Ο πολιτισμός απέναντι στην οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως κρίση πολύπλευρη, απόρροια πολλών παραγόντων και γεγονότων που συνέβησαν και συμβαίνουν σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Σε τέτοιες περιόδους, οι πολίτες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τις τέχνες, τα μουσεία, την επαφή με ποικίλους πολιτισμούς και όλα όσα δείχνουν μια πιο φωτεινή πλευρά της καθημερινότητας. Όμως, η οικονομική κρίση αφήνει όλο και βαθύτερα ίχνη μιας θλιβερής πολιτιστικής παρακμής…

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Ο πολιτισμός απέναντι στην οικονομική κρίση«Ο πολιτισμός είναι η καρδιά ενός λαού, το ζωτικό του στοιχείο, η παρακαταθήκη δίχως την οποία είναι καταδικασμένος στη λήθη και την αποξένωση από κάθε ιδιαιτερότητα που με μόχθο έχει κατακτήσει στην πάροδο των αιώνων» τονίζει στη  «Ραδιοτηλεόραση» η διευθύντρια Λαϊκού Πολιτισμού & Νεολαίας Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, Γιωργία Παράσχου.

Αναμφίβολα, είναι φανερές οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλες τις εκφάνσεις της τέχνης και του πολιτισμού: από τη διοργάνωση πάσης φύσεως φεστιβάλ, την εμπορευματική αξιοποίηση μουσειακών χώρων, τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων μέχρι τη λογοτεχνική παραγωγή. Παρ’ όλες τις προσπάθειες του κράτους, των τοπικών Αρχών, πολιτών, εθελοντών φιλότεχνων… Τελικά, μέχρι ποιο βαθμό η κρίση του οικονομικού χώρου επηρεάζει τις αξίες ενός πολιτισμού;

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πηγή πολιτισμού για τον πλανήτη αν αξιοποιούσε την Ο πολιτισμός απέναντι στην οικονομική κρίσηκληρονομιά που της άφησε το ιστορικό παρελθόν της και αν οι πολίτες της ενδιαφέρονταν περισσότερο γι’ αυτό, διότι δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο μη Έλληνες να γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας από ό,τι οι Έλληνες. Τα πολιτισμικά στοιχεία μας πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρον ακόμη και μέσα στην κρίση, ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμικό τουρισμό ως εξαγώγιμο προϊόν. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε, να διασώσουμε και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στις νέες γενιές, διότι ωθούμαστε στο να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα, που δημιουργήθηκε στο πέρασμα της ιστορίας», σημειώνει στη “Ραδιοτηλεόραση” η Γιωργία Παράσχου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Λαϊκού Πολιτισμού & Νεολαίας Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρότατο οικονομικό παράγοντα για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται σκληρή δουλειά, οργάνωση, προβολή, άξιο προσωπικό και σωστή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση αποτελεί τη βάση όλων. Ο καθένας μας, λοιπόν, οφείλει να «παλεύει» ξεχωριστά μέσω κάθε φορέα (δημόσιου, ιδιωτικού, ΜΚΟ κ.ά.) ώστε ο ελληνικός πολιτισμός να διασωθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο –και προς όφελος της οικονομίας μας.


Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Αρχές και τα Ιδανικά της UNESCO. Aποσκοπεί στη δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης, στην προαγωγή και συγκρότηση ομάδων Μελετών και Διεθνών Σχέσεων, καθώς και στην επίτευξη πολιτισμικών, τουριστικών και αναπτυξιακών σκοπών. Συμβάλλει στην ελεύθερη διακίνηση μορφωτικών και πολιτιστικών ιδεών και πρωτοβουλιών, τη διαφύλαξη, διάσωση, διάδοση και προστασία του λαϊκού πολιτισμού και την ανάπτυξη της ειρήνης, της φιλίας και της αμοιβαίας συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους που υπηρετούν τη λαϊκή παράδοση κάθε χώρας.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Ο πολιτισμός απέναντι στην οικονομική κρίση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος