ελλάδα, η οποία αποτελείται από παιδιά ηλικίας 5 ως 12 ετών και έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλές εκδηλώσεις. Είτε συμμετέχουν στην ορχήστρα είτε στα μαθήματα, «τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες και όχι μεμονωμένα· συντονίζονται μεταξύ τους, συγκεντρώνονται, συνεργάζονται, παίρνουν αποφάσεις κ.ά.».

Τα πλεονεκτήματα που εντόπισε στη συγκεκριμένη μέθοδο την ώθησαν να την εφαρμόσει και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, παιδαγωγούς προσχολικής και σχολικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, εμψυχωτές, γυμναστές, μουσικούς, καθώς και για καθηγητές αγγλικών που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα boomwhackers στα μαθήματά τους.

H Έφη Μπαχτσεβάνα υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου
Φωτογραφία: CC-WESLEY FRYER-SA 2.0

Το 2016 η Έφη Μπαχτσεβάνα εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Παίζω εύκολα μουσική με τα BOOMWHACKERS» (εκδ. Fagotto Books).

Το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Let’s play Boomwhackers» (εκδ. Κυριακίδη) εκδόθηκε το 2017 και επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν μουσική, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθά να αποκτήσουν εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα. Το εν λόγω βιβλίο χρησιμοποιείται ως μέθοδος διδασκαλίας σε δημοτικά σχολεία στην Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Κύπρο.

Τα μαθήματα μουσικής μέσω Skype και η υποψηφιότητα

Η δημοσιοποίηση υλικού της δουλειάς της μέσα από τις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα το έργο της κυρίας Μπαχτσεβάνα να διαδοθεί πολύ πιο πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Και κάπως έτσι, τα μαθήματα μουσικής σε σχολείο της Ινδίας μέσω Skype οδήγησαν και στην υποψηφιότητά της για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020. Με την εν λόγω διάκριση τιμώνται κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίοι εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές προκειμένου να εφοδιάζουν τους μαθητές με γνώσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, και τη διάθεσή τους να εκφραστούν μέσα από τη μάθηση.

H Έφη Μπαχτσεβάνα υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου
Η φωτογραφία δημοσιεύεται με την άδεια της Έφης Μπαχτσεβάνα και έχει ήδη αναρτηθεί στη σελίδα της Let’s play Boomwhackers στο Facebook

«Ένας δάσκαλος από δημόσιο σχολείο της Ινδίας με βρήκε μέσω facebook και μου είπε ότι δεν γνωρίζουν τα boomwhackers στη χώρα του. Μου ζήτησε εάν μπορούσα να συνδεθώ ζωντανά μέσω Skype και να παρουσιάσω τη μέθοδο μου “Let’s Play Boomwhackers” στους μαθητές του. Έτσι έγινε η αρχή. Αμέσως μετά άρχισαν να πέφτουν “βροχή” οι προτάσεις για Skype sessions από σχολεία της Ινδίας. Στη συνέχεια με εντόπισε και ο διεθνώς αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός οργανισμός AKS Education Awards. Σε πρώτη φάση με κάλεσαν να επισκεφτώ τον Απρίλιο την Ινδία (όπου και εδρεύει ο οργανισμός) και να εκπαιδεύσω 400 δασκάλους στη μέθοδό μου. Αμέσως μετά ακολούθησε και η πρόταση της υποψηφιότητάς μου για τα Global Teacher Award 2020».

Οι νικητές του διεθνούς εκπαιδευτικού βραβείου αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η δομή του διαδικτυακού μαθήματος

«Στα Skype sessions μετέχουν μαθητές δημοτικού από δημόσια σχολεία της Ινδίας, από διαφορετικές περιοχές κάθε φορά. Πριν συνδεθούμε με κάθε σχολείο, στέλνω υλικό της δουλειάς μου για να το μελετήσουν οι μαθητές με τον δάσκαλό τους.

»Η παρουσίαση της μεθόδου δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί οι μαθητές δεν έχουν boomwhackers. Αποφασίσαμε από κοινού να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για τα χτυπήματα. Στην αρχή μου κάνουν κάποιες ερωτήσεις και μετά ακολουθεί ένα μικρό βιωματικό εργαστήριο. Συνήθως διαρκεί μια ώρα».

H Έφη Μπαχτσεβάνα υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου
Η φωτογραφία δημοσιεύεται με την άδεια της Έφης Μπαχτσεβάνα και έχει ήδη αναρτηθεί στη σελίδα της Let’s play Boomwhackers στο Facebook

Το εργαστήριο περιλαμβάνει γενικές έννοιες για τα boomwhackers, τα χρώματα και τις νότες, την ένταση, το ύψος και τη διάρκεια, ρυθμικές δραστηριότητες με τις αξίες των νοτών και τις παύσεις, μουσικές έννοιες με τη μορφή παιχνιδιού, μουσικοκινητικά τραγούδια, ανάγνωση μιας μουσικής παρτιτούρας απλά και εύκολα, με βάση τα χρώματα.

«Οι μαθητές ανταποκρίνονται με χαρά και ενθουσιασμό. Συμμετέχουν και το ευχαριστιούνται. Είναι παιδιά ευγενικά, με εξαιρετική γνώση της αγγλικής γλώσσας. Τους εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μπορούν να παίξουν μουσική χωρίς να ξέρουν τις νότες», προσθέτει η ίδια.

Η μουσική στη ζωή μας

Η εκπαιδευτικός με τις καινοτόμες ιδέες και τη διάθεση για προσφορά γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ζει στη Θεσσαλονίκη από την ηλικία των δέκα ετών.

«Η μουσική θα έπρεπε να έχει πρωτεύοντα ρόλο, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά γενικότερα στη ζωή μας. Να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να μαθαίνουν μουσική, να μην θεωρείται πολυτέλεια η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου», υπογραμμίζει η κυρία Μπαχτσεβάνα, επισημαίνοντας κάτι που που η ίδια πιθανότατα είχε συνειδητοποιήσει από τα παιδικά της χρόνια, όταν ήδη ήξερε τι επάγγελμα θα ακολουθούσε.


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τα μαθήματα-σεμινάρια μουσικής για εκπαιδευτικούς με τα boomwhackers δημοσιεύονται με την άδεια της κυρίας Έφης Μπαχτσεβάνα. Το υλικό έχει ήδη αναρτηθεί στις σελίδες της στο Facebook («Let’s play Boomwhackers» και Boomwhackers Greece-Workshop»).

Άλλες φωτογραφίες: CC-FREDDYTHEHAT-SA 3.0 και CC-WESLEY FRYER-SA 2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος