Της Δώρας Μακρή, ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ισπανία

Σχεδόν κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης κρύβει μέσα της και μια « Καταλονία». Κάτι σαν αγκάθι που την πληγώνει κάθε λίγο και λιγάκι. Θυμάμαι τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι τον περασμένο Ιούλιο να δηλώνει παλιότερα ότι «όσο υπάρχει η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστεί οποιαδήποτε ανεξαρτησία της Καταλονίας! Να το ξεχάσουν!» Έλεγε εμφατικά.

Ίσως γι’ αυτό με τα πρώτα επεισόδια στη Βαρκελώνη από την περασμένη Δευτέρα και σε μία συνεχή προσπάθεια του Σάντσεθ να αναζητά διεθνή υποστήριξη προσέτρεξαν υπέρ του η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και η Μ. Βρετανία. Οι πυλώνες δηλαδή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όσο κι αν ο τελευταίος έχει προκαλέσει έναν τεράστιο πονοκέφαλο στο οικοδόμημα αυτό που τα θεμέλιά του τρίζουν.

Το πρώτο 24ωρο της « Βαρκελώνειας» δημοσιογραφικής αποστολής μου, ξεκίνησε με έναν συνεχή ήχο: αυτόν του ελικόπτερο της αστυνομίας που δεν σταματούσε ποτέ. Των τριών σωμάτων ασφαλείας σε κάθε δρόμο του κέντρου. Των σειρήνων της πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων. Τη δεύτερη μέρα είχα πλέον συνηθίσει. Την τρίτη είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει σχεδόν καθεστωτική αξία της καθημερινότητας.

Η δεύτερη αίσθηση ήταν αυτή της Βαρκελώνης με τα δύο πρόσωπα. Ένα φωτεινό και εορταστικό. Κι ένα δεύτερο σκοτεινό, μεταμεσονύκτιο και βίαιο. Το φωτεινό πρόσωπο είναι οι καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών με ειρηνικό χαρακτήρα. Και με διαφορετική θεματική ενότητα. Διότι η διαμαρτυρία και η ελεύθερη έκφραση είναι δημοκρατικό δικαίωμα.

Η δεύτερη είναι η εικόνα των μεταμεσονύκτιων συνεχιζόμενων βίαιων επεισοδίων. Οι οδομαχίες κουκουλοφόρων και αστυνομίας. Η αστυνομία τους αποκαλεί «Τα παιδιά του Λυκείου».

Με τις συλλήψεις διαπιστώνεται το νεαρό της ηλικίας των ταραξιών: Απο 14-17 ετών! Χθές και σήμερα καθ όλα ευυπόληπτοι γονείς βρίσκονταν έξω από τα αστυνομικά τμήματα μαζί με τους δικηγόρους τους για να μαζέψουν έκπληκτοι τα παιδιά τους. Τα οποία, το τελευταίο που τους απασχολεί είναι το ποινικό τους μητρώο. Και τα δύο πρόσωπα της πόλης χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές τόσο της τοπικής όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η γενική απεργία που κήρυξαν τα καταλανικά συνδικάτα για σήμερα Παρασκευή, παραλύει τις συγκοινωνίες, τις αεροπορικές πτήσεις αλλά και κόβει πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Τουλάχιστον 20 εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί. Τα πάντα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Είναι μόνο το 30% των εργαζομένων σε αυτά.

Οι πέντε πορείες που ξεκίνησαν εδώ και τρείς ημέρες από τις πόλεις Βέργα, Βίκ, Ζιρόνα, Τάρρεγα και Ταραγόνα έχουν κατάληξη το απόγευμα το κέντρο της Βαρκελώνης. Μόνο από τη Ζιρόνα ξεκίνησαν πεζή 10.000 διαδηλωτές. Το σύνθημα σ αυτές τις «πορείες για την ελευθερία» όπως αποκαλούνται είναι η απελευθέρωση των 9 πολιτικών αποσχιστών που καταδικάστηκαν την περασμένη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές φυλάκισης από 9-13 χρόνια.

Η αιτία της καταδίκης ήταν η οργάνωση και εκτέλεση του παράνομου δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου του 2017. Σήμερα η Βαρκελώνη δεν αποκλείεται να συγκεντρώσει χωρίς υπερβολή τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

Καθισμένη στο πεζοδρόμιο στη Βία Λαγιετάνα πολύ κοντά στη γενική αστυνομική διεύθυνση όπου αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες νέοι διαδηλωτές- κυρίως φοιτητές-φωνάζοντας συνθήματα κατά του τοπικού υπουργού εσωτερικών δημόσιας τάξης. Πετούν αυγά, πορτοκάλια και μπουκάλια με νερό κατά των αστυνομικών που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

Δεν υπάρχει δρόμος της Βαρκελώνης που να μην είναι γεμάτος κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 αστυνομικοί από τα τρία σώματα ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια της πόλης. Το συμπαγές σώμα όμως του πληθυσμού υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια πολίτες.

Η πλεοψηφία αυτης της περιοχής της Ισπανίας με περίπου 7,5 εκατομμύρια κατοίκους ή στέκεται αδιάφορη σε όσα γίνονται από τους «independendistaw» ή δηλώνει ότι νιώθει αποτροπιασμό για όσα γίνονται.

Τελικά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Μπάρτσα-Ρεάλ θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στο Κάμπ Νόου, λένε οι αθλητικοί συντάκτες. Βαρκελώνη-Μαδρίτη και πάλι σε ντέρμπι. Ή σε έναν υπολανθάνοντα εμφύλιο.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: