Η ΕΡΤ δίνει και φέτος το παρών στη μεγάλη «γιορτή» της καινοτομίας. Ο γενικός διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ, Γιάννης Βουγιουκλάκης μάς μιλάει για τις τεχνολογίες που παρουσιάζει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην 84η ΔΕΘ, καλωσορίζοντας τους πολίτες στην εποχή της Υβριδικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ Hybrid) και του νέου μη γραμμικού τρόπου «ανάγνωσης» του τηλεοπτικού περιεχομένου.

Τα 84 της χρόνια γιορτάζει φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το κορυφαίο ετήσιο εκθεσιακό γεγονός της Ελλάδας και των Βαλκανίων πραγματοποιείται στη συμπρωτεύουσα στις 7-15 Σεπτεμβρίου 2019. Με άξονα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, η 84η ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα της οποίας είναι για τη φετινή χρονιά η Ινδία, αναμένεται να αποτελέσει και πάλι σημείο συνάντησης για επιχειρηματικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ προβλέπεται να προσελκύσει, όπως συνήθως, χιλιάδες επισκέπτες.

Φωτό: Eurokinissi/ Γιώργος Κωνσταντινίδης

Η ιστορία της Έκθεσης 

Εμπνευστής της Διεθνούς Έκθεσης που έμελλε να δώσει νέα πνοή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ήταν ο πολιτικός και επιστήμονας Νικόλαος Γερμανός. Η Έκθεση άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό στις 3 Οκτωβρίου 1926. Από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της –με εξαίρεση την «παύση» μιας δεκαετίας κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τη λήξη του – εξακολουθεί να δέχεται μέχρι και σήμερα χιλιάδες επισκεπτών, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος εκθέτες και «πιστούς ακόλουθους» των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εξελίξεων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε εδώ το βίντεο του Αρχείου της ΕΡΤ για την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το 1926 ως το 1983.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης νέων ιδεών που ακολουθούν τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η ΔΕΘ ανανεώνεται και η ίδια. Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που έχει παρουσιαστεί από τη διοίκησή της προβλέπει το νέο εκθεσιακό κέντρο να εκτείνεται σε 50.000 τετραγωνικά μέτρα και να αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα. Στις νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται να λειτουργήσουν μεταξύ άλλων ένα νέο συνεδριακό κέντρο, ένα ξενοδοχείο και ένα αστικό πάρκο, καθώς και χώροι πολιτισμού. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026, τη χρονιά δηλαδή που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΘ.

Η δυναμική παρουσία των Νέων Μέσων της ΕΡΤ στην 84η ΔΕΘ

Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ως αναπόσπαστο μέρος αλλά και φορέας των εξελίξεων στους τομείς της ενημέρωσης, της επικοινωνίας, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας των media, δίνει για άλλη μια φορά το «παρών» στη ΔΕΘ.

Ο γενικός διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ, Γιάννης Βουγιουκλάκης, μάς μιλάει για τον ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσον αφορά στη δημοσιογραφική κάλυψη της ΔΕΘ, όσο και για τη γνωριμία-εξοικείωση των επισκεπτών της έκθεσης με τις νέες διαδραστικές και πολυμεσικές υπηρεσίες ενημέρωσης (και όχι μόνο), που πρώτη η ΕΡΤ προσφέρει στους πολίτες. Ο κ. Βουγιουκλάκης τονίζει ότι, ξεκινώντας από τις λειτουργίες της Υβριδικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ Hybrid),  μέχρι  τις υπηρεσίες του ψηφιακού αρχείου και του διαδικτύου, οι χρήστες των νέων τεχνολογιών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν «καταναλώνουν» απλώς πολυμεσικό περιεχόμενο (εικόνα, ήχο, κείμενο) αλλά το διαμορφώνουν εκ νέου συμμετέχοντας ενεργά στην «ανάγνωση» του μηνύματος.

Φωτό: ΕΡΤ3

Στην περίπτωση της φετινής ΔΕΘ για παράδειγμα, οι επισκέπτες δεν θα μπορέσουν απλώς να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να «ξεναγηθούν» σε αυτές, επιλέγοντας διαφορετικές οπτικές γωνίες, παρακολουθώντας τα γεγονότα από τις μεγάλες οθόνες στους χώρους των συμβάντων, από τις οθόνες υπολογιστών ή από τις φορητές τους συσκευές.

Ο γενικός διευθυντής των Νέων Μέσων της ΕΡΤ αναφέρει συγκεκριμένα: «Θα υπάρχει σίγουρα μια κάμερα μέσα στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο», η οποία θα κάνει λήψεις 360 μοιρών. Χάρη σε αυτές τις λήψεις, ο τηλεθεατής του υπολογιστή, των “έξυπνων” συσκευών αλλά και της Υβριδικής Τηλεόρασης, θα μπορεί να απολαμβάνει την ομιλία του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού -ξεκινώντας από την ομιλία του πρωθυπουργού- και να διαδρά σε αυτήν. Θα μπορεί να περιστρέψει, μέσα από τον υπολογιστή, τη λήψη σε γωνίες περισσότερες από αυτές που δίνει μια στατική κάμερα, αλλά και μέσα από την Υβριδική Τηλεόραση. Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ, θα μπορεί να “περιστρέφεται” (εικονικά) και να βλέπει τον χώρο από διάφορες γωνίες λήψης».

Προσθέτοντας, ο Γιάννης Βουγιουκλάκης επισημαίνει: «Επίσης, έξω από το περίπτερο της ΕΡΤ3, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν αυτά τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα (το Παγκόσμιο Κύπελο Μπάσκετ 2019 στην Κίνα και το Grand Prix της Formula 1), ο χρήστης θα μπορεί να δει τις νέες υπηρεσίες της ΕΡΤ, ξεκινώντας από το μπάσκετ, όπου μπορεί να παρακολουθήσει τα θεματικά μας κανάλια, το ERTPlay 1, και το ΕrtPlay 2, τα οποία παίζουν αποκλειστικά αγώνες που δεν μεταδίδονται από τη γραμμική τηλεόραση. Την ίδια μέρα (την Κυριακή 8/9), θα δώσουμε την ευκαιρία στον χρήστη να γνωρίσει τις νέες υπηρεσίες που δίνουμε για το Grand Prix της F1, όπως είναι η επιλογή κάμερας του γεγονότος…».

Φωτό ert.gr

Στη φετινή ΔΕΘ, η Γενική Διεύθυνση Νέων Μέσων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα διαθέτει μεγάλα μόνιτορ στον χώρο και θα παρέχει στους επισκέπτες της έκθεσης την τεχνολογική λύση, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να γνωρίσουν όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα η Υβριδική Τηλεόραση. «Δηλαδή, ο επισκέπτης θα δει όλο το μενού της Υβριδικής Τηλεόρασης… Tο Catch-Up, το 24 plus, όλα τα βίντεο on demand, τις σειρές που διαθέτουμε. Θα δει την εφαρμογή του καιρού, θα ακούσει σε πραγματικό χρόνο όλα μας τα ραδιόφωνα, θα επισκεφτεί το αρχείο, όλα τα αφιερώματα από την Υβριδική Τηλεόραση και άλλες πολλές υπηρεσίες που σύντομα θα λανσάρουμε, στις οποίες η ΕΡΤ συνεχίζει να πρωτοπορεί και τις διαθέτει στους πολίτες δωρεάν, ελεύθερα, διαδραστικά», τονίζει ο Γιάννης Βουγιουκλάκης.

Φωτό: ΕΡΤ3

Η ΕΡΤ και η ΕΡΤ 3 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Μικρό «ταξίδι» στον χρόνο

Λειτουργώντας ως «δίαυλος» για την ανάπτυξη ενός δημοσίου διαλόγου μεταξύ των πολιτών -μέσα από την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- η ΕΡΤ «υπογραμμίζει» τους δεσμούς της και με τη Βόρεια Ελλάδα και ταυτόχρονα καλεί τους πολίτες από κάθε γωνιά της Γης, να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες υπηρεσίες της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου και των Νέων Μέσων.

Από το ιστορικό γεγονός της λειτουργίας του Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης της ΔΕΗ στους χώρους της 25ης ΔΕΘ το 1960 και τις μεταδόσεις του τηλεοπτικού προγράμματος του ΕΙΡ έως σήμερα, τα άλματα στην τεχνολογία και στην ενημέρωση γίνονται όλο και πιο μεγάλα. Αντίστοιχα μεγαλώνει και ο ενθουσιασμός των επισκεπτών και των διοργανωτών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης χρόνο με τον χρόνο.

«Σταθμός» για την παρουσία της ΕΡΤ στη ΔΕΘ υπήρξε -το 2011- η συμμετοχή της ΕΡΤ3 στην 76η Έκθεση με δικό της χώρο 180 τ.μ., ο οποίος λειτούργησε ως εκθετήριο για την παρουσίαση πλούσιου ραδιοτηλεοπτικού υλικού (με σκοπό την προβολή της ιστορίας και της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης), καθώς και ως σημείο παραγωγής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Την προηγούμενη χρονιά (2010) η ΕΡΤ είχε συμμετάσχει στην 75η ΔΕΘ ως «φιλοξενούμενη» στο Περίπτερο του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονία της ΕΡΤ3 μετέφερε και εκείνη τη χρονιά τον παλμό της 75ης Δ.Ε.Θ πραγματοποιώντας και έκτακτες εκπομπές και από το ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στον εκθεσιακό χώρο.

Φωτό: ΕΡΤ 3

Κατά τη διάρκεια της 77ης ΔΕΘ το 2012, το θεματικό περίπτερο της ΕΡΤ3 για τον «Αιώνα της Θεσσαλονίκης» λειτούργησε ως «αφετηρία» για ένα ταξίδι μέσα από εικόνες και ήχους στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Οι επισκέπτες της Έκθεσης μπόρεσαν εκείνη τη χρονιά να παρακολουθήσουν ειδικές προβολές της ΕΡΤ3, αλλά και να ξεναγηθούν στο θεματικό περίπτερο λαμβάνοντας ιστορικές πληροφορίες. Ακόμη, μπόρεσαν να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 (που στεγάζεται σε ξεχωριστό χώρο στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης) και να διαβάσουν εφημερίδες από το αρχείο Κιώτη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, οι επισκέπτες της 77ης ΔΕΘ είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν το υλικό που παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ ενώ σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρακολούθησαν τα θεματικά ντοκιμαντέρ «Τα μεγάλα γεγονότα της Θεσσαλονίκης», «Ταξίδι στις ράγες του χρόνου- Από το τραμ στο μετρό», «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης», «Ντίνος Χριστιανόπουλος – Θεμέλιος Θεσσαλονίκης Λίθος», καθώς και αποσπάσματα από τις σειρές «Εκατογραφία», «Μικρά Κομμάτια Ιστορίας» κ.ά.

Την ίδια χρονιά (2012), η ΕΡΤ3 τιμήθηκε με το Ειδικό βραβείο Διοργανωτή από τη διοίκηση της HELEXPO για την υποστήριξη και την οργανωμένη παρουσία της στην 77η ΔΕΘ.

Σημαντικό ρόλο για τη σταθερή και ουσιαστική παρουσία της ΕΡΤ στις Διεθνείς Εκθέσεις της συμπρωτεύουσας εξακολουθεί να έχει η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας (102 fm), καθώς και των τηλεοπτικών στούντιο στο περίπτερο της ΕΡΤ- ΕΡΤ3. Οι δημοσιογράφοι (με την καθοριστική συμβολή των τεχνικών της δημόσιας τηλεόρασης) συνεχίζουν να παρέχουν στους επισκέπτες της ΔΕΘ -αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μαθαίνουν περισσότερα για τον θεσμό – ενημέρωση γύρω από το κορυφαίο αυτό γεγονός αλλά και πολυδιάστατη πληροφόρηση. Τα αφιερώματα και οι ειδικές εκπομπές, ιδιαίτερα όσες πραγματοποιούνται μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, «φωτίζουν» και τις υπόλοιπες διαστάσεις που πλαισιώνουν επί δεκαετίες την ετήσια συνάντηση επιχειρηματικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φωτό ΕΡΤ 3

Ως προς το ζήτημα της πληρέστερης και πιο σύνθετης ενημέρωσης των επισκεπτών, σε σχέση πάντα και με τη συμμετοχή της ΕΡΤ στο καθιερωμένο πλέον γεγονός, αφιερωμένο στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, πέρα από την προβολή των ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έμφαση δίνεται δημοσιογραφικά και στα διαχρονικά θέματα της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που κάθε χρόνο «φωτίζονται» και προβάλλονται εξίσου, με αφορμή ή και αιτία την πραγματοποίηση της ΔΕΘ. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το αφιέρωμα στα μουσεία της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 80ης ΔΕΘ το 2015.

Πέρα από το πεδίο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας ωστόσο, σημαντική είναι και η αναφορά στις εκδηλώσεις και στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το 2017, με σκοπό την παρουσίαση και τη «φιλοξενία» της Ελληνικής περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο της ΕΡΤ- ΕΡΤ 3,  στη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, ειδικό αφιέρωμα σε δήμους της Ελλάδας. Με το σλόγκαν «Από την περιφέρεια για την περιφέρεια», δήμοι της χώρας «φιλοξενήθηκαν» στο Περίπτερο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με προβολές βίντεο στις οθόνες του Περιπτέρου.

Από το «χθες» στο «σήμερα»

Το 2018 (τη χρονιά που συνέπεσε με τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της ΕΡΤ 3) στη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, η ΕΡΤ κατάφερε για άλλη μια φορά κάτι σημαντικό αναφορικά με την ιστορία της λειτουργίας της στο πλαίσιο του θεσμού. Για πρώτη φορά, τότε, στην ελληνική Τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε μετάδοση ζωντανής εκπομπής μέσω της Υβριδικής Τηλεόρασης της ΕΡΤ.  Συγκεκριμένα, η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Με το 3», μεταδιδόταν καθημερινά, από το Περίπτερο 12 της 83ης ΔΕΘ όπου λειτούργησε το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Φωτό: ΕΡΤ 3

Θέλοντας να συστήσει στους επισκέπτες της Έκθεσης την ελληνική Υβριδική Τηλεόραση ως το νέο «μέλος της οικογένειάς» της, η ΕΡΤ παρουσίασε το 2018 καινοτόμες εφαρμογές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που πρώτη εκείνη προσφέρει στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της γραμμικής τηλεθέασης -για τη διάθεση προς όλους των νέων προγραμμάτων ενημέρωσης, ψυχαγωγίας αλλά και για την κάλυψη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Ταυτόχρονα η ΕΡΤ παρουσίασε τις καινοτόμες υπηρεσίες της για τη μετάδοση περιεχομένου μέσω του διαδικτύου και των «έξυπνων» φορητών συσκευών, οι οποίες προσφέρουν ήδη νέες ελευθερίες «ανάγνωσης» και αξιοποίησης του πολυμεσικού περιεχομένου από τους χρήστες των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2019, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της ΕΡΤ στο μεγαλύτερο ετήσιο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο Περίπτερο της ΕΡΤ3, απέναντι από το Περίπτερο 1, στη βόρεια πύλη των εγκαταστάσεων λειτουργεί και εφέτος έκθεση με μουσειακά εκθέματα από την Ιστορία της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, ενώ παρουσιάζεται και σχετικό αρχειακό υλικό της ΕΡΤ3.

Φωτό ΕΡΤ 3

Εκτός από τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και τα ειδικά αφιερώματα (ο 102FM του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 θα εκπέμπει και πάλι καθημερινό πρόγραμμα από τους χώρους της ΔΕΘ), οι πολίτες θα απολαύσουν και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικές καινοτομίες της ψηφιακής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της ΕΡΤ, ενώ θα δοκιμάσουν και τις μοναδικές εφαρμογές της Υβριδικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ Hybrid) στην πράξη.

Ακόμη, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ πρωτοβουλίες με ευαισθησία για την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προτείνουν ιδέες και δράσεις στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και ενώ η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανανεώνει το «ραντεβού» της στη συμπρωτεύουσα, οι άνθρωποι της ΕΡΤ φαίνεται πως έχουν ήδη το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον στοχεύοντας όλο και περισσότερο στη βελτίωση των υπηρεσιών της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με τη χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών. Ποιος είναι, επομένως, ο πιο κατάλληλος χώρος για την παρουσίαση σημαντικών ιδεών και καινοτομιών αν όχι η νέα Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Φωτό ΕΡΤ3

Πηγές ΕΡΤ 1/ ΕΡΤ 3/ Αρχείο ΕΡΤ

Εξωτερική φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου ΕΡΤ 3/ Eurokinissi/ ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: