Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου και «Η κοιλάδα της λάσπης»

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015

Η φράση «κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι» μοιάζει κυριολεκτική στη δική μου περίπτωση, αφού κάθε μου μυθιστόρημα συνδυάζεται με μια ταξιδιωτική περιπέτεια, σηματοδοτείται και εκπορεύεται απ’ αυτήν. Πρόκειται για εξερευνητικά ταξίδια στους τόπους που σκοπεύω να αναμορφώσω ποιητικά, δηλαδή να παρουσιάσω αγνώριστους. Η εξόρμηση σχεδιάζεται με μεγάλη σχολαστικότητα, χάρτες, σημειώσεις, μυστικές εντολές, «μην ξεχάσεις να…», «σύγκρινε τα…», «στάσου ακριβώς στη μέση των…» οι οποίες έχουν ελάχιστη πρακτική χρησιμότητα, αλλά τεράστια ψυχολογική σημασία. Η συγγραφική περιπλάνηση που θα ακολουθήσει, θα αποσχισθεί προοδευτικά από την ταξιδιωτική, διατηρώντας μόνο την αύρα της βιωμένης εμπειρίας, η οποία πνέει αόρατη ανάμεσα στις γραμμές, δυσδιάκριτη μερικές φορές ακόμη και για μένα.

Στο μυθιστόρημα Η Κοιλάδα της Λάσπης είχα για πρώτη φορά συνοδοιπόρους στο εξερευνητικό ταξίδι, οι οποίοι βοήθησαν στον σχεδιασμό και μετείχαν στην περιήγηση, χωρίς να φαντάζονται πόσο πολύ μετείχαν έτσι και στη συγγραφή. Είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ο δράκος της Πρέσπας και ίσως γι’ αυτό οργανώθηκαν για χάρη του δύο εξορμήσεις. Ένα κυκλικό οδοιπορικό στις παρόχθιες περιοχές των χωρών που βρέχονται από τις λίμνες Πρέσπες –μια κυκλική περιήγηση στην τριλογία «Ο δράκος της Πρέσπας»– και μια εξερεύνηση της ελληνικής όχθης όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα του βιβλίου Η Κοιλάδα της Λάσπης.

Το μυθιστόρημα βέβαια σε τίποτε δεν θυμίζει τις δύο ευχάριστες εκδρομές και το γοητευτικό τοπίο των Πρεσπών. Ένας δράκος, μυθικός στην όψη αλλά αληθινός στον τρόμο που σκορπίζει, στις ελπίδες που γεννά και στα συμφέροντα που εξυπηρετεί, εμφανίζεται στα τριεθνή ύδατα μεταβάλλοντας το οικοσύστημα, αλλά και το πεπρωμένο των τριών χωρών γύρω από τις λίμνες. Δρακολόγοι συρρέουν στην περιοχή και αναμετρώνται στα θολά νερά, αγωνιζόμενοι να λύσουν ένα μυστήριο που διαρκώς περιπλέκεται.

Το βιβλίο βρίσκεται τώρα στις προθήκες, τα πεζοπορικά παπούτσια μου στο ντουλάπι και οι αρχικές σημειώσεις μου καταχωνιασμένες σε κάποιο συρτάρι. Τα δύο βιωμένα ταξίδια, που χρωματίστηκαν από την παρέα των φίλων, έχουν απορροφηθεί από το κείμενο, με τον τρόπο που το αμπέλι απορροφά τις ακτίνες του ήλιου ή τα συστατικά του χώματος, και μόνο οι έμπειροι γευσιγνώστες θα συλλάβουν το ανεπαίσθητο ίχνος τους στο κρασί που δοκιμάζουν, όπως κάποιοι έμπειροι αναγνώστες θα συλλάβουν ίσως τον απόηχο του γέλιου, τη ζεστασιά της συντροφικότητας και τον σουρεαλισμό της εξερευνητικής εκδρομής, ανάμεσα στις γραμμές.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

photo credit: Γιώργος Μαυρόπουλος

Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου και «Η κοιλάδα της λάσπης»
Το μυθιστόρημα Η Κοιλάδα της Λάσπης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 592, τιμή: 19,17 €) και είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ο Δράκος της Πρέσπας.

Συνέντευξη της συγγραφέα στο Πρώτο Πρόγραμμα μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΑΖΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Γράφει μυθιστορήματα, θεατρικά και διηγήματα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν ακόμη τα μυθιστορήματα: Το Μπουντουάρ του Ναδίρ (2003), Το Μυστικό Νερό (2005), Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; (2007), Η ενοχή της αθωότητας (2011) καθώς και ένα βιβλίο για παιδιά, Το ταξίδι των τρολ (2009).
Το μυθιστόρημα Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; βραβεύτηκε το 2008 με το Athens Prize for Literature του περιοδικού(δε)κατα και έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και τα αγγλικά. Η αγγλική εφημερίδα The Guardian το κατέταξε στα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς, για το 2013.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος