Tον μαγικό κόσμο που κρύβεται στις σελίδες ενός βιβλίου μάς καλεί να ανακαλύψουμε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας, που για πρώτη φορά διοργανώνει, φέτος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library, από τις 15 Ιουνίου έως και  τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…», παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, υπάλληλοι και χρήστες των βιβλιοθηκών καλούνται να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη. Μπορεί να γίνει κρυψώνα θησαυρών… ή μια μηχανή του χρόνου ή ένας χάρτης ή ένα μουσείο ή ένα καράβι ή ένα εργαστήριο πειραμάτων ή μια μεγάλη κουφάλα σ’ ένα δέντρο…

Κι ενώ η Καλοκαιρινή Εκστρατεία μέχρι πρότινος απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά, φέτος σκοπός είναι να προσελκύσει κοινό όλων των ηλικιών. Μέσα από τις δράσεις σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, σε μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη γοητεία της ανάγνωσης, τον κόσμο του βιβλίου, αλλά  και τον ρόλο των βιβλιοθηκών ως εργαστήρια άτυπων μορφών μάθησης.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία, τα τρία προηγούμενα χρόνια, απέδειξε ότι μπορεί να προσελκύσει αναγνώστες, να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη βιβλιοθήκη και κατά συνέπεια να γίνει το βήμα προς την ανάπτυξη του κοινού της.

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ο  αποκλειστικός δωρητής της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης, στο πλαίσιο της οποίας τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 200.000 μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά σ’ όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν 140 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες και συμμετείχαν σε κάποιες από τις 8.402 δράσεις που έγιναν συνολικά αυτό το χρονικό διάστημα.

Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

H Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας συμμετέχει ενεργά και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης, μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που μεταμορφώνουν τη βιβλιοθήκη σε ζωντανό οργανισμό, προσκαλώντας μικρούς και… μεγάλους σ’ ένα ταξίδι γνώσεων, δημιουργικότητας και φαντασίας.

Μάλιστα, έχει διακριθεί με το διεθνές βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση», 2010, από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, επειδή υιοθετεί την Τεχνολογία και αναπτύσσει δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα, αποτελώντας επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Η βιβλιοθηκονόμος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Αμφιθέα Τριανταφυλλίδου, υπεύθυνη για τα προγράμματα που αφορούν τα παιδιά, αλλά και για την καλοκαιρινή καμπάνια, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6/105,8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για την ιδιαίτερη αυτή εκστρατεία… ανάγνωσης, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η βιβλιοθήκη ως κέντρο μάθησης, ψυχαγωγίας και διάδρασης.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξή της.

 

 

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της εκστρατείας ανάγνωσης έχει ως εξής:

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

 

Δευτέρα 24 Αυγούστου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου – Πιγκουίνος χάθηκε πιγκουίνος βρέθηκε

Η Βιβλιοθήκη γίνεται η κουφάλα δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών…

Με την Αλεξάνδρα Παυλίδου και τη Φωτεινή Ελευθεριάδου. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τρίτη 25 Αυγούστου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι Εργαστήριο Φυσικής

Πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε με την πρώτη και έτσι τα αποδίδουμε σε μαγεία! Μαγικό ή φυσικό άραγε; Φέρτε μαζί σας ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου και ένα λεμόνι και σας περιμένουμε στο εργαστήριο.

Με τη φυσικό Πολυτίμη Σαζακλίδου. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 26 Αυγούστου, 10.30-12.00

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το σπίτι των παιδιών

Είναι ο κόσμος των παιδιών, εκεί όπου τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφραστούν, χωρίς την κριτική των ενηλίκων. Είναι ο τόπος συνάντησής τους, εκεί όπου επικοινωνούν, παίζουν ή και καβγαδίζουν. Τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν το ιδανικό για αυτά «σπίτι», στολίζοντάς το με παιχνίδια και συναισθήματα! Βιωματικό εργαστήρι από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ημαθίας ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

Για παιδιά 9-11 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Πέμπτη 27 Αυγούστου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι η μηχανή του χρόνου – Η προϊστορία

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη-μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουμε στους τοίχους της σπηλιάς, ανάβουμε φωτιά και λέμε ιστορίες, βγαίνουμε για να κυνηγήσουμε ένα μαμούθ.

Με τους εκπαιδευτικούς Αμαλία Σουραντάνη και Νίκο Τσέγκο. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Δευτέρα 31 Αυγούστου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι πειρατές

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε πάνω σ’ ένα πειρατικό καράβι στην εποχή των πειρατών. Ετοιμαζόμαστε για ρεσάλτο, μοιράζουμε τα λάφυρά μας, περνάμε μια μέρα αρμενίζοντας στις θάλασσες. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Εθνική Βιβλιοθήκη

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

 

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου – Η ιστορία ενός τυχερού στρατιώτη.

Η Βιβλιοθήκη γίνεται η κουφάλα δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών. Με την εκπαιδευτικό Αμαλία Σουραντάνη. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου – Η Πίπη Φακιδομύτη προσκαλεί τους φίλους της για τσάι.

Η Βιβλιοθήκη γίνεται η κουφάλα δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών. Με τον εκπαιδευτικό Νίκο Τσέγκο. Για παιδιά 5-10 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

 

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, 10.30-11.30

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου – Ο Γεράνιος, ο αρχιμάστορας των νάνων αποφασίζει να κατασκευάσει μια μεγάλη βάρκα για να χωράει όλους τους νάνους. Τι θα συμβεί όμως;

Η Βιβλιοθήκη γίνεται η κουφάλα δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών… Με την εκπαιδευτικό Αμαλία Σουραντάνη. Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.


Info

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Έλλης 8, τηλ. 2331024494 ή στο www.libver.gr

 

  • Περισσότερες πληροφορίες για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Καλοκαιρινή Εκστρατεία:

Εθνική Βιβλιοθήκη/summer2015.nlg.gr

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: