Κάθε μέρα, από τις 6 το απόγευμα ώς τις 8 το βράδυ, ο Φάνης Σκύφτας και ο Μάκης Τσίλκος μεταφέρουν στους ακροατές τον παλμό των αθλητικών γεγονότων μέσα από την εκπομπή τους «Η Ελλάδα των σπορ», ενώ κάθε Σαββατοκύριακο, στις 10 το πρωί, κάνουν «Αθλητικό τουρισμό», από τις συχνότητες της ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8 και 100,9. Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στη «Ραδιοτηλεόραση» μάς δίνουν το στίγμα της εκπομπής τους και μιλούν για τη σφαιρική και πλήρη ενημέρωση που παρέχει η ΕΡΑΣΠΟΡ στο πιστό κοινό της, καλύπτοντας όλο το φάσμα του αθλητισμού εντός και εκτός Ελλάδας.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

 

Κάθε μέρα, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, βρίσκεστε πίσω από το μικρόφωνο της ΕΡΑΣΠΟΡ με την εκπομπή «Η Ελλάδα των σπορ». Δώστε μας το στίγμα της εκπομπής σας.

M.T.: Είναι μία εκπομπή που αφουγκράζεται τον παλμό όλων των Ολυμπιακών Αθλημάτων και την αγωνιστική κίνηση-δράση της περιφέρειας, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα ερτζιανά. Είναι η μοναδική εκπομπή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ που παρέχει βήμα σε όλο το φάσμα του αθλητισμού της χώρας.

Φ.Σ.: Δίνουμε «φωνή» σε αθλητές, προπονητές και εκπροσώπους όλων των αθλημάτων, ώστε να γίνουν γνωστές οι προσπάθειές τους, οι προετοιμασίες τους, τα παράπονά τους και φυσικά οι διακρίσεις τους στις διάφορες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καλύπτουμε ως ΕΡΑ ΣΠΟΡ ένα μεγάλο κενό στην προβολή των Ολυμπιακών αθλημάτων, κάτι που είχε δημιουργήσει πολλά παράπονα και αντιδράσεις, αφού ακόμη και οι επιτυχίες για πολλά ΜΜΕ περνάνε σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση κυρίως και το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Η ΕΡΤ επέστρεψε, σχεδόν ένα χρόνο πριν, βάζοντας στόχο την αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση και με κεντρικό «σύνθημα» να είναι ανοιχτή στην κοινωνία. Πιστεύετε ότι έχει κερδίσει μέχρι στιγμής αυτό το στοίχημα;

Μάκης Τσίλκος
Ο Μάκης Τσίλκος

Μ.Τ.: Οσον αφορά την εκπομπή μας, πιστεύω πως ναι. Αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ανταπόκριση και τα λεγόμενα όλων των εμπλεκόμενων με το φάσμα του αθλητισμού.

 

Φ.Σ.: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε όλη την ΕΡΤ και ειδικότερα από τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων. Σιγά σιγά πιστεύω πως αποδίδει αυτό το νέο εγχείρημα μετά το κατάπτυστο «μαύρο» πριν από τρία χρόνια, περίπου. Ειδικά στο αθλητικό κομμάτι, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ ήταν πάντα -και είναι και τώρα μετά την επιστροφή της- «ανοιχτή» σε όλο τον αθλητικό χώρο, με ανοιχτά τα μικρόφωνά της σε 24ωρη βάση.

 

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το αθλητικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, έχει φανατικούς ακροατές και στηρίζεται πολύ στην επικοινωνία μαζί τους. Σήμερα, 10 μήνες μετά, έχει κερδίσει ξανά το κοινό της; Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

Μ.Τ.: Πολλά και ενδιαφέροντα μηνύματα από ανθρώπους που αγαπούν και ενδιαφέρονται για τα σπορ και θέλουν επιπλέον ενημέρωση. Χαιρόμαστε που ο κόσμος μοιράζεται μαζί μας το ενδιαφέρον του για όλα τα σπορ.

Φ.Σ.: Τα μηνύματα είναι ενθουσιώδη. «Διψούσαν» να επαναλειτουργήσει το κορυφαίο αθλητικό ραδιόφωνο της χώρας, καθώς αθλητικές δράσεις δεν πραγματοποιούνται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε όλη την περιφέρεια. Αυτή η σφαιρική και πλήρης ενημέρωση τους έλειπε, γιατί απλά δεν υπήρχε, και μάλιστα για αρκετούς ανθρώπους για τους οποίους το ραδιόφωνο αποτελεί μία πολύ καλή παρέα για να περνάνε την ώρα τους.

Ως αθλητικό ραδιόφωνο, η ΕΡΑΣΠΟΡ καλύπτει όλο το φάσμα της αθλητικής επικαιρότητας. Εξακολουθεί το ποδόσφαιρο να είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων;

Μ.Τ.: Όντως εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων, όπως και το μπάσκετ, αλλά στο πλαίσιο των εκπομπών μας οι ακροατές ζητούν πολλά στοιχεία για τον κλασικό αθλητισμό, τον υγρό στίβο, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το τένις, την κωπηλασία, την ποδηλασία κ.ά.

Φ.Σ.: Ναι είναι, αλλά τους έχει πικράνει αρκετά η Εθνική Ομάδα με τα άσχημα αποτελέσματά της, π.χ. θα είναι απούσα από το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ στο δικό μας έχουν συμβεί πολλά παρατράγουδα δημιουργώντας πολύ άσχημη εικόνα. Τη φετινή χρονιά, πάντως, κυριαρχούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον Αύγουστο στη Βραζιλία, όπου ελπίζουμε να έχουμε αρκετά μετάλλια. Οι φίλαθλοι είναι γενικά πολύ ενημερωμένοι και ζητάνε πληροφόρηση για πάρα πολλά αθλήματα και διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

ERASPOR

Πώς καταφέρνετε να κρατάτε αποστάσεις και ισορροπίες και να πείθετε τους ακροατές ότι δεν μεροληπτείτε υπέρ κάποιας ομάδας ή κάποιου αθλήματος;

Μ.Τ: Δεν είναι καθόλου δύσκολο, γιατί μετράει η αντικειμενικότητά μας και ο πλουραλισμός της άποψης μας.

Φ.Σ.: Η φιλοσοφία της εκπομπής μας είναι ότι ενημερώνουμε για τα πάντα και δίνουμε βήμα σε όλους. Αυτό τηρείτε με συνέπεια, με βάση και την καθημερινή επικαιρότητα, οπότε δεν έχουμε εισπράξει κάποιο παράπονο, αλλά μόνο ευχαριστίες.

Η θεματολογία της εκπομπής σας πώς καθορίζεται; Υπαρχουν κάποια κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγετε τα θέματά σας;

Μ.Τ.: Με βάση τα αθλητικά γεγονότα σε όλα τα επίπεδα και τις κατηγορίες. Η εκπομπή αγκαλιάζει όλο τον αθλητισμό, από τους ερασιτεχνικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες μέχρι τις επιτυχίες των πρωταγωνιστών του που μας κάνουν διπλά περήφανους.

Φ.Σ.: Η θεματολογία της εκπομπής καθορίζεται σύμφωνα με την επικαιρότητα. Αν, για παράδειγμα, η Ελλάδα πάρει ένα μετάλλιο ή έχει διακρίσεις στο πινγκ πονγκ ή στην ξιφασκία, δεν σκεφτόμαστε ότι δεν έχουν μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, αλλά προβάλλουμε τις σημαντικές επιτυχίες και τους πρωταγωνιστές τους. Εκεί διαφέρει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ από τα άλλα ραδιόφωνα και γι’ αυτό την ακούν φανατικά.

Φάνης Σκύφτας
Ο Φάνης Σκύφτας

 

 

Τα Σαββατοκύριακα δίνετε έμφαση με την εκπομπή σας «Αθλητικός τουρισμός», που έχει πάρει βραβείο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου το 2011, στην αναπτυξιακή διαδικασία του αθλητικού γίγνεσθαι της Ελλάδας και στις διάφορες αθλητικές δράσεις που προβάλλουν τη χώρα και αποφέρουν όχι μόνο έσοδα, αλλά και τη διαφημίζουν. Πώς λειτουργεί αυτό το κομμάτι στην πατρίδα μας;

 

 

Μ.Τ.: Όταν το 25% της παγκόσμιας ανάπτυξης του τουρισμού έγκειται στον αθλητικό τουρισμό, είναι δεδομένο πως η χώρα μας έχει τη δυνατότητα επί 12μήνου βάσεως να αποτελέσει βασικό προορισμό για την ανάπτυξη στα παράκτια αθλήματα (ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ κ.ά.), αλλά και σε άλλα που έχουν να κάνουν με τα βουνά και τη φύση γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο αθλητικός τουρισμός σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Δωδεκάνησος, η Θεσσαλία, η Χαλκιδική και τα βουνά της Μακεδονίας.

Φ.Σ.: Ο αθλητικός τουρισμός έχει αρχίσει και αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς έχουν διοργανωθεί πολλές δράσεις σε βουνά, θάλασσες, λίμνες από τις τοπικές κοινωνίες και ιδιωτικούς φορείς. Το δρομικό κίνημα, ειδικά, βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη με πολλούς αγώνες κάθε εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα και ο κόσμος ανταποκρίνεται σημαντικά αναζητώντας διεξόδους σε αυτές τις δύσκολες περιόδους. Αυτό, όμως, που πρέπει να βελτιωθεί είναι η συνεργασία των τοπικών φορέων. Σιγά σιγά γίνεται, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμη.


 

INFO

ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8/100,9

«Η Ελλάδα των σπορ» (Δευτέρα-Παρασκευή, 18:00-20:00)

«Αθλητικός τουρισμός» (Σάββατο, Κυριακή, 10:00-12:00)

Μάκης Τσίλκος, Φάνης Σκύφτας

Μοιράσου το άρθρο: