Η «Μνηστηροφoνία» (Odysseus. Red Rapsody X), μετά το Υπόγειο-2 του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Νοέμβριος 2016), ταξίδεψε στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο  (30 Σεπτεμβρίου 2017) και από εκεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος «Solo» της Μόσχας όπου και αποθεώθηκε (Οκτώβριος 2017).

Η παράσταση του Γιώργου Παντελεάκη, «Μνηστηροφoνία», που παρουσιάζεται αποκλειστικά στα Αρχαία Ελληνικά και με υπέρτιτλους στη ρωσική γλώσσα, πάνω σε ένα άκρως λιτό και ευρηματικό σκηνικό με τεχνητή βροχή και με μια αυτοσχέδια μεταλλική φόρμιγγα, «έκλεισε» το Διεθνές Φεστιβάλ «Solo» της Μόσχας.

Η σύγχρονη ερμηνεία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιώργου Παντελεάκη προσπαθεί να φανταστεί τη δημιουργία της παραστατικής τέχνης στο τώρα, όπως άλλοι έκαναν χιλιάδες χρόνια πριν…

Το «SOLO» Moscow Theatre Festival 2017 θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο όπου έχουν παιχτεί έργα των Castelucci, Wilson, Jan Fabre.

Μια ανεξάρτητη παραγωγή της ομάδας «Μέθ΄Oδος» χωρίς την υποστήριξη φορέα δημόσιου η ιδιωτικού.

Μόνος επί σκηνής, με μια μεταλλική αυτοσχέδια φόρμιγγα (έγχορδο όργανο) ερμηνεύει στο αρχαίο πρωτότυπο κείμενο σε προσωδία τη Ραψωδία Χ από την Οδύσσεια του Ομήρου, τη φονικότερη του έπους όπως μαρτυρά και ο Αλεξανδρινός τίτλος της.

Στο video o σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Παντελεάκης μιλάει αποκλειστικά στην Τζένη Χαραλαμπίδου για το εγχείρημά του να μεταφέρει το αρχαίο κείμενο αυτούσιο στην παράστασή του.

 

Το ταξίδι διεθνώς συνεχίζεται… Σύντομα θα ανακοινωθούν οι επόμενες παραστάσεις.

Η θεατρική ομάδας έρευνας «Μέθ΄Oδος» 

Η ομάδα «Μέθ΄Oδος» ερευνά μέσα από τη Μετρική, τη δόνηση-κραδασμό του γραπτού κειμένου και τη μετάβασή του σε προσωδία, δημιουργώντας φωνητικά και ορχηστικά σχήματα, ερμηνεύοντας στο πρωτότυπο αρχαίο έμμετρο κείμενο σε προσωδία. Στόχος δεν είναι η αναβίωση-ιστορικοποίηση του ποιητικού λόγου αλλά η έκφρασή του σε Όραμα/Ακρόαμα. Ο ηθοποιός και η ερμηνεία του γίνονται ένα κινούμενο ιδεόγραμμα και ο Λόγος παραμένει ένας ζωντανός ηλεκτρισμένος οργανισμός πλήρης και αυτεξούσιος.

Συντελεστές

  • Ερμηνεία/Σκηνοθεσία: Γιώργος Παντελεάκης
  • Κείμενο υποτιτλισμού-μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος
  • Φωτογραφία: Έλενα Τσόκα
  • Παραγωγή: Independent Greek Cinema Productions

Δείτε προηγούμενο σχετικό άρθρο: Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παντελεάκη για τη «Μνηστηροφονία» (video) 

Μοιράσου το άρθρο: