Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μία ανεπανάληπτη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στην Αθήνα 160 μαθήτριες 15 με 17 ετών από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που συμμετείχαν στο πρώτο τετραήμερο σεμινάριο τεχνητής νοημοσύνης για κορίτσια της Microsoft. 

Με τίτλο “Η Αλίκη οραματίζεται το μέλλον – Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο θέασης του κόσμου” (Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world) το Bootcamp συγκέντρωσε στην Αθήνα από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου 160 κορίτσια, τους δασκάλους τους και κορυφαίους ομιλητές. Σκοπός του, να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τις μαθήτριες να ακολουθήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα περί αντρικών επαγγελμάτων.

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Simon Ainslie, COO Microsoft Central and Eastern Europe

Ο Simon Ainslie, Chief Operating Officer (COO) της Microsoft Central and Eastern Europe, μας εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα του Bootcamp. «Ήταν μια ιδέα της Laura Lacurezeanu, που ηγείται των ομάδων εκπαίδευσης της Microsoft στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Όταν έδινε συνέντευξη για τη θέση του Director Education Industry της Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη ρώτησα με ποιον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πολίτες της περιοχής και να κάνει τη διαφορά, και τότε της ήρθε η ιδέα: θα ήθελε πολύ να κάνει κάτι για τα κορίτσια και το STEM και της είπα, ας το δοκιμάσουμε! Και έξι μήνες μετά, βλέπουμε το αποτέλεσμα.”

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Laura Lacurezeanu, CEE Area Education Lead – Industry Solution Manager at Microsoft

Συνεργασία ομάδας, ταξινόμηση εικόνας, τεχνητή νοημοσύνη ως διαγνωστικό εργαλείο, ενσυναίσθηση, εθελοντική προσφορά, κατασκευή αισθητήρων, προγραμματισμός στο Minecraft, σεμινάρια Hacking STEM και δικτύωση είναι ορισμένα από τα μαθήματα που έλαβαν οι συμμετέχοντες στο bootcamp. Πώς όμως έγινε η επιλογή της Αθήνας ως τόπου διεξαγωγής του σεμιναρίου; «Η επιλογή της Αθήνας έγινε λόγω της εύκολης πρόσβασης, του καλού καιρού, αλλά και των λιγότερων περιορισμών εισόδου από άλλες χώρες που απαιτούν βίζα. Είναι ένα ωραίο, ασφαλές περιβάλλον, πολύ φιλόξενο για τη διοργάνωση», μας είπε ο Simon Ainslie.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Microsoft, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία καλπάζει και δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, μόνο το 42% των κοριτσιών που συμμετείχαν θα επέλεγαν μελλοντικά να ακολουθήσουν επαγγέλματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι άντρες και γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισάξια σε επαγγέλματα με κεντρικό άξονα την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η ύπαρξη ενός μοντέλου-πρότυπο παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών για την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι πιο έντονο (σχεδόν διπλάσιο) όταν έχουν κάποιο πρότυπο (41% έναντι 26%).

“Τα επιτυχημένα πρότυπα εργαζόμενων γυναικών, όπως η οικονομική διευθύντρια της Microsoft, Amy Hood λειτουργούν ως φάρος για τα κορίτσια που μπαίνουν σε αυτόν τον χώρο” δήλωσε ο κ. Simon Ainslie. “Ακόμα και σε εμάς, στη Microsoft κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το ποσοστό γυναικών εργαζομένων, αν και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, είναι μόλις 35%. Υπάρχει βέβαια μία ομάδα, η υπεύθυνη για το μάρκετινγκ, όπου πλειοψηφούν οι γυναίκες με αναλογία 53-47. Αλλά είναι μόνο μία. Μου αρέσει να βλέπω γυναίκες να πετυχαίνουν στο εργασιακό πεδίο. Κι επειδή έχω και μία κόρη, μου είναι σημαντικό να μην επηρεάζονται από στερεότυπα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες. Αυτή η αίθουσα είναι γεμάτη δυνατότητες! Αν μπορούσαμε να τις ξεκλειδώσουμε, θα ήταν τόσο καλό για τον κόσμο και τις κοινωνίες… Πολλά από τα κορίτσια αισθάνονται περιορισμούς από το περιβάλλον τους, είτε αυτό είναι η οικογένειά τους είτε η πολιτική κατάσταση της χώρας τους, στο να ασχοληθούν με την τεχνολογία. Φεύγουν από εδώ ενθουσιασμένες και οπλισμένες με ισχυρό κίνητρο να προχωρήσουν. Συνειδητοποιούν τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους!”

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Vanessa Antoniadou, Microsoft in Education

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Βανέσσα Αντωνιάδου μας ενημέρωσε για τη διαδικασία:

“Οι μαθήτριες είχαν κληθεί να στείλουν βίντεο στο οποίο θα περιέγραφαν τη σχέση τους με την τεχνολογία και τον λόγο που θα ήθελαν να συμμετέχουν στη διοργάνωση. Στα γραφεία της Microsoft έφτασαν πάνω από 600 αιτήσεις από όλες τις χώρες, από τις οποίες έγινε η τελική επιλογή των 160 κοριτσιών.”

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τις μαγνητοσκοπημένες “αιτήσεις συμμετοχής” των κοριτσιών.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 16 κορίτσια. Ανάμεσά τους, η 15χρονη Αγγελική Σταμούλη και η συνομήλική της Έλενα Καραόκη Μαυρίκου.

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

“Ετοίμασα ένα βίντεο όπου έλεγα ότι θέλω να ασχοληθώ με την ιατρική όταν μεγαλώσω και θα ήθελα να μάθω νέα πράγματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον τομέα αυτόν. Ενδιαφερόμασταν αρκετά κορίτσια από το σχολείο μου και τελικά επέλεξαν και άλλη μία συμμαθήτριά μου”, μας είπε η Αγγελική. “Είναι πολύ ωραία εμπειρία, έχω μάθει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία, άκουσα την ιστορία και τις εμπειρίες καταξιωμένων γυναικών στον τομέα αυτό και βρέθηκα για πρώτη φορά σε επαφή με τόσα πολλά κορίτσια από άλλες χώρες, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμένα και μπορέσαμε να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας. Μου άρεσαν οι δραστηριότητες με το Minecraft ή τα Microbit, όπου κάναμε προγραμματισμό και με ενέπνευσαν οι ιστορίες και το ταξίδι κάποιων ανθρώπων μέχρι να επιτύχουν τον στόχο τους.”

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Και η Έλενα πρόσθεσε: “Από μικρή μου άρεσαν οι θετικές επιστήμες και ειδικά τα μαθηματικά, οπότε σκέφτηκα πως θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθω άλλα πράγματα. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αποκομίσαμε γνώσεις για διάφορα θέματα και τομείς. Με εντυπωσίασε το πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογές στο περιβάλλον, στην ιατρική, στις δημόσιες υπηρεσίες και σε άλλα τέτοια. Σε αυτό το bootcamp μαθαίνεις βασικά βήματα για τον προγραμματισμό, που αν σε ενδιαφέρει μπορείς μετά να το αναπτύξεις, γνωρίζεις πολλά παιδιά από όλον τον κόσμο και βλέπεις πως υπάρχουν και άλλες κοπέλες που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.”

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Didem Un Ates, Senior Director, Business Ai, AI & Research

Η Didem Un Ates, Senior Director, Business Ai, AI & Research της Microsoft, μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιαμσό της για αυτό που συνέβη στο συνέδριο. «Είναι ακριβώς αυτό που δίνει νόημα στην δουλειά μου. Τους εύχομαι το καλύτερο! Έχουν απίστευτη σπίθα μέσα τους, είμαι βέβαιη πως θα τα πάνε περίφημα”. Η ομιλία της Didem συγκίνησε και ενέπνευσε τα κορίτσια, που την κατέκλυσαν με ερωτήσεις και αιτήματα φιλίας στα social media.

“Προσπάθησα να μοιραστώ με τα κορίτσια το μονοπάτι μου στην τεχνολογία από μια γυναικεία οπτική. Ξεκινώντας από την ενδοοικογενειακή βία στην οικογένειά μου, μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζουμε δυστυχώς προκλήσεις, περιορισμούς στη δυνατότητα ανόδου στην ιεραρχία, ανισότητα στις αποδοχές, σεξουαλική παρενόχληση, ανάθεση των χειρότερων εργασιών, μη αναγνώριση της σκληρής δουλειάς μας… Τους έδωσα αυτά τα παραδείγματα και τους είπα πως τα σκέφτομαι εγώ. Έχω μια εικόνα στο μυαλό μου, το λουλούδι του λωτού, το οποίο ανθίζει στα πιο αηδιαστικά, βρώμικα λασπόνερα, παραμένοντας το ίδιο τόσο όμορφο. Οπότε αναλογίζομαι κάθε φορά πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα άνθος λωτού σε αυτήν την κατάσταση, πώς μπορώ να την ανατρέψω, ώστε να γίνει εφαλτήριο για εμένα, την ανάπτυξή μου, την καριέρα μου, πώς να το μετατρέψω σε πλεονέκτημα για να βρεθώ σε μία ακόμα καλύτερη θέση, αντί να αποθαρρυνθώ ή να φοβηθώ… Αυτό νομίζω ενέπνευσε τα κορίτσια. Ήθελα να τις βοηθήσω να καταλάβουν ότι αν έχεις πάθος για κάτι, αν έχεις μια μεγάλη επιθυμία, θα βρεις τον τρόπο να την πραγματοποιήσεις. Ο Boris Becker μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη της οποίας η ομοσπονδία τέννις δεν τον δέχτηκε. Θεωρούσαν ότι δεν είναι αρκετά καλός, όσο πέντε άλλα παιδιά που είχαν δεχτεί. Όμως δεν το αποδέχθηκε, δεν παραιτήθηκε, και πέτυχε!”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιμονής στον στόχο αποτελούν άλλωστε και οι ίδιες οι ομιλήτριες. Η Didem μας μίλησε για την ιστορία της:

“Πήγα σε σχολείο θηλέων στην Τουρκία. Το όνειρό μου ήταν να πάω στις Η.Π.Α. και να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εκείνη την εποχή, ήταν το ίδιο «καυτό» αντικείμενο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα. Είχα το όνειρο, όμως μου έλειπαν δύο βασικές προϋποθέσεις: τα χρήματα και η συγκατάθεση των γονιών μου στα 16-17 μου να πάω στις Η.Π.Α. Όμως ήμουν ξεροκέφαλη, οπότε έκανα αίτηση χωρίς να τους το πω, εξασφάλισα οικονομική ενίσχυση και σπούδασα Διοίκηση Τεχνολογίας (Management of Technology), που ήταν ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου (Electrical Engineering και Management) στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (University of Pennsylvania). Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία ως γυναίκας στην τεχνολογία. Ήμουν 1 από 5 γυναίκες σε μία τάξη 180 φοιτητών. Και με λυπεί πραγματικά το γεγονός ότι αυτό το ποσοστό παραμένει και σήμερα αμετάβλητο: 2%. Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε! Μετά το Πανεπιστήμιο εργάστηκα ως σύμβουλος επιχειρήσεων, πάντα όμως με επίκεντρο την τεχνολογία, στις Η.Π.Α., την Τουρκία και τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι στη Microsoft τα τελευταία 7 χρόνια και το λατρεύω!”

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
Kristin Tolle, Principal Technical Strategist, AI for Humanity

Πάνω από 10.000 χιλιόμετρα μακριά, η Kristin Tolle, σήμερα Principal Technical Strategist for Data Science and AI της Microsoft Philanthropies, αντιμετώπιζε παρόμοιες δυσκολίες.

“Μεγάλωσα σε μια φτωχή οικογένεια σε μια μικρή αγροτική περιοχή των Η.Π.Α. Ήμουν η μικρότερη και το κορίτσι της οικογένειας. Δεν μπορούσαμε να πάμε και οι δύο στο Πανεπιστήμιο, οπότε οι γονείς μου έστειλαν τον αδερφό μου να σπουδάσει και με προέτρεψαν να βρω μια δουλειά, πράγμα που έκανα. Μετά από έναν χρόνο είχα βάλει στην άκρη κάποια χρήματα ώστε να πάω στο κολέγιο, γιατί κατάλαβα μέσα σε εκείνον τον χρόνο ότι δεν ήθελα να περάσω τη ζωή μου σε δουλειές που μπορούσα να βρω με ένα απολυτήριο λυκείου. Έφτασα μέχρι το διδακτορικό με διαλείμματα εργασίας για να εξασφαλίσω τα χρήματα”.

Tο bootcamp ήταν για την Kristin Tolle μία από τις πιο εμψυχωτικές εκδηλώσεις στις οποίες έχει παρευρεθεί. “Τόσα πολλά κορίτσια που ενδιαφέρονται για την Τεχνητή Νοημοσύνη! Ένιωθα παράξενη που ενδιαφερόμουν για αυτό και τώρα νιώθω ως μία από τις «Αλίκες» της διοργάνωσης, που ενώ ήρθα για να τις εμπνεύσω, εμπνεύστηκα κι εγώ με τη σειρά μου από εκείνες. Εργάζομαι στη Microsoft εδώ και 18 χρόνια. Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στο πρώτο συνέδριο γυναικών της εταιρείας, ήμουν ήδη 6-7 χρόνια εργαζόμενη εκεί. Και μόλις πέρασα την πόρτα, βρέθηκα μπροστά σε 5.000 γυναίκες και θυμάμαι που σκέφτηκα «μα πού κρύβονταν τόσο καιρό;». Στον δικό μου τομέα, της μηχανικής και της έρευνας, τείνουν να επικρατούν οι άνδρες, σε μία ομάδα μάλιστα ήμουν η μόνη γυναίκα, οπότε ήμουν κατενθουσιασμένη που έβλεπα τόσες γυναίκες. Γι’ αυτό είναι σημαντικές διοργανώσεις σαν και αυτήν για τις γυναίκες, ιδίως για τα κορίτσια, ώστε να δουν ότι δεν είναι μόνες, δεν είναι «φρικιά» επειδή θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία ή την τεχνητή νοημοσύνη”.

Η Αλίκη στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Kristin μας μίλησε με θέρμη για ένα από τα κορίτσια που την ενέπνευσαν, τη Μάγκι. “Στη Microsoft έχουμε μία πρωτοβουλία στην οποία επενδύουμε 50 εκατομμύρια δολάρια, την «Τεχνητή Νοημοσύνη για τη Γη» (AI for Earth). Υπάρχουν 4 πυλώνες, για την κλιματική αλλαγή, την ποιοτική γεωργία… Ο λόγος που συγκινήθηκα ήταν ότι η Μάγκι μου μίλησε για έναν δυνητικό πέμπτο πυλώνα: Πώς να αντιμετωπίσουμε τη σπατάλη τροφίμων σε συνδυασμό με την ανάγκη σίτισης. Δύο διαφορετικά προβλήματα τα οποία συνέδεσε ως εξής: Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) για να καθορίσουμε τη ζήτηση, αντί ο κόσμος να αγοράζει τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, θα μπορούσαμε να παρέχουμε αυτά που δεν καταναλώνουμε. Αυτό θα μείωνε τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν ένας οικονομικός τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης στον πλανήτη. Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα! Παράλληλα μίλησε και για τα πλαστικά που ρυπαίνουν τους ωκεανούς. Πρότεινε να χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη για την παρατήρηση των θαλάσσιων ρευμάτων για την συγκομιδή των σκουπιδιών. Είναι μαγικό να βλέπεις τι βγαίνει από τα νεαρά μυαλά, τα οποία δεν έχουν περιοριστεί ακόμα από τη γνώση του τι δεν είναι εφικτό, οπότε σκέφτονται το αδύνατον, που τελικά όμως είναι εφικτό. Αυθεντική έμπνευση στην επίλυση προβλημάτων! Ζήτησα από τους διοργανωτές να μαγνητοσκοπήσουμε μία συνέντευξη με την Μάγκι, ώστε να πάρω τις ιδέες της προς διαβούλευση, και ενδεχομένως να τις προσθέσουμε στο πρόγραμμά μας”.

Ένα απόσπασμα από αυτήν την συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο.

Εντυπωσιακές ήταν και οι ερωτήσεις που έθεσαν οι συμμετέχουσες στους ομιλητές. “Η πιο σημαντική ερώτηση που δέχθηκα αφορούσε το διαχωρισμό τεχνολογίας και ανθρωπιστικών σπουδών“, μας είπε η Kristin. “Προσλαμβάνω συχνά ανθρώπους από τον χώρο της επιστήμης των δεδομένων. Έχω καταλήξει πως οι καλύτεροι στο πεδίο αυτό είναι οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Γνωρίζουν πώς να στήνουν πειράματα, πώς να δημιουργούν υποθέσεις εργασίας… Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να ξέρουν να γράφουν κώδικα, όμως η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται και την άλλη πλευρά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να γίνει κανείς μηχανικός υπολογιστών, αλλά να αναλογιστεί το πώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!”

Ο Simon Ainslie, Chief Operating Officer (COO) της Microsoft Central and Eastern Europe μοιράστηκε με τα κορίτσια την συνταγή επιτυχίας που έδωσε και στην κόρη του: “Να θέτετε ερωτήσεις, να είστε ενεργητικές, να δοκιμάζετε νέα πράγματα ως δρόμο μάθησης. Αποκτήστε εμπειρίες. Αξιοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χτίστε ένα δίκτυο, αυτό θα είναι το μέλλον σας! Κατανοήστε πώς λειτουργεί η τεχνολογία. Το excel για παράδειγμα ειναι ουσιώδες και απίστευτα ισχυρό εργαλείο. Ταξιδέψτε! Να είστε απλές και να χαμογελάτε πολύ”.

Η Didem Un Ates περιορίστηκε σε τρεις βασικές συμβουλές: “Πρώτον, ασχοληθείτε με την τεχνολογία, ό,τι και να θέλετε να σπουδάσετε, ακόμα και αν είστε χορεύτρια. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας, όπως το διαδίκτυο. Δεύτερον, κάντε μεγάλα όνειρα, θέστε μεγάλους στόχους, αμφισβητείστε τα όρια! Κάνουμε πολύ κακό στον εαυτό μας με το να είμαστε πολύ υπάκουες, πολύ ντροπαλές, πολύ επικριτικές με τον εαυτό μας, πολύ τελειομανείς. Αυτό δεν βοηθάει. Και τρίτον, αξιοποιήστε στο έπακρο τη ζωή σας. Γιατί δεν θα ζείτε για πάντα”.

«Κρίνοντας από την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως πρότυπο που θα λανσάρουμε και σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Simon Ainslie. 

Οι πληροφορίες σχετικά με μελλοντικές διοργανώσεις θα αναρτώνται στη σελιδα στο fb Microsoft AI bootcamps.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος