Η οδύσσεια της caretta caretta (vid-aud)

Τις πανέμορφες αμμώδεις παραλίες της χώρας μας, με τα γαλαζοπράσινα νερά, επισκέπτονται κάθε χρόνο, εκτός από τους τουρίστες, και οι συμπαθείς σε όλους μας χελώνες caretta caretta. Μάλιστα, δείχνουν ιδιαίτερη και σταθερή προτίμηση στις παραλίες της Zακύνθου, που μαζί με την Πελοπόννησο και την Kρήτη αποτελούν τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις  παραλίες της Ζακύνθου, τα Σεκάνια, μήκους μόλις 550 μέτρων, είναι η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρονιά 500 – 1.000 φωλιές, δηλαδή περισσότερο από το 50% του συνόλου της Ζακύνθου, και μια από τις ψηλότερες πυκνότητες φωλιών στον κόσμο για το είδος.

Το πρώτο ταξίδι μιας χελώνας caretta caretta είναι και σημαντικότερο της ζωής της, αφού στηρίζεται στο ένστικτο και στο DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει ύστερα από δεκαετίες για να γεννήσει τα μικρά της στην ίδια παραλία που γεννήθηκε κι αυτή. Γι’ αυτό και οι παραλίες ωοτοκίας είναι τόσο σημαντικές για την προστασία και τη διαιώνιση του είδους.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έρχεται να επιτελέσει αυτό το δύσκολο έργο -και όχι μόνον. Ο συντονιστής του φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΖ Laurent Sourbes μίλησε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6/105,8 “Κάτι που μας αφορά” για το έργο και τους στόχους του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, που είναι η πρώτη θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα που διοικείται από Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2000.

Ο κ. Sourbes εκτίμησε ότι η φετινή είναι μια καλή χρονιά για την ωοτοκία της χελώνας στη Ζάκυνθο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί έως και τα μέσα Αυγούστου, οι φωλιές έχουν ξεπεράσει τις 1.000 και σίγουρα ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος στο τέλος του μήνα, οπότε και λήγει η περίοδος κατά την οποία δημιουργούνται οι φωλιές.

Παράλληλα, τόνισε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, το Θαλάσσιο Πάρκο κατορθώνει να αντεπεξέρχεται στο έργο του και να προστατεύει αποτελεσματικά τις παραλίες ωοτοκίας της χελώνας, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Παρ’ όλα αυτά, καθημερινά δίνεται μάχη, ώστε η τουριστική ανάπτυξη να είναι λελογισμένη και όσοι από την ντόπια κοινωνία έχουν επιχειρήσεις να υπακούουν σε κάποιους κανόνες.

Στην ερώτησή μας αν οι επισκέπτες των παραλιών συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του Θαλάσσιου Πάρκου, η απάντηση είναι θετική, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Sourbes, οι τουρίστες είναι ενημερωμένοι και θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας. Έτσι, δεν δυσανασχετούν όταν πρέπει να αποχωρήσουν έως και τη δύση του ηλίου από τις παραλίες ωοτοκίας ή επειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ομπρέλες και να κάνουν θαλάσσια σπορ στις συγκεκριμένες παραλίες.

Οι θαλάσσιες χελώνες φθάνουν στη Ζάκυνθο για να ζευγαρώσουν, ερχόμενες κυρίως από τις ακτές της Λιβύης και της Τυνησίας καθώς και από τις ακτές της Βορείου Αδριατικής. Το ζευγάρωμα ξεκινάει τον Απρίλη, στον Κόλπο του Λαγανά, κοντά στην ακτή.

Οι θηλυκές χελώνες, από τα τέλη Μαΐου, αρχίζουν να εναποθέτουν τα αυγά τους στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Λαγανά. Βγαίνουν από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιλέγουν ένα κατάλληλο σημείο και αρχίζουν να σκάβουν ένα μικρό λάκκο 40-50 cm βαθύ, εναποθέτοντας περίπου 120 αυγά, που έχουν τη διάσταση μπαλάκι ping-pong. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί 3 ή 4 φορές κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου αναπαραγωγής. Μετά από 40 – 60 ημέρες και εφόσον ολοκληρωθεί η εκκόλαψη των αυγών, τα μικρά αρχίζουν την αναρρίχησή τους από τη φωλιά. Μόνο το 70%-80% των αυγών θα εκκολαφτεί και αυτό εξαιτίας παραγόντων όπως, η ακατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία της άμμου και η μη σωστή φυσιολογία του ίδιου του αυγού.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του συντονιστή του φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΖ, Laurent Sourbes, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Εκτείνεται στο νότιο άκρο της Ζακύνθου και περιλαμβάνει  τον κόλπο Λαγανά, τις νησίδες Πελούζο και  Μαραθονήσι,  τον  υγρότοπο  της Λίμνης Κερίου, τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και τη χερσαία ζώνη που τις περιβάλλει, καθώς και τα  νησιά Στροφάδες  που  βρίσκονται  30  ν. μ.  νότια  της  Ζακύνθου.

  • Στόχοι του ΕΘΠΖ είναι η προστασία και διατήρηση:
  • Των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.
  • Των βιοτόπων και του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.
  • Των βιοτόπων των προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας και ιδίως της μεταναστευτικής.
  • Των βιοτόπων ενδημικής χλωρίδας, καθώς και των παράκτιων και θαλάσσιων τύπων οικοτόπων ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος.

Δείτε στο βίντεο πώς βγαίνουν τα χελωνάκια από τη φωλιά, στην παραλία του Γέρακα στη Ζάκυνθο.

*Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Laurent Sourbes, συντονιστή του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου για το φωτογραφικό υλικό και για το βίντεο που διέθεσε αποκλειστικά στην ΕΡΤ, προκειμένου να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της www.ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος